Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong + styropian/wełna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja budowałem wg projektu jako ściany jednowarstwowe z Ytong 36,5. Potem trochę zacząłem sie łamać, że może cos niedokładnie zrobione i że taka sciana, mimo ciepłej w swojej klasie, będzie zimniejsza od 2W. Dałem więc 5cm wełny i to już dało b. ciepły mur bez żadnych mostków. Niech Ci fachowcy ukreśla na poziomie projektu, jaka grubość ściany i jaka grubość ocieplenia, bo generalnie typowy 2W to cieńsza ściana i grubsze ocieplenie (tak chyba taniej). I generalnie raczej wełna na Ytong, choć teorie sa różne.

No wlaśnie muszę jeszcze poczytać o tym, co lepsze- wełna, czy styropian. Architekt, który robi nam projekt indywidualny, zadał pytanie jaki materiał planujemy zastosowć przy wznoszeniu ścian. Jak Mój Szanowny Partner krzyknął, że będziemy budować z ytonga 36,5 + 20cm styropianu, to o mało z krzesła nie spadłam!! :o Ja właśnie myślałam o takim drobnym dociepleniu, jak Ty. A jak przeglądałam forum, to widze, że wielu użytkowników w ogóle w głowy się puka, że po zastosowaniu ytonga jeszcze chce się pieniądze na docieplenie tracić. Ja tam mogę stracić, ale nie chcę w bunkrze mieszkać. Ytong 36,5 + styropian 20cm = toż to ściana gruba na 56,5 cm! NEVER 8)

Czyli co proponujesz?

Niech spojrzy do dziennika mego i zobaczy jak pięknie wyglada zwykły beton komórkowy gr 24 cm po 7,20 netto/szt. :lol: Wymiar 24x59cm. Na to pójdzie 22 cm styro.

A tak naprawdę cokolwiek oprócz ceramiki. Beton komórkowy jak masz cichą okolicę.. Silikat (może być 18 cm grubości) jak masz głośną okolicę... Keramzyt jak lubisz bardziej kolorowe rzeczy :wink:

Wracając do grubości ściany vs grubość ocieplenia to mnie fachowiec od Ytonga wyliczył, że przy ścianie 36,5 danie 5cm wełny da współczynnik cieplny U ok 0,22 - to bardzo ciepła ściana i dawanie grubszego ocieplenia na dobrze postawioną ścianę z Ytonga 36,5 (czyli bezfugowo na klej) jest chyba bez sensu.

Czyli co proponujesz?

Niech spojrzy do dziennika mego i zobaczy jak pięknie wyglada zwykły beton komórkowy gr 24 cm po 7,20 netto/szt. :lol: Wymiar 24x59cm. Na to pójdzie 22 cm styro.

A tak naprawdę cokolwiek oprócz ceramiki. Beton komórkowy jak masz cichą okolicę.. Silikat (może być 18 cm grubości) jak masz głośną okolicę... Keramzyt jak lubisz bardziej kolorowe rzeczy :wink:

Odwiedziła Twój dziennik i uśmiała się strasznie :) Domek prezentuje się świetnie, choć polemizowałabym, czy 3-stanowiskowy garaż jest Wam potrzebny ;)

Zostajemy przy Ytongu, mimo wszystko. To juz postanowiliśmy. Pozostaje tylko wybór rozmiaru bloczka i grubości (i rodzaju) docieplenia. Czyli...jesteśmy w polu jak nic hehehe... 8)

Wracając do grubości ściany vs grubość ocieplenia to mnie fachowiec od Ytonga wyliczył, że przy ścianie 36,5 danie 5cm wełny da współczynnik cieplny U ok 0,22 - to bardzo ciepła ściana i dawanie grubszego ocieplenia na dobrze postawioną ścianę z Ytonga 36,5 (czyli bezfugowo na klej) jest chyba bez sensu.

Mi się wydaje, że to jest NA PEWNO bez sensu. Dlatego stawiam veto wobec planów Mojej Drugiej Połowy. Dzisiaj będzie dzwonił do architekta i zobaczymy, co tamten mu poradzi. Ja niestety w tej materii to raczej tylko przeczucia mam, a nie konkretną wiedzę :oops: :)

kasą mozesz podzielić się z nami............

Ja miałem 24cm ytong + 12cm styro = sciana 0,2 dom 100mkw ,średnio zużywam 3msz gazu na dobę (co+cwu) a to pierwsza zima .Mieszkamy od 29.12.08. W domu 21st non stop (dzienna i nocna tak samo)

...i czego więcej trzeba? Muszę te wyniki przedstawić Mojemu Wszystkowiedzącemu..eh :wink:

wpadnij do jakiejś hurtowni budowlanej i zapytaj po ile teraz maksy/styropian w porównaniu do ytonga, i weź ze sobą też męża bo pewnie na słowo ci nie uwierzy że aż takie różnice w cenie

Dobry pomysł. W sumie nie zaszkodzi się popytać. Nawet jak zostanę przy ytongu, to pewnie mi coś doradzą.

A tak naprawdę cokolwiek oprócz ceramiki

Polecam przejrzenie tabelki z udziałem poszczególnych materiałów ściennych w rynku krajowym

Niemcy ceramika – 37,8 , BK – 13,8

Austria ceramika –37,6 , BK – 2,6

Węgry ceramika -69,8 , BK -10,3

Polska ceramika –36,7 , BK –43,5

O i czym ta tabelka świadczy? O doskonałym marketingu. Bo własności fizyczne ceramiki są raczej kiepskie.

Przy izolacji 5 cm punkt rosy przenosi sie w okolice polaczenia sciany z izolacja .

Jak zdecydujesz sie na sciane 2 W to tylko ze scianka np. 24 cm + 12 lub wiecej styro(jak juz to bylo tu opisane..)

bardziej patrzyłem na resztę Europy. U nas BK jakoś sie trzyma - bo to całkiem dobry materiał - na pewno lepszy od ceramiki. Ustepuje jej tylko jednym, niekiedy istotnym parametrem.

Ryzykowna teza.

A jeśli chodzi o rozterki założyciela wątu: ściana ytong 36,5 + 5 cm wełny to nieporozumienie. Chyba najgorszy współpczynnik ceny do izolacyjności. Jeśli ściana 2W, to ok. 25 cm muru + ocieplenie (jeśli chodzi o jego grubość, to powinna decydować fantazja i portfel inwestora, ale wg. mnie dawanie mniej niż 15 cm to nieporozumienie).

Pozdr

DJ