Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym nakarmić gości

galka

Recommended Posts

Podzielcie się pomysłami czym nakarmić niespodziewanych ale fajnych i mile widzianych gości.Wdomu jest jakiś dyżurny bigos w słoiku i wiadomo,że goście jedzą to co jest ale nie zaszkodzi wymienić doświadczenia żeby zamiast witać się z radością-w myślach robić przegląd lodówki

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podzielcie się pomysłami czym nakarmić niespodziewanych ale fajnych i mile widzianych gości.Wdomu jest jakiś dyżurny bigos w słoiku i wiadomo,że goście jedzą to co jest ale nie zaszkodzi wymienić doświadczenia żeby zamiast witać się z radością-w myślach robić przegląd lodówki

wódką i ogórkiem kiszonym ;)

do tego pajda chleba ze smalcem ;)

na szybko sałatka:

duży brokuł (zblanszować)

feta, pokroić w kawałki

kukurydza

płatki migdałowe i czosnek delikatnie zrumienić na oliwie

Wszystko zmieszac. Około 10 min. ( Ztym, że musisz mieć te składniki w lodówce, ja ZAWSZE je mam)

na baaaaaardzo szybko

łosoś w plastrach spryskac cytryną

opakowanie krakersów

śmietankowy almette

Krakers-almette-losoś=mniammmmmmmm :)

Z tym, że też trza mieć w lodówce, ja MAM

Te produkty moga spokojnie leżec w lodówce i czekac na gości :wink:

Hm , jajaka nadziewane tym co jest w lodówce.. Ugotować, przekroić na dwie części ,żółtka wyjąć, rozdrobnić , dodać drobniutko pokrojoną wędlinę, pietruszkę doprawić do smaku, dodać majonez i zapełnić tym farszem białka, udekorować.

W zamrażarce ''na czarną godzinę'' trzymam krewetki ,paluszki krabowe.

Na rozgrzaną oliwę ( bardzo mało tej oliwy) wrzucam pokrojony czosnek , paprykę ostrą w proszku, trochę vegety,chwilę podsmażam i na to owoce morza, smażyć bardzo krótko i na talerz. Dla mnie pychota. Albo takie podsmażone owoce dodaję do makaronu sojowego, do tego szczypiorek i mamy sałatkę.

Oczywiście bigos i kiełbasę słoikową mam zawsze pod ręką. Nie każdy lubi owoce morza..

Łososia tez staram się mieć ale nie zawsze udaję mi się dotrzymac dla gości.. Przeważnie podaję z sosem na bazie jogurtu albo majonezu.. Ale musze z tymi krakersami spróbować..

Jak mam szpinak , łososia i ser almette to robię roladki z łososia. Dla mnie super.Z tym,że to robię przeważnie ''na zaś'' i w zamrażarce trzymam bo szybko się tego nie zrobi. Ale szybko sie rozmraża.

Kończę bo o jedzeniu to ja mogę długoo pisać..

Aaa zapomniałabym, w sezonie kalafiorowym zawsze mam w domu kilka kalafiorów. Wymyśliłam pyszną zapiekankę i nie znam osoby , której by nie smakowała.

Ja poproszę o przepis na zapiekankę z kalafiora.

U mnie w zamrażalniku zawsze jest łosoś.

Szybko się błyskawicznie w porównaniu do mięs.

Potem to juz tylko sól i świeżo zmielony pieprz kolorowy.

Wrzucamy na 20 m do piekarnika i gotowe.

Po wyjęciu skrapiamy cytrynką i podajemy z surówką z tego co mamy pod ręką plus ryż albo ziemniaczki, mogą byc opiekane.

Zresztą łosos to bardzo wdzieczna ryba i można ją zrobic na 100 sposobów.

Gość elutek

warto mieć w zamrażalniku małe spody do pizzy i ser żółty

w kilka minut można zrobić pizze kładąc jeszcze to co akurat w lodówce/spiżarce:

salami, parówki, ryba, pieczarki /również ze słoika/ itp.

keczup i inne gotowe sosy też warto mieć w spiżarce - ja ostatnio odkryłam

rewelacyjne jak dla mnie sosy firmy Motyl :)

Ja mam zawsze zapasy fasoli, groszku itp. w spizarni. Podaje przepis na 3 blyskawiczne salatki, kazda z nich robi sie ponizej 8 minut.

