galka 20.01.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Podzielcie się pomysłami czym nakarmić niespodziewanych ale fajnych i mile widzianych gości.Wdomu jest jakiś dyżurny bigos w słoiku i wiadomo,że goście jedzą to co jest ale nie zaszkodzi wymienić doświadczenia żeby zamiast witać się z radością-w myślach robić przegląd lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 20.01.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Podzielcie się pomysłami czym nakarmić niespodziewanych ale fajnych i mile widzianych gości.Wdomu jest jakiś dyżurny bigos w słoiku i wiadomo,że goście jedzą to co jest ale nie zaszkodzi wymienić doświadczenia żeby zamiast witać się z radością-w myślach robić przegląd lodówki wódką i ogórkiem kiszonym do tego pajda chleba ze smalcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 20.01.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Podzielcie się pomysłami czym nakarmić niespodziewanych ale fajnych i mile widzianych gości.Wdomu jest jakiś dyżurny bigos w słoiku i wiadomo,że goście jedzą to co jest ale nie zaszkodzi wymienić doświadczenia żeby zamiast witać się z radością-w myślach robić przegląd lodówki na szybko sałatka: duży brokuł (zblanszować) feta, pokroić w kawałki kukurydza płatki migdałowe i czosnek delikatnie zrumienić na oliwie Wszystko zmieszac. Około 10 min. ( Ztym, że musisz mieć te składniki w lodówce, ja ZAWSZE je mam) na baaaaaardzo szybko łosoś w plastrach spryskac cytryną opakowanie krakersów śmietankowy almette Krakers-almette-losoś=mniammmmmmmm Z tym, że też trza mieć w lodówce, ja MAM Te produkty moga spokojnie leżec w lodówce i czekac na gości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.01.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Zapiekane bułeczki: kajzerki przekroić, na każdą plasterek kiełbasy salami i na to plasterek sera też salami i na kilkanaście minut do piekarnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 20.01.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Hm , jajaka nadziewane tym co jest w lodówce.. Ugotować, przekroić na dwie części ,żółtka wyjąć, rozdrobnić , dodać drobniutko pokrojoną wędlinę, pietruszkę doprawić do smaku, dodać majonez i zapełnić tym farszem białka, udekorować.W zamrażarce ''na czarną godzinę'' trzymam krewetki ,paluszki krabowe.Na rozgrzaną oliwę ( bardzo mało tej oliwy) wrzucam pokrojony czosnek , paprykę ostrą w proszku, trochę vegety,chwilę podsmażam i na to owoce morza, smażyć bardzo krótko i na talerz. Dla mnie pychota. Albo takie podsmażone owoce dodaję do makaronu sojowego, do tego szczypiorek i mamy sałatkę. Oczywiście bigos i kiełbasę słoikową mam zawsze pod ręką. Nie każdy lubi owoce morza..Łososia tez staram się mieć ale nie zawsze udaję mi się dotrzymac dla gości.. Przeważnie podaję z sosem na bazie jogurtu albo majonezu.. Ale musze z tymi krakersami spróbować..Jak mam szpinak , łososia i ser almette to robię roladki z łososia. Dla mnie super.Z tym,że to robię przeważnie ''na zaś'' i w zamrażarce trzymam bo szybko się tego nie zrobi. Ale szybko sie rozmraża. Kończę bo o jedzeniu to ja mogę długoo pisać..Aaa zapomniałabym, w sezonie kalafiorowym zawsze mam w domu kilka kalafiorów. Wymyśliłam pyszną zapiekankę i nie znam osoby , której by nie smakowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 20.01.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 aniaaaaaaaa nie dam sie tak zbyc dawaj przepiss na tego łososia i szpiank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 20.01.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Ja poproszę o przepis na zapiekankę z kalafiora. U mnie w zamrażalniku zawsze jest łosoś.Szybko się błyskawicznie w porównaniu do mięs.Potem to juz tylko sól i świeżo zmielony pieprz kolorowy.Wrzucamy na 20 m do piekarnika i gotowe.Po wyjęciu skrapiamy cytrynką i podajemy z surówką z tego co mamy pod ręką plus ryż albo ziemniaczki, mogą byc opiekane.Zresztą łosos to bardzo wdzieczna ryba i można ją zrobic na 100 sposobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 20.01.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Fondue.Olej i ... byle co. Z musu jednoczy wszystkich przy stole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.01.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 warto mieć w zamrażalniku małe spody do pizzy i ser żółty w kilka minut można zrobić pizze kładąc jeszcze to co akurat w lodówce/spiżarce: salami, parówki, ryba, pieczarki /również ze słoika/ itp. keczup i inne gotowe sosy też warto mieć w spiżarce - ja ostatnio odkryłam rewelacyjne jak dla mnie sosy firmy Motyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.01.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Ja mam zawsze zapasy fasoli, groszku itp. w spizarni. Podaje przepis na 3 blyskawiczne salatki, kazda z nich robi sie ponizej 8 minut. Salatka1:-puszka fasoli czerwonej, -czubata lyzka buraczkow konserwowych wiorki koniecznie-3 ogorki konserwowe w kostke-sol+pieprz-1 czubata lyzka majonezuWymieszac wszystko razem i gotowe, moze stac w lodowce 1 dzien. Salatka 2:-puszka fasoli czerwonej-2 jajka na twardo w kostke-10-15 dkg dobrej szynki pokroic w paseczki-1 por pokroic w krazki-sol+pieprz-2 lyzki majonezuWymieszac wszystko razem, moze stac w lodowce 3 dni. Salatka 3 warstwowa:-4 jajka pokrojone w osemki wylozyc na spod miski i na to kleksy majonezu, sol+pieprz-puszke fasolki szparagowej na jajka, na to kleksy keczupu-puszka fasoli czerwonej, na to majonez-na koniec puszka fasoli bialej i calosc posmarowac cienko majonezem i przystroic keczupem. Podalam wszystkie salatki z fasola, bo sa szybkie i ja uwielbiam fasole w kazdej postaci. Pozostale salatki jakie znam sa juz bardziej pracochlonne i przy gosciach nie da sie ich zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 21.01.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Paluszki można podać A jak goście niespodziewani i kulturalni to może sami coś przyniosą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.01.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Paluszki można podać swoje najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 21.01.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Do całowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.01.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Do całowania lub obgryzania - jak będą niezadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.01.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 2 albo 3 paczki kiełbasek "Pysznych" chyba Morliny. 1 cebula, żóty ser, ketchup + koncentrat pomidorowy. Kroimy kiełbaski na plasterki i podsmażamy na patelni, do tego pokrojona cebula, ketchup + koncentrat na koniec żółty ser i jak się roztopi - podajmy. Jak gości więcej można dorzucić kilka jajek - wyjdzie taka fikuśna jajecznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 21.01.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 2 albo 3 paczki kiełbasek "Pysznych" chyba Morliny. 1 cebula, żóty ser, ketchup + koncentrat pomidorowy. Kroimy kiełbaski na plasterki i podsmażamy na patelni, do tego pokrojona cebula, ketchup + koncentrat na koniec żółty ser i jak się roztopi - podajmy. Jak gości więcej można dorzucić kilka jajek - wyjdzie taka fikuśna jajecznica To musi być pyszne, mniam, chyba wypróbuję i wcale nie dla gości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.01.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 To takie jedzenie na szybko - jak późno wracam z pracy głodna to jest akurat. Zamiast kiełbasem Pysznych mogą być oczywiście np. parówki czy berlinki. Można też powrzucać inne rzeczy - np. podsmażyć boczek z kiełbasą. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 21.01.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Zapiekanka z kalafiora :Nie podaję ilości skł bo to ''na oko '' robię. Kalafiora gotujemy , , może być trochę rozgotowany. Odcedzamy. Na większej patelni na tłuszczu podsmażam wędlinę, po chwili dodaje ogórki konserwowe albo paprykę albo to i to, można dodac to co się ma akurat w lodówce.A kroimy skł w kostkę. Kiedy sie podsmażą dodajemy kalafiora, mieszamy .Zrobi nam się ciapa, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Kiedy skł się podsmażą zmniejszam ogień i dodaję ser. Ja zawsze na dwa razy sypię,Pierwszą partię mieszam ze wszystkimi składnikami na patelni. A drugą partię posypuję na wierzchu. Jak się roztopi to smaruje to wszystko majonezem i już nie mieszam. Po kilku chwilach posypuję natką pietruszki( dużo tej natki) i wyłączam patelnię. Wbrew pozorom zapiekankę robi się szybko. W piekarniku tez można zrobić ale ja nigdy nie robiłam. Przypomniałam sobie: małe bułki np kajzerki,odkroić czubek , wydrążyć, nałożyć farsz np z pieczarek podsmażonych , posypać serem przykryć czubkiem i do piekarnika na 15 minut i gotowe. Pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.01.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 http://gotowanie.onet.pl/30279,0,1,parowki_w_ciescie_francuskim,ksiazka_przepis.html to też warto wypróbować - szybko się robi i smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 21.01.2009 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Tyle fajnych pomysłów do wypróbowania,a ten z paluszkami do całowania najszybszy Koleżanka opowiedziała mi o patencie na galaretę,nie jest to co prawda potrawa na szybko ale może warto znać.Gotuje tę galarętę kiedy ma czas i chęć,wylewa na blachę od ciasta,a kiedy zastygnie ,kroi i zamraża.W przeddzień balangi podgrzewa,dodaje żelatynę , wylewa do foremek i dekoruje.i jest! Przepraszam,dwa słowa nie na temat;Elutek-Ty znowu w samej koszuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.