Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można "dorobić" pasy bezpieczeństwa w samochod

aspidisca

Recommended Posts

To może bardziej temat na forum samochodowe, ale może ktoś coś tu mi odpowie. Wszystkie wskazówki na wagę złota.

Mam problem, bo nie wiem jak bezpiecznie przewozić trójeczkę dzieci w aucie.

Środkowy fotel ma tylko pas biodrowy. Czy można jakoś zamontować w tym miejscu pas trzypunktowy?

Producent samochodu nie przewidział zakotwiczenia w trzecim punkcie, np na suficie.

A wszystkie foteliki powinny być przytwierdzone trzypunktowym pasem.

A może można dorobić do foteli system isofix?

Osobiście nie spotkałem się z samochodem, który miałby z tyłu trzy pasy bezpieczeństwa trójpunktowe (jak to nazwałaś). W większości przypadków właśnie środkowe miejsce ma tylko tą biodrową część.

Rozumiem, że problem polega na mocowaniu trzech fotelików. Nie ma takiego który można przymocować właśnie tym pasem biodrowym?

Osobiście nie spotkałem się z samochodem, który miałby z tyłu trzy pasy bezpieczeństwa trójpunktowe (jak to nazwałaś). W większości przypadków właśnie środkowe miejsce ma tylko tą biodrową część.

To mało widziałeś. Już wymieniam Ci trzy od razu z glowy. Renaul Kangoo, Citroen Berlingo i Peugot Partner. Na pewno miały trzypunktowe pasy bezpieczenstwa od 1998 roku. Poza tym Scenic, Megank,i Ople, pewnie też adisie i meśki. Nie wiem jak to wygląda w VW ale pewnie też wrzucili. Ozcywiście tu chodzi mi o modele raczej nowsze niż 10 lat mające i raczej większe (nie Corsa, Clio -- choć w nowym chyba są 3 pasy trzypunktowe)

Dopiero co zmieniłam, ale nie przypuszczałam że jest taki problem z fotelikami. Mam jeszcze możliwość usadzenia dziecka całkiem z tyłu, w trzecim rzędzie. Mój samochód to minivan vw sharan. Środkowy fotel wyjmuję z "podłogi" i zapinam w "podłodze" bagażnika. Tylko że jakoś tak daleko to najstarsze dziecko wtedy siedzi.

To mało widziałeś. Już wymieniam Ci trzy od razu z glowy. Renaul Kangoo, Citroen Berlingo i Peugot Partner. Na pewno miały trzypunktowe pasy bezpieczenstwa od 1998 roku.

tru tu tu tu - Kangur ma na środkowym fotelu pas biodrowy :D

aspidisca -a moze by tak zainwestować w isofixa , toto można zamontować i bez pasów.

Tanie nie jest, ale na bezpieczeństwie dzieciaka nie ma co oszczędzać.

Jaka waga dziecka ?? coś poszukamy :D

Malka, do isofixa trzeba mieć przystosowany samochód, tzn:

- zaczepy w fotelach kompatybilne z zaczepami fotelika (między siedziskiem a oparciem).

- zaczep w podłodze za fotelem, do zakotwiczenia jakiegoś specjalnego odciągu.

W moim samochodzie nie ma takich wynalazków, ale zastanawiałam się czy nie mozna takich dorobić, w jakimś serwisie.

Dzieci ważą prawie 10 kg. Chyba kupię foteliki Romer King, z blokadą pasów. Mierzyłam - foteliki siedzą jakby były przykręcone śrubami do fotela.

Malka, do isofixa trzeba mieć przystosowany samochód, tzn:

Ja wiem kochana :D , myslałam właśnie o zainwestowaniu w system :D

Myślę, że Volkswagen dba o klienta i zamontuje takie cudo - wiem,że ford montuje :D

Tak na dobrą sprawę to co za róznica, kto to zrobi - idż do forda :D

http://fotelik.info/fotelikimages/isofix_golf.jpg

Foteliki sa zintegrowane i nie ważne wtedy jakiej marki, byle z isofixem.