Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy trzeba gruntować zielone płyty KG pod kafelki?

Recommended Posts

Normalnie, przed przyklejeniem glazury, ścianę się gruntuje. Ale mam wątpliwość czy trzeba gruntować ścianę wykonaną z impregnowanych (a więc w zasadzie już zagruntowanych) płyt KG? W karcie produktu Ceresit CM16 pisze aby gruntować m.in. nieimpregnowane płyty.

Więc wnioskuję, że impregnowanych już nie gruntujemy, czy tak?

PS. A co z powierzchniami pokrytymi folią w płynie?

jeśli płyty są silnie zapylone (od szlifowania skosów, sufitu czy czego tam jeszcze ....), wtedy warto je chlapnąć gruntem, to je zmyje i zwiąże powierzchniowo ....

w przeciwnym przypadku nie ma potrzeby,

płyty w miejscach narażonych na bezpośrednie działanie wody warto "zafoliować", uprzednio gruntując (patrz wyżej),

• 10 months później...

Witam, podbijam wątek bo pytanie mnie interesuje a opinie sprzeczne...

Np. w karcie gruntu CT17 (akurat taki używałem) jest napisane, że "Jest on odpowiedni także do gruntowania płyt wiórowych i nie impregnowanych płyt gipsowo-kartonowych." Czyli ja to rozumiem, że gruntować nie trzeba.

Na zielone płyty będę kładł gładź C45 oraz płytki.

Gruntować czy nie?

Witam, podbijam wątek bo pytanie mnie interesuje a opinie sprzeczne...

Np. w karcie gruntu CT17 (akurat taki używałem) jest napisane, że "Jest on odpowiedni także do gruntowania płyt wiórowych i nie impregnowanych płyt gipsowo-kartonowych." Czyli ja to rozumiem, że gruntować nie trzeba.

Na zielone płyty będę kładł gładź C45 oraz płytki.

Gruntować czy nie?

Plyty gki i gkfi przed wykonczeniem okladzinami typu kafle zagruntowac wykonac hydroizolacje przejsc instalacyjnych, narozy i stref "mokrych" tj. wszelkie plaszczyzny scian gdzie wystapic moze woda na okladzinie - wanny, brodziki, umywalki, sedesy itp.