Justynka 04.02.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Dość szybka sałatka: Potrzebne będą: - op. pierożków tortellini - kilka plasterków szynki - puszka zielonego groszku - słoiczek marynowanych pieczarek - cebula (niekoniecznie) - słoiczek koncentratu pomidorowego, kapka keczapu, majonez, olej/oliwa - sól i pieprz. Tortellini gotujemy - lepsze gdy są nieco twardawe niż bardzo miękkie - po ugotowaniu stygną. Pokrojoną drobno (choć znam też wersję z piórkami) cebulkę zeszklić na oleju - choć bez cebulki też się obejdzie. Pokroić pieczarki i wędlinę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Koncentrat i majonez w zbliżonych ilościach wymieszać na gładki sos, dla zaostrzenia smaku dodać keczap. Sos wymieszać z pozostałymi składnikami. Schłodzić w lodówce i gotowe. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.02.2009 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Sałatka słoik selera garść (może 2) rodzynek małe opakowanie (woreczek) ryżu kilka plastrów ananasa garść orzechów włoskich ryż ugotować na sypko seler pokroić rodzynki namoczyć w soku z ananasów orzechy też (jeśli sa bez łusek) ananasa pokroić w kostkę lekko przestudzony ryż wymieszać z pozostałymi składnikami - wcinać szybka przekąska kilka bagietek (mogą byc mrożone) masło czosnek pietruszka -nać (świeża lub suszona) szczypiorek inne ziółka wedle uznania sół pieprz czosnek przez praskę wycisnąć, rozetrzeć z solą i pieprzem, wrzucić do miseczki z masłem - wymieszać, dodać ziółka,wymieszać na gładką masę bagietki ponacinać (nie kroić na kromki) w nacięcia włozyc przygorowane masełko, całą bagietke zawinąc w folie aluminiową i na dużą temperaturkę do piekarnika na 2-3 minuty, potem zdjąć folię, zmniejszyć temperature i jeszcze na 3-4 minutki do pieca, aż się zarumienią, pokroić na kromki - podawać na gorąco. W wersji exclusive można na posypać startym twardym seram i jeszcze zapiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Profedalna 10.02.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Ja zwykle stawiam na zakąski Kilka serów pleśniowychsery żółte - pokrojone w jadalne kawałkiwędliny,( zwłaszcza różne rodzaje kabanosów)ogóreczkioliwkipapryka konserwowai jakiś sos czosnkowy do tego, żeby można było jedzonko w nim maczaćprosto, dość tanio i jeszcze nikt nie narzekał polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 12.02.2009 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Ja w takich kryzysowych momentach robie tosty. Chleb zwykle jest w domu, jakaś wedlina, ser żółty, keczup. W tosterze (takim zwykłym z klapą robię tosty / zapiekanki i do tego barszczyk czerwony (z torebki), bo mówimy o niespodziewanych gościach. inny patent to mieszanka chińska (gotowiec) w zamrażalniku. Piersi z kurczaka też mam zamrożone zawsze (odmrażam w mikrofalówce). Ryż jest zawsze. Robię chińską potrawkę z ryżem w pół godziny i kolacja jak znalazł. No i oczywiście najszybsze włoskie danie. Kluski rurki z sosem pomidorowym i serem. To danie robi mój mąż. Produkty zawsze ma. jak nie ma soku pomidorowego, to robi kluski z serem pleśniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 12.02.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 W okresie letnim (chociaz niekoniecznie na szybko mozna zrobić kolorowy półmisek: -brokuły podzielić na rózyczki, zblanszować, - pomidory na ósemki lub ćwiartki w zalezności od wielkości - kilka jajek na twardo Ułożyć na półmosku lub talerzy, polać sosem czosnkowym (majonez wymieszany z jogurtem naturalny + zgnieciony czosnek ile kto lubi . Szybko, kolorowo i zdrowo . Do tego pieczywko. Znika błyskawicznie. Jest to tez fajne danie warzywne na grila . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 12.02.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Potwierdzam. Jadlam takie cos i faktycznie znika błyskawicznie Jedno wiem - pod wódkę zawsze schodzą jaja w majonezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 12.02.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 eee pod wódkę to wszystko zejdzie, w zalezności ile tej wódki (to pewnie nawet i te jądra) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 12.02.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 dabell też robię takie coś latem z kalafiorem bo tani i bardziej dostepny a zimą z brokułem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 14.02.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 a ja proponuję szybkie zapiekanki to się chyba nazywa po włosku brusczetta czy jakoś tak..... chleb tostowy lub bułeczka weka, czosnek przez praskę plus masełko + masełko czosnkowe, wysmarować kanapeczki, na to pokrojone świeże pomidory ( z puszki za mokre), posolić, popieprzyć, sypnąć trochę ziółek prowansalskich,posypać serem mozzarella i do rozgrzanego piekarnika --180 stp.. Piec 15 min . Udekorować świeżą bazylią-----za wsze mam zamrożone wszelkie zioła, pietruszki, koperki i inne w pojemnikach po lodach Grycan.. Robi się błyskawicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefa1 11.03.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Myślę, że duża lodówka i mikrofala wystarczą by zrobic super szybkie i dobre danie... na każdych zakupach warto wybrać coś z mrożonek i wrzucić do zamrażarki na czarną godzinę, albo w chwili szału kuchennego gotowania zrobić kilka pizz i tez z nimi do lodówki. Warto tez mieć niezawodny standard: groszek, kukurydze, tuńczyka i majonez, żeby zrobić szybka sałatkę. A i trzeba mieć kilka udek w zamrażalniku nie zaszkodzi. Teraz wyszła taka fajna przyprawa Winiary Soczysty kurczak. Wrzuca się do woreczka foliowego nóżki kurczaka, wsypuję się tą przyprawę i do mikrofali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 11.03.