daggulka 19.01.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Nie wiem sama czy w dobrym dziale to umieszczam, ale tu o psychice .... więc może i w dobrym Moja gwiazda 16-letnia kończy w tym roku gimnazjum . Dotychczas nie była zdecydowana co chce w życiu robić ...aż do dziś . Walnęła mi tekstem, że chciałaby iść w kierunku .... mundurowych . Marzy jej się liceum - klasa o profilu wojskowo-obronnym która ułatwiłaby jej drogę do kariery w kierunku słyużb mundurowych ...wojsko, policja. Scenka mi opadła jak w tej reklamie . Nie wiem co o tym myśleć . Zaznaczę, ze naprawdę się napaliła, bo aż jej się oczy zaświeciły kiedy mi o tym dziś mówiła .... co jej się zdarzyło w życiu raptem kilka razy (ostatni kilka tygodni temu kiedy to kupiła se piękną , czarną gitarę elektryczną ) . Czy macie dzieci które uczyły się w takich szkołach? możecie podzielić się doświadczeniem , spostrzeżeniami , radami? jakie są wymagania, jaka szansa dla przeciętnej raczej uczennicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 19.01.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 fajny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 19.01.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Mój średni poszedł do Wawy na Wat.Miał tak rewelacyjną maturę że dostał i tam i na polibudę moją obok.Wybrał WAT.I nie żałuje na razie.Dostaje - uwaga - student - 2 roku - 1100zeta żołdu, akademik darmo wypasiony, na 5 roku zapewnione mieszkanie, na dobry początek po uczelni minimum 3200zł , technologie zarąbiste, basen,hale cuda na kiju.I uwaga - emeryt w wieku 45 lat..........Ja mu doradzałem, kochał od młodego, spełnia się, poziom uczelni jeden z lepszych.Chyba nie hamuj, tylko jako doświadczona i rozważna - polecaj jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.01.2009 02:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 szkołę wybrałem tą, którą delikatnie, choć wyraźnie i konsekwentnie sugerowali mi rodzice. Z ich punktu widzenia był to wybór optymalny. Tyle, że kompletnie nie trafili. Do dziś mam o to cichy żal.Nie pchaj się z próbami dyskredytacji wyboru. To nie Twoje życie i nie Ty bedziesz chodzić do szkoły.Przynajmniej ja swoim dzieciom szkół nie wybierałem. Jesli pytały o coś, to opowiadałem co po jakiej można robić. Ale zadnego wyboru nie sugerowałem. Pewnie dlatego każde poszło w inną stronę.I pewnie dlatego żadne na szkołę kamieniami nie rzucało, bo wszystkie miały lepsze wyniki w tej wybranej, w porównaniu z wczesniejszymi. Teraz mam w domu dwóch magistrów, trzeci w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.01.2009 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Dzięki z aodpowiedzi . Hm... no właśnie ja nie chcę jej absolutnie odradzać ... tym bardziej, że wreszcie - w ostatniej w zasadzie chwili postanowiła co chce w życiu robić . Od roku ją molestuję, że musi sie już zastanowić, żeby pomyślała.... bo nie wiadomo w jakim kierunku szukać szkoły . No i wreszcie się namyśliła - i chwała jej za to- zostało raptem kilka miesięcy do czasu składania papierów. może są rodzice wśród nas którzy posłali swoje dzieci do takich szkół i mogliby coś doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 20.01.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Daggulka, w kwestii twoich wątpliwości nie ma nic prostszego jak przejść się/ zadzwonić do tych szkoł i spytać jakie były zasady przyjmowania w zeszłym roku i będziesz miała pewny ogląd sytuacji. Albo moze mają zasady rekrutacji na swojej stronie internetowej. Z doświadczenia wiem, że szkoły raczej teraz nie wybrzydzają, biorą że tak powiem, to co jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.01.2009 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Kaśka ... to jest dobry pomysł .... podzwonię sobie, pogadam ...może nawet podjadę (daleko nie mam ) jeszcze posiedzę w necie i poszukam ... mysle nawet, że może jest więcej takich szkół tylko nie ogłaszają się w internecie ..trzeba będzie podzwonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.01.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 ciekawe jaki film oglądała ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.01.2009 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 tez się nad tym zastanawiałam ...ale ona nie oglada tv ... siedzi non stop przy tym swoim laptoku ale ...jak się tak zastanowić nad jej charakterem .... to mógłby być dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.01.