Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zle ocieplone poddasze??!!

minuszka

Recommended Posts

No warto ugruntować wiedzę gdyż membrana wysoko paroprzepuszczalna przepuszcza parę wodną (dowolny gaz) w obie strony natomiast kondensatu nie przepuszcza w żadną. Z tych też powodów jest stosowana jako krycie wstępne. Współczynnik Sd nie jest miarą jakości folii a jedynie wskazuje jej parametry czyli przeznaczenie! Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Sam kiedyś popełniłem błąd i nie dałem paraizolacji.Te same objawy tylko że kapała woda z łączeń wełny .Jak włożyłem rękę w wełnę wszystko było mokre a para skraplała się właśnie w miejscach gdzie były łączenia wełny na folii paraprzepuszczalnej.To była pierwsza zima i na wiosnę rwałem płyty aż miło wietrzyło się to wszystko aż wyschło i założyłem folię .Latem chłodniej ,zimą cieplej i jest wszystko w porządku.Musisz bardzo dokładnie zrobić paraizolacje pod wełną bo prawdopodobnie jej tam nie ma wcale. :oops:

Witam

Sam kiedyś popełniłem błąd i nie dałem paraizolacji.Te same objawy tylko że kapała woda z łączeń wełny .Jak włożyłem rękę w wełnę wszystko było mokre a para skraplała się właśnie w miejscach gdzie były łączenia wełny na folii paraprzepuszczalnej.To była pierwsza zima i na wiosnę rwałem płyty aż miło wietrzyło się to wszystko aż wyschło i założyłem folię .Latem chłodniej ,zimą cieplej i jest wszystko w porządku.Musisz bardzo dokładnie zrobić paraizolacje pod wełną bo prawdopodobnie jej tam nie ma wcale. :oops:

tak wystepujaca woda (kondensat) to, bez wzgledu na zastosowanie paroizolacji czy nie, efekt zle ulozonej docietej izolacji. zwykly mostek termiczny, jezeli izolacja nie byla poprawiona to ona tam dalej wystepuje (kondensat).

Dla zainteresowanych o stosowniu paroizolacji:

Pozycje:

1. DIN 4108

2.Insulation Materials: Testing and Applications ;McElroy; Kimpflen

3.Thermal Transmission Measurements of Insulation

i tu: porada paroizolacja

Do kolegi budulec1:

Niby dlaczego w pomieszczeniu o niskim ciśnieniu pary wodnej mam przyjąć wilgotność jak w łazience?

W tym miejscu pozwolę sobie zacytować Twoje słowa: "wiesz to co ci producent powiedział". Ten producent pisze, że pomieszczenia powinny oddychać przez dach :roll: . Ja natomiast twierdzę, że powinny być wentylowane kanałami wentylacyjnymi a nie przez przegrodę budowlaną jaką jest dach. Należy pamiętać, że para wodna dostaje się do izolacji cieplnej również z zewnątrz a dodatkowa porcja pary wodnej z wnętrza może doprowadzić do stanu nasycenia co skutkuje wykropleniem. Struktura wełny mineralnej może powodować wykroplenie nawet gdy para wodna nie osiągnie stopnia nasycenia. Zastosowanie paroizolacji nie będzie żadnym błędem lecz jej brak może być dotkliwy a oszczędności niewspółmierne do kosztów ewentualnego remontu. Pozdrawiam.

Zastosowanie paroizolacji nie będzie żadnym błędem lecz jej brak może być dotkliwy a oszczędności niewspółmierne do kosztów ewentualnego remontu. Pozdrawiam.

Chyba najważniejsze słowa w całej tej dyskusji...

Oczywiście można załozyć, że super ekipa z najwyższą starannością zrobiła stosując najlepsze materiały według idealnego projektu doskonałą izolację a wszystko zostało trzy razy sprawdzone przez inwrestora z fachową wiedzą wspartego przez jeszcze bardziej fachowego kierbuda.

Wtedy można spać spokojnie i braku paroizolacji sie nie bać.

Tyle tylko, że w praktyce to nierealne.