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 A potem taki wątek http://forum.muratordom.pl/czy-wy-tez-musicie-sie-odchudzac,t32571.htm ma kilkadziesiąt stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 11.03.2009 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 GOŚCI karmimy,GOŚCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sweetstar 28.04.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 o rajciu... tak czytam ten wątek i czytam i normalnie jutro siadam ze swoim notesikiem do przepisów i bezczelnie notuję obiecuję coś wygrzebać i też wrzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 05.05.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Jesli goście są głodni, a choc trochę spodziewani, to ja najchętniej robie jakies pieczyste. Przygotowanie zajmuje kilkanascie minut (bez rozmrażania kilka minut), wrzucam do piekarnika - pilnowac nie trzeba i mozna spokojnie posiedziec i pogadać, zamiast miotac sie po kuchni jednocześnie gotując, podsmażając, siekając... Ale u mnie akurt prędze sie znajdzie zamrozone mięso niz składniki do salatki. Moje typowe pieczyste: 1. Udka (ćwiartki) kurczaka: umyć, posypac solą, papryka sproszkowaną i majerankiem, do naczynia żaroodpornego (wyłożone alufolią - mniej mycia i się naczynie nie przypala), na spód można kilka grubych plastrów cebuli dać (pychotka!!!), całość w folię do pieczenia i na godzinę na 200 stopni.2. Żeberka. Posolic, posypać np. tymiankiem, reszta jw.3. Polędwiczki, j.w. Do naczynia żaroodpornego wrzucam zazwyczaj kilka cwiartek jabłka. Do tego ryż gotowany w torebkach (ziemniaki trzeba skrobac, szkoda czasu) albo kus-kus. Surówka warzywna (salata ze smietaną, ogorek albo pomidor) albo ze słoików wlasnej roboty.Żeberka mozna w malutkie kawałeczki (po 2 kostki),i wtedy bardziej jako przegryzka niż obiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 08.07.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Oj ściągnę kilka przepisów, bo aż się głodna robię a trza domowe menu odświeżyć Tak na szybko to nasi znajomi lubią sałatkę owocową! Zimą rewelacja. Ja używam takich składników bazowych: - pomarańcza 1x - banan 2x - kiwi 1x - nektaryna 1x zalewam 0,5 Gratki. Bananów więcej, bo są syte. Każde owoce sezonowe bezpestkowe truskawki, maliny, jagody. A na ciepło polecam proste i szybkie kiełbaski pieczone: - przekroić kiełbaski wzdłuż - ponacinać skórkę jak na grila - pokroić kiszony ogórek w plastry wzdłuż /grubawe, bo zmiękną/ - pokroić ser żółty w paski, tak aby zmieściły się na kiełbasie /edamski dobrze się ciągnie/ - podsmażyć kiełbase na płaskiej części, obrócić - od razu położyć plastry ogórka i przykryć serem - całość przykryć pokrywką Kiełbaski można przyprawić papryką ostrą i dodać cebulę. Do ogórka można też dodać paprykę czerwoną Szybko, pysznie i dużo za jednym razem Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 09.07.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Oj ściągnę kilka przepisów, bo aż się głodna robię a trza domowe menu A na ciepło polecam proste i szybkie kiełbaski pieczone: Bardzo, bardzo mi się ten przepis podoba Moi znajomi robili też podsmażane na patelni połówki parówek lub kawałki cienkich kiełbasek, ale końce nacięte na krzyz (tak na głębokośc 2 cm), bardzo fajnie sie odginały podczas smażenia - takie haczyki na cztery strony swiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 09.07.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Moi znajomi robili też podsmażane na patelni połówki parówek lub kawałki cienkich kiełbasek, ale końce nacięte na krzyz (tak na głębokośc 2 cm), bardzo fajnie sie odginały podczas smażenia - takie haczyki na cztery strony swiata to się nazywa raczki , parówki przeciąć na pół ale nie do końca, końcówki naciąć na krzyż i podsmażać - robią się raczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 09.07.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Moi znajomi robili też podsmażane na patelni połówki parówek lub kawałki cienkich kiełbasek, ale końce nacięte na krzyz (tak na głębokośc 2 cm), bardzo fajnie sie odginały podczas smażenia - takie haczyki na cztery strony swiata to się nazywa raczki , parówki przeciąć na pół ale nie do końca, końcówki naciąć na krzyż i podsmażać - robią się raczki U nas mówimy "koziołki". A jak mam mało Lecza, to kroję parówkę z folii na 3-4cm kawałki i tak samo nacinam, wrzucam do sosu i pęcznieją. Też dobra mieszanka i dzieciaki lubią te wywijasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.02.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 U mnie zawsze hitem dla niespodziewanych gosci jest tatar - rarytas dla mojej rodzinki i znajomych http://i45.tinypic.com/21cs6z9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 15.02.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Pesto. Zawsze w spożarce makarrrroni specialite i dwa kolory pesta - zielony i czerwony. Oliwki w lodówce. Ser żółty także. 10 min roboty i można podać fantastico Italiani http://3.bp.blogspot.com/_UIXOn06Pz70/SDSaljzueOI/AAAAAAAADMM/LgDZ4ymMxuo/s800/Penne+alla+Pea+Pesto+500.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.