alice 27.10.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Czy ktoś może pomóc w wyborze kotła? Chcemy dobrać kocioł do naszych potrzeb( woda ciepła cały czas anie czekanie na nią lub w trakcie mycia naczyń, kąpieli zimna woda itp. ). Czytając forum zauważyłam,że Forumowicze preferują jednofunkcyjne a nasz projektant dwufunkcyjny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Zajrzyj do wcześniejszych postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.rudzki 27.10.2003 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Zależy od waszych finansów i miejsca w domu, gdyż z reguły dwufunkcyjny jest tańszy i zajmuje nez zbiornika na c.w.u. mniej miejsca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 27.10.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Jezeli wszystko (tzn lazienka,kuchnia) jest w "kupie" tzn odleglosci nie sa zbyt duze to moze byc dwufunkcyjny.Jezeli odleglosci sa duze (piwnica-pietro) to tylko jednofunkcyjny z zasobnikiem i cyrkulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 28.10.2003 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 wg mnie dobrym rozwiązaniem CO i CWU jest; a>kocioł jednofunkcyjny, b>zasobnik ciepłej wody w kotłowni.Tę opcje sprawdziłem i polecam Wam.Przy doborze wielkosci zasobnika CWU nie ma zadnego problemu z ciepła woda!!Pamietajcie o jednym.Trzeba ZAPOMNIEĆ o rozwiązaniach w tzw blokach bo to złe i drogie kompromisy .Przy duzym zuzyciu ciepłej wody polecam zasobniki CWU z podwójną wezownica do podłączenia baterii slonecznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 28.10.2003 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Jak pisałam już w innym wątku, optujemy za kotłem 1-funkcyjnym z zasobnikiem (tak około 150 l). Mamy mieć domek z użytkowym poddaszem (w sumie 2 łazienki z prawdziwego zdarzenia - jedna nad drugą - i toalete gościnną z umywalką). Pomieszczenie gospodarcze o pow. 8 mkw gdzie planujemy postawic kociol i zasobnik przez sciane sąsiadować będzie z dolną łazienką. Do kuchni od kotła byłoby około 8 m.Zadałam już pytanie w innym wątku, ale może powtórzę i tu. Czy istnieje moźliwość dokupienia takiego programatora do wyżej wspomnianego zestawu (na razie bez wyboru konkretnej firmy) by zasobnik był ogrzewany tylko w określonych godzinach np 6-8 rano i 17-23 wieczór i by tylko w tym czasie działała cyrkulacja, ewentualnie by moźna ją było włączyć ręcznie na źądanie. Takie rozwiązanie byloby logiczne i ekonomicznie bardziej uzasadnione niż podgrzewanie zasobnika w czasie gdy nikogo nie ma w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 28.10.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Alice - w tej chwili większość sterowników kotłów ma sterowanie ładowaniem zasobnika i cyrkulacji w standardzie. Nie będzie problemów. POzdr am Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 28.10.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Aha - niektórzy pisali o takich patentach jak czujki ruchu w łazience, które uruchamiają cyrkulację - można i tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 28.10.2003 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Alice - w tej chwili większość sterowników kotłów ma sterowanie ładowaniem zasobnika i cyrkulacji w standardzie. Nie będzie problemów. am Fajnie - znowu nie odkryłem Ameryki. Pozostaje tylko wybrac producenta. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts