Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schodowy, dzwonkowy - światło przy schodach

MARTiiii

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

potrzebujesz dwa łączniki schodowe (nie dzwonkowe), podłączone mniej więcej tak (prosty schemacik ściągnięty gdzieś kiedyś z sieci):

http://images44.fotosik.pl/51/f618f60e33ca6dfb.jpeg

jeśłi instalację masz zrobioną pod włączniki schodowe, to teraz tylko kwestia oprawnego podłączenia właczników

Tylko ze schodowe maja minus. Wylaczysz na gorze, to nie wlaczysz na dole i na odwrot. A ja chce zeby w kazdej w chwili z kazdego punktu mozna bylo wlaczyc i wylaczyc swiatlo.

Jeżeli chcesz użyć łączników dzwonkowych, to musisz dokupić przekaźnik bistabilny, np.: http://www.allegro.pl/item525244564_przekaznik_bistabilny_impulsowy_pbm_01_zamel.html

do montażu w puszcze lub na szynie w rozdzielnicy.

Czy to do obu puszek trzeba ten przekaznik wsadzic czy do jednej?

Tylko ze schodowe maja minus. Wylaczysz na gorze, to nie wlaczysz na dole i na odwrot. A ja chce zeby w kazdej w chwili z kazdego punktu mozna bylo wlaczyc i wylaczyc swiatlo.

Jeżeli chcesz użyć łączników dzwonkowych, to musisz dokupić przekaźnik bistabilny, np.: http://www.allegro.pl/item525244564_przekaznik_bistabilny_impulsowy_pbm_01_zamel.html

do montażu w puszcze lub na szynie w rozdzielnicy.

włączniki schodowe to właśnie takie które pozwalają na włączenie na górze i wyłączenie na dole, i odwrotnie, spójrz na schemat to zrozumiesz, (na chłopski rozum: one przełaczają, w przeciwieństwie do zwykłych wlaczników ktróre rozłączają-załaczają) powiedz tylko czy masz instalację zrobioną pod włączniki schodowe, jeśli tak to wystarczy tylko je poprawnie podłączyć

Ja miałem tradycyjne schodowe, ale ponieważ piętro wyżej mieszkają wyjątkowo upierdliwi współmieszkańcy i ZAWSZE zostawiali światło na klatce schodowej (licznik mój) to się wk...iłem i zmieniłem na dzwonkowe z automatem klatkowym - jak w blokach :) mam ustawiony czas załączenia na 30 sekund i jestem kontent.

Potrzebujesz jeden przekaźnik podłączyć gdzieś, gdzie spotykają się kable z obu włączników. Trudno zgadywać jak to zostało wykonane u Ciebie, prawdopodobnie jest jednak tak jak piszą pozostali - masz już przygotowaną instalację pod wyłączniki schodowe.

Ja preferuję przekaźniki, bo dają większą możliwości - można włączać je z wielu punktów, można grupować, można zrobić centralne lub programowane timerem gaszenie i zapalanie światła lub podłączyć do alarmu. Prawie cały dom mam w ten sposób "obsłużony".

Tak, w ten sposób też można wykonać sterowanie z wielu miejsc. Jednak przekaźnik ma ten zaletę, że nie trzeba na etapie wykonywania instalacji przewidywać już wszystkich miejsc sterowania oświetleniem. Wystarczy z włączników i punktów świetlnych pociągnąć kable do jednego miejsca, i skonfigurować je jak użytkownik już będzie pewny czego chce. A nawet później - bo zawsze łatwo można zmienić ustawienia.

Wadą jednak jest większa ilość potrzebnego kabla, koszty samych przekaźników oraz stosowanie włączników dzwonkowych, których działanie może nie każdemu odpowiadać. Ja robiłem sobie instalację samodzielnie, a ponieważ mam parter, a nad nim od razu strych, to w nim zamontowałem sobie lokalne "minirozdzielnice" z przekaźnikami - dzięki temu zużyłem mniej kabla zachowując możliwości i elastyczność systemu.

• 11 months później...
Witam, mam kilka pytań na temat świateł schodowych LED zasilanych z zasilacza 10 - 12 V, jaki powinien być przewód od zasilacza do świateł - jego przekrój, na jakiej długości zasilacz jest efektywny - słyszałem, że tylko na 1,5 m i trzeba zasilacz dawać do każdego światełka? Proszę o szybką odpowiedz.