aha26 20.01.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 czy mozna zaczadziec od palenia drzewem w kominku czy to raczej malo prawdopodobne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 21.01.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Jan Budzynowski, mistrz kominiarski: Ten sezon grzewczy jest tragiczny. Ofiarą zaczadzenia padają mieszkańcy całych domów, np. w Wałbrzychu zatruło się 25 osób, w Łodzi prawie sto. Przyczyną nieszczęść są kominy, kominki, piece, przepływowe ogrzewacze wody. Kominek czy piec nie jest groźny, gdy się go buduje z głową. Najlepiej zacząć od zaproszenia kominiarza, który oceni stan kominów, zmierzy ich średnicę i podpowie, jaki wybrać wkład. Taka wizyta nic nie kosztuje, a może nam zaoszczędzić kłopotów. Pomieszczenie, w którym planujemy kominek lub popularną kozę, musi mieć sprawną wentylację wyciągową i odrębny przewód kominowy do odprowadzania spalin. Musi też być nawiew, który dostarcza pomieszczeniu powietrza z zewnątrz. W przeciwnym razie kanał wentylacyjny, zamiast wyciągać, tłoczy do mieszkania powietrze razem z dymem, co może być przyczyną zatrucia. Kominki, piece i kozy stały się tak popularne, że zawędrowały nawet do nowo budowanych bloków. Warto wiedzieć, że przepisy zabraniają budowy kominków w domach wyższych niż trzykondygnacyjne. Nie przeszkadza to deweloperom kusić swoich klientów perspektywą posiadania miłego ogniska nawet w dziesięciopiętrowych blokach. Wiele do życzenia pozostawia sposób ich wykonania - często z cegły ogrodzeniowej, z wąziutkim kanałem. Do tego deweloperzy bardzo dbają, by właściciel mieszkania nie dostał informacji o tym, co mu zagraża. Mam nadzieję, że zmiany w prawie budowlanym (odbiór budynku w obecności powiatowego inspektora nadzoru budowlanego) położą kres tym praktykom. Jestem zdania, że jeśli coś jest modne i popularne, to na nic zdadzą się zakazy, by tego nie stosować. Znacznie lepiej jest instruować i informować. Wystarczy, że nasz kominek cztery razy w sezonie grzewczym obejrzy kominiarz, wypyta gospodarza, czy nic złego nie dzieje się w czasie rozpalania lub samego palenia. Każda wizyta to wydatek ok. 20 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 21.01.2009 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 dzieki za artykul ...u nas byl kominiarz,wszystko sprawdzil. Pytam o to drzewo bo znajomy powiedzial,ze od drzewa w zasadzie zaczadziec sie nie da,ja sie na tym nie znam wiec tu postanowilam zapytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.01.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 czy mozna zaczadziec od palenia drzewem w kominku czy to raczej malo prawdopodobne? mało prawdopodobne. przede wszystkim z drzewa, w przypadku niepełnego spalania (a wtedy wydziela się bezwonny czad), wydzielają się również wonne składniki, które sygnalizują nam nieprawidłowości w spalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 22.01.2009 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 22.01.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 A tak przy okazji: ile razy w ciągu roku powinien nastąpić ten obowiązkowy przegląd kominów i instalacji, takie minimum wymagane przepisami? Do naszej samotnej starszej sąsiadki kominiarz przychodzi po 4 razy w ciągu roku, za każdym razem wpierając jej, że to obowiązkowy przegląd i kasując po 70 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 22.01.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Nie wiem, ja już trzy lata pale i kominiarza nie widziałam, ale cug w kominie jest porzadny i nic sie nie dzieje.Kominiarz na odbiorze mowil, ze chyba raz w roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts