Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schodowy, dzwonkowy - światło przy schodach

MARTiiii

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

żle

No to jak ma to wyglądać ?

a co chcesz uzyskać?

Włączanie przez czujniki ruchu świateł na schodach

to czujniki nalezy połączyć równolegle, tyle że nie wiem, czy te co masz, to można tak równolegle łączyć.

żle

No to jak ma to wyglądać ?

a co chcesz uzyskać?

Włączanie przez czujniki ruchu świateł na schodach

to czujniki nalezy połączyć równolegle, tyle że nie wiem, czy te co masz, to można tak równolegle łączyć.

Nie ma jeszcze czujników wybranych, na razie muszę pilnie położyć instalacje, ponieważ zaczynają tynkować w środku, a elektryk nie ma czasu aby to zrobić, a nie chce powiedzieć jak to zrobić :(

no to wyjścia na lampę z obydwu czujników muszą być połączone równolegle, tylko nie wolno pomylić zacisków. Musi to podłączać ktoś potrafiący je zidentyfikować. W kazdym razie z tych połaczonych wejść dajemy przewody na wejście trafo, a led-y podłaczysz tak jak narysowałeś.

no to wyjścia na lampę z obydwu czujników muszą być połączone równolegle, tylko nie wolno pomylić zacisków. Musi to podłączać ktoś potrafiący je zidentyfikować. W kazdym razie z tych połaczonych wejść dajemy przewody na wejście trafo, a led-y podłaczysz tak jak narysowałeś.

czy coś takiego ?

http://s595.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?k=1351345&t=633974401828615984&id=205717491&vid=205717491

Narysuj puszke(większą),narysuj czujke(ponizej puszki). Od puszki do czujki narysuj 3 przewody(pionowo). Lewy opisz N(na obu koncach),srodkowy opisz L, Prawego nie opisuj. Narysuj zasilcz z dwoma przewodami do puszki. lewy opisz N i połącz w puszce, prawy opisz L i połącz w puszce z przewodem nieopisanym

o jeny chyba sie nie obraziłeś

[/img]

Drugą,trzecią czujke podpinasz tak samo(do tej samej puszki). W te czarne kropeczki.

LEDy narysowałem ci zygzakiem(będzie ci łatwiej załapać o co mi chodziło z pierwszą i ostatnią żarówką)Czasami są tak blisko siebie że aż chce się je w pętle zamknąć. A warto.

PS.Mały byczek mi sie zrobił z tymi kreskami przerywanymi.

[/img]

Jeszcze raz PS. byczek poprawiony.

• 2 weeks później...