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 tez się nad tym zastanawiałam ...ale ona nie oglada tv ... siedzi non stop przy tym swoim laptoku ale ...jak się tak zastanowić nad jej charakterem .... to mógłby być dobry wybór a jest wysportowana? twarda? potrafi sie obejść bez mycia i bez malowania paznokci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.01.2009 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 wysportowana zawsze była (pływanie) , choć przez ostatni rok se pofolgowała (od momentu kiedy kupiła laptoka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.01.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Takich klas licealnych o której wspomniałam u nas w okolicy niewiele - tylko dwie i to w sąsiednich miastach . Rekrutacja na pewno będzie ciężka.... do tego nosi okulary ( -2). Zastanawiam sie po prostu czy ma jakieś szanse się zakwalifikować. A jesli tak, to czy sobie poradzi w takiej klasie (nie wiem jak dalece program odbiega od zwykłaych szkół ponadgimnazjalnych ). Dlatego zadałam pytanie .... bo może są rodzice wśród nas którzy posłali swoje dzieci do takich szkół i mogliby coś doradzić. z tego co się orientuję, bo parę lat temu byłem na spotkaniu z dyrem, który reklamował swoją szkołę i taki kierunek też, to program nie jest bardzo różny w porównaniu ze zwykłym liceum. Maturę można kazdą zdawać. A dyrekcje chetnie udzielają informacji i mają przygotowane materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 20.01.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 .......... potrafi sie obejść bez mycia ....? Spokojnie, woda jest i to ciepła. Teraz przychodzi do jednostki bardzo dużo dziewczyn chętnych do służby szeregowych zawodowych, na pewno dadzą radę - da radę również Twoja córka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.01.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 i pomyśleć, że jak zdawałam na studia, poszłam się kłócić z rektorem, ze ja chcę na WAM. Ale byłoby super - tylu facetów i ja jedna Niestety, wtedy kobiet nie przyjmowali ustawowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.01.2009 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 napisałam maila do wydziału oświaty coby podali mi zestawienie szkół ponadgimnazjalnych w woj śląskim które prowadzą klasy o tym profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.01.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Córka znajomych chodzi do takiego właśnie liceum, ale w Świdnicy. W każdym razie jest podobno baaaaardzo zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 20.01.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Daggulka - takie klasy są w Żorach, Rudzie Śląskiej, w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących nr 5 w Katowicach i chyba w Pszczynie coś się będzie otwierac.Ale poczekaj na info z Oświaty. Córce zyczę powodzenia i nie ważne czy ten mundur założy czy nie - to jej wybór, jej życie i to ona bedzie ponosić ewentualne konsekwencje swoich działań.Ja poszłam do swojej "wymarzonej" szkoły i co po 2 latach przeniosłam się do "zwykłego" ogólniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.01.2009 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 poczekam co mi napiszą z oświaty ...będę miała jasność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 20.01.2009 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Jeszcze dopowiem tak! Patrz dalekosiężnie........ Jeżeli tylko na teraz - to nie ma sensu. Mój średni kończył Liceum Salezjańskie - ale nie miał jeszcze sprecyzowanych planów. Mógł cokolwiek studiować. W trakcie wymyślił. I powiem Ci że niestety - trzeba było mieć idealną maturę, plus testy dodatkowo i 3 dni egzaminy sprawnościowe - byłem, widziałem.... Nie wszystkie dziewczyny załapały się - pomimo oczywiście kryteriów mniejszych niż faceci (nie wiem czemu - równouprawnienie podobno. ) No i niestety - dla mnie stety - jest to mniejszy luzik niż na AWF-ie u starszego w Krakowie. Pogodzić sie trzeba - niestety. Przekaż latorośli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 21.01.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Jak dla mnie to w ogóle jest nienormalne, żeby młodzież w wieku 16 lat musiała decydować o przyszłym zawodzie, a tak niestety jest, ponieważ wybierając szkołę średnią i profil klasy decydujesz co będziesz robić dalej po maturze. W trakcie nauki w szklole średniej często zmieniają się zainteresowania i plany, no i wtedy jest kłopot, bo samemu trudno przygotować się do zdania matury z przedmiotów innych niż oferowane przez szkołę. A jak nie zdasz dobrze matury to nie przyjmą cię na wybrane studia i kicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts