Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Reklamacja drzwi

Recommended Posts

Witam wszystkich mam problem z firmą w której zamówiłem drzwi wejściowe chciałbym dowiedzieć się od was czy mam jakieś szanse na reklamowanie owych drzwi. Naświetle trochę sytuacje jaka zaszła Wiec zamówiłem drzwi wejściowe PCV które kosztowały mnie 5000 zł wszystko było by pięknie ale zawsze coś musi wyjść nie tak :( przy składaniu zamówienia przyniosłem własne zdjęcie

http://img230.imageshack.us/img230/9861/3b021zy7.th.jpg drzwi którym wzorowano się podczas projektowania, pokazałem wytłumaczyłem jak to powinno wyglądać osoba przyjmująca zamówienie zrobiła projekt pokazała i było wszystko ok ale po miesiącu przyszły drzwi i zrobiłem wielkie oczy w miejscach gdzie powinna być prosta płyta a jest taka

http://img218.imageshack.us/img218/2356/dsc00439aqp6.th.jpg http://img230.imageshack.us/img230/9509/dsc00437qp3.th.jpg

wiec problem jest w tym ze płyta która powinna być pełna jest całkiem inaczej wykonana niż na oryginale który przyniosłem jako wzór. Osoba przyjmująca zamówienie wspominała coś że będzie tam panel ale nie wytłumaczyła że będzie on wpuszczony w głąb drzwi co z tym można zrobić jeśli za drzwi zapłaciłem z góry bo takiej wpłaty wymagali została podpisana też umowa kupna.

Potrzebuje Pomocy mam nadzieje ze uzyskam od was kilku dobrych wskazówek co powinienem zrobić

Witam wszystkich mam problem z firmą w której zamówiłem drzwi wejściowe chciałbym dowiedzieć się od was czy mam jakieś szanse na reklamowanie owych drzwi. Naświetle trochę sytuacje jaka zaszła Wiec zamówiłem drzwi wejściowe PCV które kosztowały mnie 5000 zł wszystko było by pięknie ale zawsze coś musi wyjść nie tak :( przy składaniu zamówienia przyniosłem własne zdjęcie

http://img230.imageshack.us/img230/9861/3b021zy7.th.jpg drzwi którym wzorowano się podczas projektowania, pokazałem wytłumaczyłem jak to powinno wyglądać osoba przyjmująca zamówienie zrobiła projekt pokazała i było wszystko ok ale po miesiącu przyszły drzwi i zrobiłem wielkie oczy w miejscach gdzie powinna być prosta płyta a jest taka

http://img218.imageshack.us/img218/2356/dsc00439aqp6.th.jpg http://img230.imageshack.us/img230/9509/dsc00437qp3.th.jpg

wiec problem jest w tym ze płyta która powinna być pełna jest całkiem inaczej wykonana niż na oryginale który przyniosłem jako wzór. Osoba przyjmująca zamówienie wspominała coś że będzie tam panel ale nie wytłumaczyła że będzie on wpuszczony w głąb drzwi co z tym można zrobić jeśli za drzwi zapłaciłem z góry bo takiej wpłaty wymagali została podpisana też umowa kupna.

Potrzebuje Pomocy mam nadzieje ze uzyskam od was kilku dobrych wskazówek co powinienem zrobić

A mógłbyś napisać tak bardziej konkretnie w czym problem bo ze zdjęć niewiele wynika? Określenie "pełna płyta" pewnie inaczej rozumiesz niż ja. Opis dałeś taki, że pewnie wiesz o co chodzi, ale dla nas to raczej ciemna magia.

Poza tym jeśli zamówiłeś i zapłaciłeś i mówiono ci o sposobie wykonania drzwi to raczej jesteś bez szans na reklamacje. To że firma wymagała zapłaty z góry można zrozumieć, to że zrobili zgodnie ze swoją technologią informując ciebie o tym to też OK. Jeśli zaakceptowałeś ich projekt to wg mnie niestety nie masz szans i tak powinno być wg mnie.

mogę tylko współczuć.

Rozumiem ,że chodzi ci o te odcinki drzwi między szybkami, a konkretnie o to że składają się z trzech kawałków (profil-panel-profil), a nie tak jak na rysunku z jednego kawałka. Dla mnie różnica jest znacząca zmienia bowiem charakter drzwi.

dalsze twoje postępowanie zależy od tego jak wyglądał projekt zrobiony przez firmę, który zaakceptowałałeś podpisując umowę. jeżeli drzwi są niezgodne z tym projektem - to można je reklamować, natomiast jeżeli przypominają te z projektu to niestety nic nie da się zrobić.

pozdrawiam

Rozumiem ,że chodzi ci o te odcinki drzwi między szybkami, a konkretnie o to że składają się z trzech kawałków (profil-panel-profil), a nie tak jak na rysunku z jednego kawałka. Dla mnie różnica jest znacząca zmienia bowiem charakter drzwi.

dalsze twoje postępowanie zależy od tego jak wyglądał projekt zrobiony przez firmę, który zaakceptowałałeś podpisując umowę. jeżeli drzwi są niezgodne z tym projektem - to można je reklamować, natomiast jeżeli przypominają te z projektu to niestety nic nie da się zrobić.

pozdrawiam

więc projekt wygląda tak

http://img218.imageshack.us/img218/7011/beztytuu1fg4.th.jpg

wydaje mi się że jest to odzwierciedlenie tego zdjęcia :)

http://img230.imageshack.us/img230/9861/3b021zy7.jpg

może ktoś z was też miał podobny przypadek i udało się bez zakładania sprawy w sądzie bo na to tak naprawdę nie mam czasu proszę was o POMOC

Napisze Ci tak. Sprzedaje drzwi i okna i wiem cos o tym. Drzwi ktore masz sa z pcv. Drzwi ktoer zaproponowales jako wzor sa zupelnie inne., szyba jest na calej szerokosci skrzydla. Po drugie z pcv nie da rady wykonac takich drzwi. Po trzecie na projekcie masz napisane w miejscach wypelnien - plyta gr 24 mm. Drzwi maja przewaznie 6 albo 7 cm. Masz problem., sytuacja jest patowa. Nie mozna - ze wzgledow konstrucyjnych zmienic gr tych paneli, chyba ze o 1 cm.

Napisze Ci tak. Sprzedaje drzwi i okna i wiem cos o tym. Drzwi ktore masz sa z pcv. Drzwi ktoer zaproponowales jako wzor sa zupelnie inne., szyba jest na calej szerokosci skrzydla. Po drugie z pcv nie da rady wykonac takich drzwi. Po trzecie na projekcie masz napisane w miejscach wypelnien - plyta gr 24 mm. Drzwi maja przewaznie 6 albo 7 cm. Masz problem., sytuacja jest patowa. Nie mozna - ze wzgledow konstrucyjnych zmienic gr tych paneli, chyba ze o 1 cm.

Wiec nie mam szans nawet na reklamacje nie wspominając o zwrocie pieniędzy miałem nadzieję że coś da się z tym faktem zrobić a tu widocznie jestem w "plecy" szkoda tylko że zostałem tak wrobiony przez przedstawiciela dość renomowanej firmy idąc do nich myślałem że są profesjonalistami którzy wykonują dość dużo zleceń i takie drzwi jakie im przedstawiłem nie sprawia im zbyt dużego problemu może by było inaczej jeśli osoba przyjmująca zlecenie byłaby bardziej kompetentną osobą. teraz można tylko gdybać mam jeszcze nadzieję że ktoś napisze coś co pomoże mi na uzyskaniu prawa do reklamacji lub zwrotu pieniędzy

Wiec nie mam szans nawet na reklamacje nie wspominając o zwrocie pieniędzy miałem nadzieję że coś da się z tym faktem zrobić a tu widocznie jestem w "plecy" szkoda tylko że zostałem tak wrobiony przez przedstawiciela dość renomowanej firmy idąc do nich myślałem że są profesjonalistami którzy wykonują dość dużo zleceń i takie drzwi jakie im przedstawiłem nie sprawia im zbyt dużego problemu może by było inaczej jeśli osoba przyjmująca zlecenie byłaby bardziej kompetentną osobą. teraz można tylko gdybać mam jeszcze nadzieję że ktoś napisze coś co pomoże mi na uzyskaniu prawa do reklamacji lub zwrotu pieniędzy

wiec tak -z czasem przejdzie Tobie i przyzwyczaisz sie do nich a nawet polubisz chyba ze je wyrzucisz. Zreszta Ty tylko wiesz ze sa troche "inne" a ktos obcy bedzie sadzil ze tak ma byc i juz.

Zreszta chyba widziales gotowy projekt i musiales go zaakceptować, jezeli drzwi sa inne niz w projekcie to reklamacja/rzecznik konsumentow podpowie

Jezeli sa takie same jak w projekcie to wybacz - widzialy galy co brały

Z ciekawości ile kosztowały drzwi które póbowąłeś podrobić ? Tzn ten orginał z fotki ?

więc za drzwi zapłaciłem 5500 zl suma nie za duża ale zawsze jakaś macie rację muszę się przyzwyczaić do nich bo raczej nic nie da się z tym zrobić a może kiedyś przyzwyczaja się moje gały i po kilku latach powiem że drzwi są super :p

podsumowując to wszystko co zrobiłem przy zamawianiu drzwi było nie właściwe jak to się mówi "polak mądry po szkodzie" ale na pewno mnie to dużo nauczy wiem że teraz trzeba trzymać się trzech podstawowych spraw

po pierwsze nie powinienem wpłacać kwoty większej niż 10% całej wartości ja zapłaciłem większość i to był błąd

po drugie umowę trzeba przeanalizować kilkakrotnie ja tego nie zrobiłem i tam właśnie był błąd projektowania owych drzwi

po trzecie nie ufać sprzedawcy bo oni wcisną wszystko bez późniejszych skrupułów już dzisiaj wiem że trzeba na nich uważać

pozdrawiam wszystkich którzy chcieli mi pomóc dzięki

Zawinił sprzedawca.. a raczej relacja sprzedawca-klient. Może przy projektowaniu była mowa jaka to będzie technologia, a Ty zapatrzony w swój projekt.. nie chciales przyjąc do wiadomości że to nie moze byc inaczej wykonane..

Na pewno w PCW nie da się wykonac drzwi tak jak w pierwowzorze. Technologia nie pozwala.

Ale są wyjątki. Może drzwi z wypelnieniem ADECO w forie tzw. nakładkowej było by podobne. Przy założeniu że będzie to zrobione na drzwiach aluminionych, do tego cienkich (czyli zimnych) efekt mógłby być prawie idealny. Opieram ten wniosek o dostępne katalogi. Nie jestem producentem, nie probowalem tego robic, ale temat dałby sie drążyć.

A tu.. jak zdejmiesz całą folie to zacznie to wyglądać lepiej :)

I czemu wstydzisz się powiedzić która firma tak Cię "urządziła"?

więc projekt wygląda tak

http://img218.imageshack.us/img218/7011/beztytuu1fg4.th.jpg

Ja bym powalczyła. To, że się nie da zrobić sprzedawca powinien powiedzieć na wstępie. Klient ma prawo nie znać technologii produkcji stolarki PCW. Projekt moim zdaniem wprowadza w błąd i nie zawiera 3 elementów (szyby+2 różne wypełnienia z PCW) tylko 2. Jeśli nawet nie da się tego zmienić to należy się klientowi spora zniżka- żeby miał motywację do polubienia takich drzwi. Drzwi są piękne i jeśli nie da się ich wykonać z PCW to poinformowany klient mógł wybrać drewno. :wink:

Poza osobami które zamawiały i ustalały szczególy tych drzwi nikt nie wie jak to bylo.. i jak dobrze ten sprzedawca naświetliłszczegóły wykonania.

Mam czasem Klientów opętanych jakąś piękną wizją i nijak do nich nie dociera to co mówię. Dopiero wygrzebuję jakieś obrazujące "problem" fotki by rozwiać takie wizje!

W ofercie było zapisane jakie będą panele.. a czy zdjęcie było załącznikiem do zamówienia? Sprawa dla sądu, ale do "ugrania" jest tylko coś na drodze polubownej.