Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong + styropian/wełna?

Recommended Posts

Ytong to drozsza wersja BK, wiec ciekawi mnie dlaczego go wybrales, ale OK, Twoja wola.

Ja mam mury 24cm z BK H+H o gestosci 600, z poczatku planowalismy ocieplenie 10-15cm, ale na ta chwile wiem ze bedzie 20cm bo koszta niewiele wieksze, robota prawie ta sama a cieplej bedzie. Na samiutkim poczatku miala byc welna mineralna ze wzgledu na oddychanie scian, ale jako ze to mit przy takich grubosciach, to bedzie tanszy styropian.

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ytong to drozsza wersja BK, wiec ciekawi mnie dlaczego go wybrales, ale OK, Twoja wola.

No tak, a BK to droższa wersja jakiegoś innego rodzaju cegły i też mnie ciekawi, dlaczego go wybrałeś. I moze jeszcze cienka spoina na klej przy potężnym ociepleniu 20cm? Ale ok, Twoja wola :D :D :D

To nie jest zasadniczy temat tego wątku.

Ytong (czy też inny BK) jest ciepły w dotyku. Ceramika jest zimna w dotyku.

Jest to jeden z rzadko używanych argumentów, a też ma swoje znaczenie - jak chodzi o temperaturę ściany od wewnątrz domu.

To sie nazywa ciepło właściwe. Różnica powoduje że przy taej samej temperaturze obydwu materiałów, inaczej odczuwa sie temp. po ich dotknieciu.

Prosty przykład: wanna stalowa i akrylowa. Stoją w tej samej temperaturze a tyłek odmarźnie Ci jak wejdziesz do stalowej :wink:

A czy ktoś wie czemu ten Ytong tak pęka?

przyczyny moga być różne ale nakłada sie kilka rzeczy:

1. system na pióro i wpust - brak spoin pionowych osłabia ścianę.

2. sam materiał ma słabe własności mechaniczne (szczególnie ten o gestości 400)

3. brak zbrojeń w newralgicznych miejscach (pod otworami okiennymi)

1) żarty sobie stroisz,a jakie naprężenia przenoszą spoiny pionowe? :lol:

U mnie Ytong jest tak spasowany na pióro-wpust,że nawet młody komar ch...a tam nie wciśnie.A jak ktoś ma źle fundament zrobiony to czy to będzie Ytong,BK,czy ceramika to wszystko będzie pękać.

2)jakby miał takie słabe właściwości to by z 24 apartamentowców nie budowali.

3) :lol: No jak Kaziu-Fachowiec (Wisienka,Sherry,Byk ,Komandos)zapomniał w swojej upojnej pracy dać zbrojenie to wtedy nie tylko flaszka pęka...

Jest to jeden z rzadko używanych argumentów, a też ma swoje znaczenie - jak chodzi o temperaturę ściany od wewnątrz domu.

To sie nazywa ciepło właściwe. Różnica powoduje że przy taej samej temperaturze obydwu materiałów, inaczej odczuwa sie temp. po ich dotknieciu.

Prosty przykład: wanna stalowa i akrylowa. Stoją w tej samej temperaturze a tyłek odmarźnie Ci jak wejdziesz do stalowej :wink:

To się nazywa ciepło właściwe,ale nie jest to związane z tą samą temp. materiałów i przez to inaczej odczuwalne.Mają inne ciepło właściwe.

Ciepło właściwe to wielkość fizyczna wyrażająca ilość ciepła (energię) potrzebną do podniesienia temperatury jednej jednostki masy ciała o jedną jednostkę temperatury,czyli do podgrzania 1kg substancji o 1 stopień. Substancje charakteryzujące się dużym ciepłem właściwym są "trudno podgrzewalne" tzn. że trzeba dostarczyć więcej energii aby podgrzać ciało o dużym cieple właściwym w stosunku do ciała o małym cieple właściwym.

Przykład z wanienką trafny,no ale oczywiście trzeba wziąć pod uwagę jeszcze przewodnictwo cieplne.

Czyli "kar_ma" ma rację to argument "za";to ciepełko odczuwalne i właściwe. :wink:

(....)

Dotykanie i odczucia testem na przydatność materiałów ?

Jakiż to związek maja te odczucia z izolacyjnością czy temperaturą ściany ?

Tak w ogóle to akurat korzystne jest stosowanie (z różnych powodów)

do budowy murów materiałów o jak największej gęstości (masie).

Nie wiem z jakiej właściwości fizycznej materiału wynika fakt, że BK jest cieplejszy w dotyku niż ceramika. Oczywiście nie może to stanowić podstawowego kryterium przy wyborze materiału na ściany budynków, może być tylko atutem lub wadą w zależności od preferencji mieszkańców domu.

Niemniej rzeczywiście tak jest, a tynki wewnętrzne nie są grube i z reguły takie same w obydwu przypadkach, tak więc zjawisko które przytoczyłam jest prawdziwe również dla ścian otynkowanych.

Nie wiem z jakiej właściwości fizycznej materiału wynika fakt, że BK jest cieplejszy w dotyku niż ceramika. (....)

Przecież trochę wyżej już to wytłumaczyła PaniG(dżi)- z ciepła właściwego

nazywanego także pojemnością cieplną.

Gdyby sprawa tych "cieplejszych" w dotyku ścian była tak prosta, to daleko

nie szukając wydawałoby się, że najcieplejsze powinny być ściany całkowicie

zbudowane ze styropianu, który jest b. ciepły w dotyku.

No właśnie, tylko w dotyku, ze względu na wyjątkowo niską pojemność cieplną.

Styropian / wełna, pytanie ktore pada zawsze przy elewacji, zadaj sobie pytanie: czy w momencie kiedy wybieralas material na sciany i wybor padl na Ytonga podyktowane bylo to tym slynnym "oddychaniem" scian? Bo jezeli tak, to wybor jest prosty, stosujac teraz na docieplenie styropian eliminujesz ta zalete Ytonga, styropian jest nieprzepuszczalny, stanowi bariere i uniemozliwia to oddychanie.

Idac dalej, jezeli chcesz miec cala przegrode oddychajaca, jako wyprawe elewacyjna mozesz wybrac tynk mineralny malowany silikatowa farba, lub tynk silikatowy.

cd.

Jeśli chodzi o beton komórkowy to bardzo powoli akumuluje i oddaje zatrzymane w sobie ciepło, co zapewnia utrzymanie stałej temperatury bez względu na porę roku i warunki panujące na zewnątrz budynku. Dom z betonu komórkowego chroni pomieszczenia zimą przed szybkim oziębieniem, latem przed przegrzaniem.

c (wartość współczynnika pojemn.ciepln.) mają podobną 0.85-0.92kJ/ale Q zależne jest też od m,czyli też i jego gęstości objętościowej (pozornej):BK 400-700,cegły pełne 1800,pustaki ceramiczne 750-900(kg/m3).

Czyli "j-j" ma rację(muszę jemu to przyznać,choć nie lubię d.rania).

Oszczędność energii= materiały o wysokich wartościach pojemności cieplnej czyli dużym iloczynie gęstości objętościowej, objętości i współczynnika pojemności cieplnej.

Pozdr.

• 8 months później...
  • 2 weeks później...