Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocio? jednofunkcyjny czy dwufunkcyjny-oto jest pytanie?

alice

Recommended Posts

Czy ktoś może pomóc w wyborze kotła?

Chcemy dobrać kocioł do naszych potrzeb( woda ciepła cały czas anie czekanie na nią lub w trakcie mycia naczyń, kąpieli zimna woda itp. :-? ). Czytając forum zauważyłam,że Forumowicze preferują jednofunkcyjne a nasz projektant dwufunkcyjny.

Pozdrawiam :roll:

wg mnie dobrym rozwiązaniem CO i CWU jest; a>kocioł jednofunkcyjny, b>zasobnik ciepłej wody w kotłowni.Tę opcje sprawdziłem i polecam Wam.

Przy doborze wielkosci zasobnika CWU nie ma zadnego problemu z ciepła woda!!Pamietajcie o jednym.Trzeba ZAPOMNIEĆ o rozwiązaniach w tzw blokach bo to złe i drogie kompromisy .Przy duzym zuzyciu ciepłej wody polecam zasobniki CWU z podwójną wezownica do podłączenia baterii slonecznej

Jak pisałam już w innym wątku, optujemy za kotłem 1-funkcyjnym z zasobnikiem (tak około 150 l). Mamy mieć domek z użytkowym poddaszem (w sumie 2 łazienki z prawdziwego zdarzenia - jedna nad drugą - i toalete gościnną z umywalką). Pomieszczenie gospodarcze o pow. 8 mkw gdzie planujemy postawic kociol i zasobnik przez sciane sąsiadować będzie z dolną łazienką. Do kuchni od kotła byłoby około 8 m.

Zadałam już pytanie w innym wątku, ale może powtórzę i tu. Czy istnieje moźliwość dokupienia takiego programatora do wyżej wspomnianego zestawu (na razie bez wyboru konkretnej firmy) by zasobnik był ogrzewany tylko w określonych godzinach np 6-8 rano i 17-23 wieczór i by tylko w tym czasie działała cyrkulacja, ewentualnie by moźna ją było włączyć ręcznie na źądanie. Takie rozwiązanie byloby logiczne i ekonomicznie bardziej uzasadnione niż podgrzewanie zasobnika w czasie gdy nikogo nie ma w domu.