tom soyer 06.11.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 wlasnie ewelinowszystkie dziury powinny byc zamykalne.czopuch to najczesciej prostokatna rura laczaca wklad z kominem. powinna byc tez zamykalna ale jesli masz wklad zamykany to zamykanie czopucha nie ma wielkiego wplywu na wydobywanie sie zapachu z zimnego kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina 06.11.2003 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 dzięki, biegnę po obmierzeniu otworu (wiem,wiem tak jest prawidłowo) do marketu - to znaczy, że Pan kominkowy odwalił fuchę. na szczęście naprawialną - mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.11.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 eeweeliinaa wstydz sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina 06.11.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 może trochę powinnam, ale buduję domek -włściwie już prawie koniec - (korzystając z lektury Muratora) i jest to pierwsza wpadka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.11.2003 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 to zadna wpadka tylko brudne mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina 07.11.2003 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 nie to nie tak, po prostu straciłam czujność na końcówce budowy i uznałam, że budowa kominka to wiedza tajemna, która przekracza moje możliwości. W związku z tym prace od a-z powierzyłam fachowcowi. Efekt wiadomy. Mam zamiar wykorzystać Wasze cenne rady w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiebok 07.11.2003 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Skalin, co to jest regulator ciądu Rotowent? Czy to jest strażak? Opisz dokładnie na czym polegała przebudowa komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 12.11.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 No właśnie - opisz wszystko jeśli możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 12.11.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 http://www.rotowent.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 12.11.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 myślę że "Strażak" to to samo co "kogut" i to jest dokładnie rotowent. Może troche nieco lepszy bo na łożyskach i podobno jakaś blacha chromoniklowa itp itd ale zasada ta sama. Działa nieżle ale qrna jak przyszedł deszczowy dzień to i tak sobie potrafił czknąć dymem na dom.... Co do przeróbek komina to polegały one na tym że zdjęliśmy daszek a rotowenta z redukcją ze 180/200 założyliśmy w jego miejsce. Jak trzeba palić to wywiewa wszystko w piekny sposób do komina tylko mam jeszcze jeden problem - śmierdzi mi wedzonką.... myślę sobie że mam mokre drewno, ale nie to mnie martwi - jeśli sie pali z otwartym szybrem w kominie to jest OK ale jeśli zaczne przymykać wylot spalin w mieszkaniu pojawia sie "zapach wędzonki" drzw wkładu mam uszczelnione sznurem grafitowym, przewody kominowe (wg magików od obudowy) uszczelnione wszystkie połączenia, wiec którędy sie to wydobywa i czy podobnie może być z czadem czy dymem? Troche mnie to martwi. A i jeszcze jedno szyba z samooczyszczaniem jest zap.... jak diabli. Czy to może być sprawa mokrego drewna czy raczej słabego ciągu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 12.11.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 co do linka na rotowenta powiedziałbym tak :http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=4&xid=6#poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 12.11.2003 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 te wszystkie patenty co do czyszczenia szyby to jakieś nieporozumienie brudzi się i już ale nie jest obojętne czy palisz drewnem suchym czy mokrym czy liściastym czy iglastymczy palisz intensywnie czy wolnojak palisz intensywnie to i tydzień jest czystajak zdusisz szybrem to w 1/2 godz jest zap...jak palisz mokrym to to samo co wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiebok 12.11.2003 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Skalin, ile metrów sięga twój komin i jaką ma szerokość? Czyżby komin miał 180, a strażak 200? Czy odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 12.11.2003 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 komin jest jak poniżej:około 1,5m spiro (fi 180 - średnica czopucha) potem 3,5 m dwuścienny i 1 m kwasówki i na to rotowent. W typoszeregu rotowenta jest 150 i 200 wiec wybrałem wiekszy z tego wynika redukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 12.11.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 mam jeszcze jedno pytanko czy wlot powietrza do kominka jesteście w stanie przymknąć całkowicie? u mnie mimo przesunięcia zamykadła zostaje otwór wielkości małego palca czy tak powinno być czy zamykacie wlot całkowicie? może z tego wynikają moje problemy ze zbyt gwałtownym wypalaniem wsadu.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiebok 12.11.2003 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 W moim kominku moge calkowicie zamknąc doplyw powietrza, żadnych dziur nie zostaje. Przeczytałęm w instrukcji, ze wtedy kominek ciągnie przez dziury w drzwiczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 17.11.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Panowie odgrzeje kotletaKominek dymiFakty :Komin w kamienicy jest duży, ciąg jest ogromny, nie da się wręcz zapalić zapałkami drewna bo od razu gasną.Przymykanie szybra, dopływów, uchylanie drzwi - nic nie dajeNie palę drewnem a brykietemKominek to koza wolnostojąca 14kWPo uchyleniu drzwiczek na 1-3 cm robi się tam zawierucha ale jeszzcze nic nie leci. Dopiero gdy uchylę mocniej na jakieś 10cm dym wali całą mocą do pomieszczenia. O ile w środku jest żar to OK, ale gdy tylko na ten żar wrzucimy kolejną dawkę świeżego paliwa kłeby dymu ukatują do pomieszczenia. Zapach wędzarni utrzymuje sie potem przez kilka godzin.Jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts