Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Epoksydowe czy zwykłe. Pytanie do posiadaczy gresu polerowan

Kordian

Recommended Posts

Mam pytanie do posiadaczy grseu polerowanego.Chodzi oczywiście o jasne płytki. Jakie fugi dawaliście. Zwykłe czy epoksydowe. Jak to się sprawuje na co dzień. Niedługo zamierzamy kłaść gres polerowany Mistral z Paradyża 60x60cm beż i stoimy przed dylematem. Jakie właśnie fugi zastosować. Wiadomo, że kolor fug będzie jasny. I tu pojawia się problem. Jakie dać fugi aby jasny kolor nie zniknął. A jeżeli nawet zniknął to żeby można było go szybko przywrócć do "swojej dawnej świetności" :wink: Pytam się użytkowników, którzy w tej kwestii mają doświadczenie.

fuga chyba Cersanitu 40, elastyczna, bahama beż,

gres 60x60 b. jasny!!

fugi zlewały się z gresem dopóki nie zostały poimpregnowany,

po tym zabiegu ściemniały, wniosek- albo powinnam wybrać jeszcze jaśniejszą fugę, bo przypuszczam że po każdej impregnacji będzie ciemniało, albo po jakimś czasie jak zejdzie ten impregnat (wytrze się) nie impregnować ponownie,.

aha- fugi mają 2mm. mamy ogrzewanie podłogowe

nie pęka,

jeśli twój płytkarz pracował kiedyś epoksydem to daj epoxyd ale bardzo ważna sprawa fugę trzeba bardzo dobrze wygładzić i powinna mieć min 3mm aby to dobrze zrobić, jeśli będzie to robił piwerwszy raz i fugi maż węższe to daj sobie spokój z epoksydem i połuż fuę cementową np.MAPEI lub CERESIT 40

No właśnie. Mamy na dole tam gdzie mają być płytki ogrzewanie podłogowe. I tak w ogóle nie chcieliśmy dawać zbyt dużych fug. Czy 2mm przy takich płytlkach i ogrzewaniu podłogowym będzie ok? I czy przy takiej fudze zakładając, że będzie zwykła łatwiej utrzymać ją w czystości? Zależy nam przedewszystkim na tym aby nie zajechać się przy sprzataniu i utrzymaniu tych fug w miarę nie zmienionym stanie.

brudzenie się fug to nie tylko kwestia rodzaju fugi ,przy fudze 2 mm nie dasz rady jej zrobiś na gładko , a do tego guga jest zawsze niżej płytki powstaje zagłębienie w którym zbiera się brud tak naprawdę żadna fuga ani żaden impregnat tego nie załatwią ,po jakimś czasie przestajesz na to zwracać uwagę a jasna podłoga jeszcze z gresu polerowanego to ciągla jazda na szmacie

No właśnie. Mamy na dole tam gdzie mają być płytki ogrzewanie podłogowe. I tak w ogóle nie chcieliśmy dawać zbyt dużych fug. Czy 2mm przy takich płytlkach i ogrzewaniu podłogowym będzie ok? I czy przy takiej fudze zakładając, że będzie zwykła łatwiej utrzymać ją w czystości? Zależy nam przedewszystkim na tym aby nie zajechać się przy sprzataniu i utrzymaniu tych fug w miarę nie zmienionym stanie.

przy ogrzewaniu podlogowym i malej fudze nie dalabym fugi epoksydowej

zastanow sie nad cementowym ceresitem lub mapei - mozesz je zabepieczyc przed nadmiernym brudzeniem sie odpowiednimi preparatami

Gdybys jednak chcial epoksydowe to pamietaj o tym, ze kladacy te fugi nie moze robic tego pierwszy raz na Twoim przykladzie- ja kladlam sama u siebie epoksyd ale uczylam sie na swoich bledach i swoich plytkach i zapewniam Cie, ze kladzenie takich fug jest trudne i pracochlonne - jesli komus nie bedzie sie chcialo albo nie bedzie pilnowal czasu i proporcji fug lub po prostu zignoruje te zalecenia to masz plytki do skucia

Ja tez będę miała gres polerowany, bardzo jasną fugę i planuję epoksyd MAPEI (nie znalazłam innej firmy która by miała taki wybór kolorów w epoksydzie). Mam tez ogrzewanie podłogowe. Planuje fugę około 2 mm. Wiem że książki mówią ze epoksyd nie nadaje się do podłogówki ale wiem też, że niektórzy tak dają i nie znalazłam jeszcze postu mówiącego o tym że coś się dzieje z kaflami w takim wypadku. Zakładam że w podłogówce nie osiąga się zbyt wysokich temperatur więc wydaje mi się ze problemów nie będzie. A jak będzie pokaże życie :).

A jeśli jest ktoś na forum kto ma podłogówkę i epoksyd to może się wypowie, bardzo proszę.

Pozdr,

Magda

U nas juz trzeci rocznik w przedpokoju na podłogówce fuga epoksydowa i nic się nie dzieje. Na bazie własnego doświadczenia powtórzę po raz kolejny na tym forum : jeśli jasna fuga to tylko epoksydowa. Mam Mapei zwykłą w kuchni i Mapei epoksyd właśnie w przedpokoju. I w kuchni jest to porażka, ciągłe czyszczenie a i tak zaraz się brudzi a w dodatku brud się wżera. W przedpokoju też się brudzi ale powierzchownie, z pociągnięciem 'szmatą' brud schodzi bez dodatkowych zabiegów. Jak dla mnie epoksydowa to rewelacja, dlatego przymierzam się do zrycia cementowej w kuchni i położenia epoksydowej.

• 3 weeks później...
  • 1 year później...