Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kompendium - wyrównywanie poziomów - masy samopoziomujące

Recommended Posts

Chciałbym, żeby ten temat w przyszłości pomógł innym jako kompendium wylewania mas samopoziomujących bo nie znalazłem podobnego.

Wpisujcie tu proszę swoje problemy i doświadczenia z tym związane.

Ja mam konkretne pytania do fachowców na forum. Chodzi mi o wyrównanie poziomów. W salonie chcę położyć podłogę pływającą - deskę o grubości 15 mm + oczywiście mata wytłumiająca pod nią. W przedpokoju natomiast chcę

położyć terakotę (lub gres) - grubość w sumie nie wiem w tej chwili, ale sporo mniejsza. Różnica poziomów będzie dosyć spora. Jako, że więc chciałbym uniknąć uskoku muszę tak wyrównać - tzn. podnieść posadzkę w przedpokoju, żeby troszkę nią nadrobić do wysokości podłogi w salonie. Przedpokój ma powierzchnię 8,5 m2.

W związku z tym mam kilka pytań:

1. Jaką wylewkę samopoziomującą zastosować? Ktoś polecał mi Terplan firmy Atlas, ale nie wiem czy to dobry wybór?

2. Na co trzeba zwrócić uwagę podczas wylewania zaprawy?

3. Widziałem zalecenia, że trzeba oddzielać masę od ścian naklejając na obwodzie pomieszczenia np. taśmę lub wąskie paski styropianu. Czy zawsze jest to koniecznie?

4. Czy na takiej powierzchni - 8,5 m2 - łatwo jest to zrobić samemu czy lepiej wezwać fachowca? Teoretycznie to prosta sprawa: przygotować podłoże, rozrobić i wylać masę, przejechać kolczastym wałkiem i zostawić do wyschnięcia, ale jak to wygląda w praktyce?