Salatka1:

-puszka fasoli czerwonej,

-czubata lyzka buraczkow konserwowych wiorki koniecznie

-3 ogorki konserwowe w kostke

-sol+pieprz

-1 czubata lyzka majonezu

Wymieszac wszystko razem i gotowe, moze stac w lodowce 1 dzien.

Salatka 2:

-puszka fasoli czerwonej

-2 jajka na twardo w kostke

-10-15 dkg dobrej szynki pokroic w paseczki

-1 por pokroic w krazki

-sol+pieprz

-2 lyzki majonezu

Wymieszac wszystko razem, moze stac w lodowce 3 dni.

Salatka 3 warstwowa:

-4 jajka pokrojone w osemki wylozyc na spod miski i na to kleksy majonezu, sol+pieprz

-puszke fasolki szparagowej na jajka, na to kleksy keczupu

-puszka fasoli czerwonej, na to majonez

-na koniec puszka fasoli bialej i calosc posmarowac cienko majonezem i przystroic keczupem.

Podalam wszystkie salatki z fasola, bo sa szybkie i ja uwielbiam fasole w kazdej postaci. Pozostale salatki jakie znam sa juz bardziej pracochlonne i przy gosciach nie da sie ich zrobic.

2 albo 3 paczki kiełbasek "Pysznych" chyba Morliny. 1 cebula, żóty ser, ketchup + koncentrat pomidorowy.

Kroimy kiełbaski na plasterki i podsmażamy na patelni, do tego pokrojona cebula, ketchup + koncentrat na koniec żółty ser i jak się roztopi - podajmy. Jak gości więcej można dorzucić kilka jajek - wyjdzie taka fikuśna jajecznica :)

2 albo 3 paczki kiełbasek "Pysznych" chyba Morliny. 1 cebula, żóty ser, ketchup + koncentrat pomidorowy.

Kroimy kiełbaski na plasterki i podsmażamy na patelni, do tego pokrojona cebula, ketchup + koncentrat na koniec żółty ser i jak się roztopi - podajmy. Jak gości więcej można dorzucić kilka jajek - wyjdzie taka fikuśna jajecznica :)

To musi być pyszne, mniam, chyba wypróbuję i wcale nie dla gości :lol:

To takie jedzenie na szybko - jak późno wracam z pracy głodna to jest akurat. Zamiast kiełbasem Pysznych mogą być oczywiście np. parówki czy berlinki. Można też powrzucać inne rzeczy - np. podsmażyć boczek z kiełbasą.

Smacznego :)

Zapiekanka z kalafiora :Nie podaję ilości skł bo to ''na oko '' robię.

Kalafiora gotujemy , , może być trochę rozgotowany. Odcedzamy. Na większej patelni na tłuszczu podsmażam wędlinę, po chwili dodaje ogórki konserwowe albo paprykę albo to i to, można dodac to co się ma akurat w lodówce.A kroimy skł w kostkę. Kiedy sie podsmażą dodajemy kalafiora, mieszamy .Zrobi nam się ciapa, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Kiedy skł się podsmażą zmniejszam ogień i dodaję ser. Ja zawsze na dwa razy sypię,Pierwszą partię mieszam ze wszystkimi składnikami na patelni. A drugą partię posypuję na wierzchu. Jak się roztopi to smaruje to wszystko majonezem i już nie mieszam. Po kilku chwilach posypuję natką pietruszki( dużo tej natki) i wyłączam patelnię. Wbrew pozorom zapiekankę robi się szybko. W piekarniku tez można zrobić ale ja nigdy nie robiłam.

Przypomniałam sobie: małe bułki np kajzerki,odkroić czubek , wydrążyć, nałożyć farsz np z pieczarek podsmażonych , posypać serem przykryć czubkiem i do piekarnika na 15 minut i gotowe. Pycha.

Tyle fajnych pomysłów do wypróbowania,a ten z paluszkami do całowania

najszybszy :lol:

Koleżanka opowiedziała mi o patencie na galaretę,nie jest to co prawda potrawa na szybko ale może warto znać.Gotuje tę galarętę kiedy ma czas i chęć,wylewa na blachę od ciasta,a kiedy zastygnie ,kroi i zamraża.W przeddzień balangi podgrzewa,dodaje żelatynę , wylewa do foremek i dekoruje.i jest!

Przepraszam,dwa słowa nie na temat;Elutek-Ty znowu w samej koszuli :roll: