Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szkoła - liceum - klasa o profilu wojskowo-obronnym

daggulka

Recommended Posts

Nie wiem sama czy w dobrym dziale to umieszczam, ale tu o psychice .... więc może i w dobrym :roll:

Moja gwiazda 16-letnia kończy w tym roku gimnazjum .

Dotychczas nie była zdecydowana co chce w życiu robić ...aż do dziś :roll: .

Walnęła mi tekstem, że chciałaby iść w kierunku .... mundurowych :o . Marzy jej się liceum - klasa o profilu wojskowo-obronnym która ułatwiłaby jej drogę do kariery w kierunku słyużb mundurowych ...wojsko, policja.

Scenka mi opadła jak w tej reklamie :wink: :lol: . Nie wiem co o tym myśleć :roll: . Zaznaczę, ze naprawdę się napaliła, bo aż jej się oczy zaświeciły kiedy mi o tym dziś mówiła .... co jej się zdarzyło w życiu raptem kilka razy (ostatni kilka tygodni temu kiedy to kupiła se piękną , czarną gitarę elektryczną :roll: ) :lol: .

Czy macie dzieci które uczyły się w takich szkołach? możecie podzielić się doświadczeniem , spostrzeżeniami , radami? jakie są wymagania, jaka szansa dla przeciętnej raczej uczennicy ?

Mój średni poszedł do Wawy na Wat.

Miał tak rewelacyjną maturę że dostał i tam i na polibudę moją obok.

Wybrał WAT.

I nie żałuje na razie.

Dostaje - uwaga - student - 2 roku - 1100zeta żołdu, akademik darmo wypasiony, na 5 roku zapewnione mieszkanie, na dobry początek po uczelni minimum 3200zł , technologie zarąbiste, basen,hale cuda na kiju.

I uwaga - emeryt w wieku 45 lat..........

Ja mu doradzałem, kochał od młodego, spełnia się, poziom uczelni jeden z lepszych.

Chyba nie hamuj, tylko jako doświadczona i rozważna - polecaj jednak

szkołę wybrałem tą, którą delikatnie, choć wyraźnie i konsekwentnie sugerowali mi rodzice. Z ich punktu widzenia był to wybór optymalny. Tyle, że kompletnie nie trafili. Do dziś mam o to cichy żal.

Nie pchaj się z próbami dyskredytacji wyboru. To nie Twoje życie i nie Ty bedziesz chodzić do szkoły.

Przynajmniej ja swoim dzieciom szkół nie wybierałem. Jesli pytały o coś, to opowiadałem co po jakiej można robić. Ale zadnego wyboru nie sugerowałem. Pewnie dlatego każde poszło w inną stronę.

I pewnie dlatego żadne na szkołę kamieniami nie rzucało, bo wszystkie miały lepsze wyniki w tej wybranej, w porównaniu z wczesniejszymi.

Teraz mam w domu dwóch magistrów, trzeci w drodze.

Dzięki z aodpowiedzi .

Hm... no właśnie ja nie chcę jej absolutnie odradzać ... tym bardziej, że wreszcie - w ostatniej w zasadzie chwili postanowiła co chce w życiu robić . Od roku ją molestuję, że musi sie już zastanowić, żeby pomyślała.... bo nie wiadomo w jakim kierunku szukać szkoły :roll: . No i wreszcie się namyśliła - i chwała jej za to- zostało raptem kilka miesięcy do czasu składania papierów.

może są rodzice wśród nas którzy posłali swoje dzieci do takich szkół i mogliby coś doradzić.

Daggulka, w kwestii twoich wątpliwości nie ma nic prostszego jak przejść się/ zadzwonić do tych szkoł i spytać jakie były zasady przyjmowania w zeszłym roku i będziesz miała pewny ogląd sytuacji. Albo moze mają zasady rekrutacji na swojej stronie internetowej.

Z doświadczenia wiem, że szkoły raczej teraz nie wybrzydzają, biorą że tak powiem, to co jest :wink: :roll:

Kaśka ... to jest dobry pomysł .... podzwonię sobie, pogadam ...może nawet podjadę (daleko nie mam :wink: )

jeszcze posiedzę w necie i poszukam ... mysle nawet, że może jest więcej takich szkół tylko nie ogłaszają się w internecie ..trzeba będzie podzwonić :wink:

tez się nad tym zastanawiałam :lol: ...ale ona nie oglada tv ... siedzi non stop przy tym swoim laptoku :evil:

ale ...jak się tak zastanowić nad jej charakterem .... to mógłby być dobry wybór :roll:

a jest wysportowana? twarda? potrafi sie obejść bez mycia i bez malowania paznokci?

Takich klas licealnych o której wspomniałam u nas w okolicy niewiele - tylko dwie i to w sąsiednich miastach :( . Rekrutacja na pewno będzie ciężka.... do tego nosi okulary ( -2). Zastanawiam sie po prostu czy ma jakieś szanse się zakwalifikować. A jesli tak, to czy sobie poradzi w takiej klasie (nie wiem jak dalece program odbiega od zwykłaych szkół ponadgimnazjalnych :roll: ).

Dlatego zadałam pytanie .... bo może są rodzice wśród nas którzy posłali swoje dzieci do takich szkół i mogliby coś doradzić.

z tego co się orientuję, bo parę lat temu byłem na spotkaniu z dyrem, który reklamował swoją szkołę i taki kierunek też, to program nie jest bardzo różny w porównaniu ze zwykłym liceum. Maturę można kazdą zdawać. A dyrekcje chetnie udzielają informacji i mają przygotowane materiały.

i pomyśleć, że jak zdawałam na studia, poszłam się kłócić z rektorem, ze ja chcę na WAM. Ale byłoby super - tylu facetów i ja jedna 8) Niestety, wtedy kobiet nie przyjmowali ustawowo :roll:

Daggulka - takie klasy są w Żorach, Rudzie Śląskiej, w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących nr 5 w Katowicach i chyba w Pszczynie coś się będzie otwierac.

Ale poczekaj na info z Oświaty.

Córce zyczę powodzenia i nie ważne czy ten mundur założy czy nie - to jej wybór, jej życie i to ona bedzie ponosić ewentualne konsekwencje swoich działań.

Ja poszłam do swojej "wymarzonej" szkoły i co po 2 latach przeniosłam się do "zwykłego" ogólniaka.

Jeszcze dopowiem tak!

Patrz dalekosiężnie........

Jeżeli tylko na teraz - to nie ma sensu.

Mój średni kończył Liceum Salezjańskie - ale nie miał jeszcze sprecyzowanych planów.

Mógł cokolwiek studiować.

W trakcie wymyślił.

I powiem Ci że niestety - trzeba było mieć idealną maturę, plus testy dodatkowo i 3 dni egzaminy sprawnościowe - byłem, widziałem....

Nie wszystkie dziewczyny załapały się - pomimo oczywiście kryteriów mniejszych niż faceci (nie wiem czemu - równouprawnienie podobno. :D )

No i niestety - dla mnie stety - jest to mniejszy luzik niż na AWF-ie u starszego w Krakowie.

Pogodzić sie trzeba - niestety.

Przekaż latorośli

Jak dla mnie to w ogóle jest nienormalne, żeby młodzież w wieku 16 lat musiała decydować o przyszłym zawodzie, a tak niestety jest, ponieważ wybierając szkołę średnią i profil klasy decydujesz co będziesz robić dalej po maturze. W trakcie nauki w szklole średniej często zmieniają się zainteresowania i plany, no i wtedy jest kłopot, bo samemu trudno przygotować się do zdania matury z przedmiotów innych niż oferowane przez szkołę. A jak nie zdasz dobrze matury to nie przyjmą cię na wybrane studia i kicha :evil: