Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym nakarmić gości


galka

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://gotowanie.onet.pl/30279,0,1,parowki_w_ciescie_francuskim,ksiazka_przepis.html

 

to też warto wypróbować - szybko się robi i smaczne :)

 

Potwierdzam, robilam to kilka razy i smakuje bardzo, a robi sie ekspresowo. Berlinki i ciasto francuskie zawsze mam zamrozone, wiec dla gosci jak znalazl.

 

Elutek wlasnie pieklam biszkopt z Twojego przepisu na sobote, wyszedl wysokasny na prostokatnej blaszce :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Z innego wątku pamiętam że miałaś już nie siedzieć na tej wycieraczce :D

 

a, jakoś tak się przyzwyczaiłam do tej biduli...

/wycieraczka? :o :roll: myślałam, że to zardzewiały łańcuch :lol: :wink: /

 

andzik - u mnie super dobrze, dzięki :)

 

magpie - też zawsze mam zamrożone parówki, ciasto francuskie i ser :)

od niedawna też kupuję co jakiś czas 1 kg pieczarek, obieram, kroję, lekko

podsmażam i pakuję kilka porcyjek w woreczki do zamrażalnika - przydaje się

gratuluję biszkoptu - z czym będzie? :roll: :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elutek z pieczarkami robie tak samo, jak nam sie zachce zapiekanek albo do kotletow na farsz potrzebuje to sa od reki (sera w zamrazalniku tez u mnie dostatek i zoltego i bialego). Ja w ogoel jestem maniaczka mrozenia wszystkiego chyba dlatego ze pozno wracam z pracy i jak by mi czegos zabraklo wieczorem albo w niedziele to chyba bym sie wsciekla i wyzyla na domownikach :roll: .

 

Biszkopt bedzie tradycyjnie z musem truskawkowym i kremowka, bo syn o innym nie chce slyszec (mam nadzieje, ze w koncu mu sie znudza te truskawki, bo chetnie juz bym zjadla biszkopt ptasim mleczkiem albo z kremem budyniowym albo z sernikiem na zimno).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ser zolty mroze glownie po to aby miec do starcia na zapiekanke, pizze - nic sie nie dzieje z nim przez zamrozenie.

Bialy po odmrozeniu kruszy sie ale robie wtedy twarog albo na sernik lub farsz do pierogow czy nalesnikow. Obydwa smakuja po odmrozeniu tak jak i przed zamrozenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybka i pyyszna sałatka:

 

- szynka w kostkę

- puszka ananasów w kostkę

- seler ze słoika przepłukany (można trochę pokroić bo jest za długi i sie ciągnie :wink: )

- puszka fasoli czerownej

- majonez, sól, pieprz...

 

i gotowe :D

Ja robię podobną, mam też drugą inną wersję:

 

Szynka w paseczki, ser na tarce, puszka kukurydzy, papryka w kosteczkę, 4 jajka w kosteczkę (przez krateczkę do krojenia sałatek), cebula raczej drobno. Do tego majonez. Ja uwielbiam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nastka79 salatke zrobie, bo przepis ciekawy ale napisz czy papryka swieza i prosze bardzo o podanie proporcji skladnikow, bo ja tak na oko to boje sie robic jak nie znam przepisu.

Papryka 1 świeża, szynki kupuję zawsze ok. 30 dkg konserwowej, sera też między 30 a 40 dkg. Kukurydzy 1 puszka, 4 jajka gotowane, cebula mniejsza 1 szt. lub połówka dużej. No a majonezu to już na oko - ciężko powiedzieć :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szynka ze szparagami.

Szynka dowolna (surowa czy gotowania) zawsze w lodówce nawet w chilwach przeciągu coś jest.

Szparagi w słoikach własnej roboty w spiżarni (mam po sąsiedzku szparagarnie).

Zrolować i gotowe. Można szynke napchac dowolnym serem typu kanapkowy, lub pastą jajeczna (jajka na twardo + cebuka + majonez).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Salatka:

-50 dkg fileta z kurczaka pokroic w kostke i przesmazyc, na koncu sol+pieprz, przelozyc do miski i posmarowac cienko majonezem

-na to 5-6 ogorkow konserwowych pokrojonych w plasterki

-1 maly por chwile sparzyc we wrzatku i pokroic w krazki cienkie, pozmarowac majonezem

-1 puszka kukurydzy, na to keczup

-na wierzch kapusta pekinska wymieszana z sosem koperkowo-ziolowym z knora (jak kapusta duza to daje polowke), kapuste najlepiej wymieszac z sosem i polozyc na wszystko przed podaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Salatka:

-50 dkg fileta z kurczaka pokroic w kostke i przesmazyc, na koncu sol+pieprz, przelozyc do miski i posmarowac cienko majonezem

-na to 5-6 ogorkow konserwowych pokrojonych w plasterki

-1 maly por chwile sparzyc we wrzatku i pokroic w krazki cienkie, pozmarowac majonezem

-1 puszka kukurydzy, na to keczup

-na wierzch kapusta pekinska wymieszana z sosem koperkowo-ziolowym z knora (jak kapusta duza to daje polowke), kapuste najlepiej wymieszac z sosem i polozyc na wszystko przed podaniem.

Podobna do sałatki gyros, ale trochę inna...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje dwie szybkie sałatki:

 

1.

słoik selera konserwowego (można pokroić bo jest za długi),

puszka tuńczyka,

puszka groszku,

majonez, sól i pieprz do smaku.

 

2.

puszka czerwonej fasoli,

puszka białej fasoli,

puszka kukurydzy,

puszka ananasów (pokroić na mniejsze kawałki)

4 - 5 jajek pokrojonych w kostkę,

1 czerwona świeża papryka

majonez, sól i pieprz do smaku

można dodać do tego szynkę pokrojoną w kostkę jak ktoś lubi ale bez niej sałatka też jest dobra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...