lgajos 19.01.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Będę na wiosnę budował piwniczkę,ale w związku z tym że wodę gruntową mam 0.5m,a chcę ją zagłębić 1m zrobiłem wannę z blachy dł2.5m szer.1.8m wys. 0.60.Chcę ją osadzić na płycie betonowej,w środku zrobić wylewką zbrojoną grubości 8 cm.Cała wanna będzie w betonie.Pewną koncepcje już mam ,ale proszę o radę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.01.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Będę na wiosnę budował piwniczkę,ale w związku z tym że wodę gruntową mam 0.5m,a chcę ją zagłębić 1m zrobiłem wannę z blachy dł2.5m szer.1.8m wys. 0.60.Chcę ją osadzić na płycie betonowej,w środku zrobić wylewką zbrojoną grubości 8 cm.Cała wanna będzie w betonie.Pewną koncepcje już mam ,ale proszę o radę.Pozdrawiam Jeśli cała będzie w betonie to przed czym ją chcesz zabezpieczyć? Jak robiłeś zbrojenie fundamentu to pręty też czymś zabezpieczałeś? Nic nie potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 24.01.2009 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 że zbrojenia zię nie maluje to wiem ,czy mam rozumieć że cement ma właśćiwości anty korozyjne nawet w wodzie.wanna jest zrobiona z blachy 0.8mm i to ma być na wieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.01.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 że zbrojenia zię nie maluje to wiem ,czy mam rozumieć że cement ma właśćiwości anty korozyjne nawet w wodzie.wanna jest zrobiona z blachy 0.8mm i to ma być na wieki. Chemikiem nie jestem, ale pamiętam ze szkoły, że korozja to inaczej utlenianie. Na wątkach o oddychaniu ścian poczytasz, że beton nie oddycha. Jeśli nie przepuszcza powietrza to jak coś w środku ma się utlenić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 24.01.2009 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Tyle to i ja wiem że do korozji potrzebne są dwa czynniki tlen i wilgoć.Ale ja mam obawy jeszcz innej natury.Kiedyś zrobiłem siatkę z blachy aluminiowej(ponawiercałem otwory) do zatrzymywania znieczyszczeń.Założyłem na wiosne do oczka na jesieni była jedna wielka dziura.Zżarło ją dokładnie.Wada na działce jest torfowa o odczynie kwaśnym,beton nie jest wodoszczelny i to mnie boli.Dlatego mam takie obawy może niesłusznie,ale wolę się dowiedzieć.Spotkałem się też z takim przypadkiem,że z nieszczelnej rury kanalizacyjnej ścieki przenikały do gruntu.W pobliżu był dwuteownik 280 zalany betonem 3-1 w 90r.W 2007r.posadzka podniosła się do góry i popękała.Po odkuciu stopka górna dwuteownika przybrała postać zwarstwionej rdzy,nie lepiej było w innych częściach.Koniecznie trzeba było wymienić ten złom na długości 3m.gdyż była to część konstrukcyjna,kiedyś była w tym miejscu ściana nośna.Nie będę się rozpisywał ile było z tym kłopotu.Więc wybacz że jestem taki ostrożny,bo jak bym miał w przyszłości przeciek to wolałbym zasypać piewnicę.Stal na mojej działce nie zakąserwowana nie ma tam długiego żywota śruby stalowe w pompie która była w wodzie w studni się rozszczelniła po dwuch latach bo rdza je zjadła,teraz stosuję z k.o.Z tak szybkim zjawiskiem korozji spotkałem się pierwszy raz.Co myślisz jakby powlec folią w płynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.01.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Tyle to i ja wiem że do korozji potrzebne są dwa czynniki tlen i wilgoć.Ale ja mam obawy jeszcz innej natury.Kiedyś zrobiłem siatkę z blachy aluminiowej(ponawiercałem otwory) do zatrzymywania znieczyszczeń.Założyłem na wiosne do oczka na jesieni była jedna wielka dziura.Zżarło ją dokładnie.Wada na działce jest torfowa o odczynie kwaśnym,beton nie jest wodoszczelny i to mnie boli.Dlatego mam takie obawy może niesłusznie,ale wolę się dowiedzieć.Spotkałem się też z takim przypadkiem,że z nieszczelnej rury kanalizacyjnej ścieki przenikały do gruntu.W pobliżu był dwuteownik 280 zalany betonem 3-1 w 90r.W 2007r.posadzka podniosła się do góry i popękała.Po odkuciu stopka górna dwuteownika przybrała postać zwarstwionej rdzy,nie lepiej było w innych częściach.Koniecznie trzeba było wymienić ten złom na długości 3m.gdyż była to część konstrukcyjna,kiedyś była w tym miejscu ściana nośna.Nie będę się rozpisywał ile było z tym kłopotu.Więc wybacz że jestem taki ostrożny,bo jak bym miał w przyszłości przeciek to wolałbym zasypać piewnicę.Stal na mojej działce nie zakąserwowana nie ma tam długiego żywota śruby stalowe w pompie która była w wodzie w studni się rozszczelniła po dwuch latach bo rdza je zjadła,teraz stosuję z k.o.Z tak szybkim zjawiskiem korozji spotkałem się pierwszy raz.Co myślisz jakby powlec folią w płynie. Te wszystkie przykłady, które podajesz mają pełne wytłumaczenie jak dla mnie. Dla pewności zamisat folii w płynie owinąłbym po prostu szczelnie folią budowlaną i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 26.01.2009 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Uszczelniałem folią,(na folie beton) piwnicę i pewnie zdała by egzamin ,gdyby drabina nie zsuneła się z klocków.Zrobiło się coś takiego jakbyś paznokciem pociągną po folii aluminiowej.Wzrokowo nie było widać przetarcia,a woda jednak w tym miejscu przesiąka.Zrobię jak poradziłeś,bo przy zachowaniu ostrożności lepszego sposobu nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 27.01.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Cement jest silnie alkaliczny a w tym środowisku korozja jest bardzo ograniczona, lepiej pomyśl o dodatku uszczelniajacym do betonu, wtedy będzie mniej chłonął wilgoć, a suchy beton na pewno nie spowoduje korozji. Folia tylko pogorszy sytuację bo odizoluje metal od alkalicznego betonu, a folia może nie zapewnić absolutnej ochrony przed wilgocią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 27.01.2009 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Popytam po hurtowniwch,może już jakiś wynalazek mają .Ja jak się budowałem to tylko szkło wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts