Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym nakarmić gości


galka

Recommended Posts

Dość szybka sałatka:

 

Potrzebne będą:

- op. pierożków tortellini

- kilka plasterków szynki

- puszka zielonego groszku

- słoiczek marynowanych pieczarek

- cebula (niekoniecznie)

- słoiczek koncentratu pomidorowego, kapka keczapu, majonez, olej/oliwa

- sól i pieprz.

Tortellini gotujemy - lepsze gdy są nieco twardawe niż bardzo miękkie - po ugotowaniu stygną. Pokrojoną drobno (choć znam też wersję z piórkami) cebulkę zeszklić na oleju - choć bez cebulki też się obejdzie. Pokroić pieczarki i wędlinę.

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Koncentrat i majonez w zbliżonych ilościach wymieszać na gładki sos, dla zaostrzenia smaku dodać keczap.

Sos wymieszać z pozostałymi składnikami.

Schłodzić w lodówce i gotowe.

Smacznego :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sałatka

 

słoik selera

garść (może 2) rodzynek

małe opakowanie (woreczek) ryżu

kilka plastrów ananasa

garść orzechów włoskich

 

ryż ugotować na sypko

seler pokroić

rodzynki namoczyć w soku z ananasów

orzechy też (jeśli sa bez łusek)

ananasa pokroić w kostkę

 

lekko przestudzony ryż wymieszać z pozostałymi składnikami - wcinać :D

 

szybka przekąska

 

kilka bagietek (mogą byc mrożone)

masło

czosnek

pietruszka -nać (świeża lub suszona)

szczypiorek

inne ziółka wedle uznania

sół

pieprz

 

czosnek przez praskę wycisnąć, rozetrzeć z solą i pieprzem, wrzucić do miseczki z masłem - wymieszać, dodać ziółka,wymieszać na gładką masę

 

bagietki ponacinać (nie kroić na kromki) w nacięcia włozyc przygorowane masełko, całą bagietke zawinąc w folie aluminiową i na dużą temperaturkę do piekarnika na 2-3 minuty, potem zdjąć folię, zmniejszyć temperature i jeszcze na 3-4 minutki do pieca, aż się zarumienią, pokroić na kromki - podawać na gorąco.

W wersji exclusive można na posypać startym twardym seram i jeszcze zapiec.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zwykle stawiam na zakąski

 

Kilka serów pleśniowych

sery żółte - pokrojone w jadalne kawałki

wędliny,( zwłaszcza różne rodzaje kabanosów)

ogóreczki

oliwki

papryka konserwowa

i jakiś sos czosnkowy do tego, żeby można było jedzonko w nim maczać

prosto, dość tanio i jeszcze nikt nie narzekał

 

polecam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja w takich kryzysowych momentach robie tosty. Chleb zwykle jest w domu, jakaś wedlina, ser żółty, keczup. W tosterze (takim zwykłym z klapą robię tosty / zapiekanki i do tego barszczyk czerwony (z torebki), bo mówimy o niespodziewanych gościach.

 

inny patent to mieszanka chińska (gotowiec) w zamrażalniku. Piersi z kurczaka też mam zamrożone zawsze (odmrażam w mikrofalówce). Ryż jest zawsze. Robię chińską potrawkę z ryżem w pół godziny i kolacja jak znalazł.

 

No i oczywiście najszybsze włoskie danie. Kluski rurki z sosem pomidorowym i serem. To danie robi mój mąż. Produkty zawsze ma. jak nie ma soku pomidorowego, to robi kluski z serem pleśniowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W okresie letnim (chociaz niekoniecznie :-) na szybko mozna zrobić kolorowy półmisek:

-brokuły podzielić na rózyczki, zblanszować,

- pomidory na ósemki lub ćwiartki w zalezności od wielkości

- kilka jajek na twardo

Ułożyć na półmosku lub talerzy, polać sosem czosnkowym (majonez wymieszany z jogurtem naturalny + zgnieciony czosnek ile kto lubi :-).

Szybko, kolorowo i zdrowo :-). Do tego pieczywko.

Znika błyskawicznie. Jest to tez fajne danie warzywne na grila :-).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja proponuję szybkie zapiekanki to się chyba nazywa po włosku brusczetta czy jakoś tak.....

 

chleb tostowy lub bułeczka weka, czosnek przez praskę plus masełko + masełko czosnkowe, wysmarować kanapeczki, na to pokrojone świeże pomidory ( z puszki za mokre), posolić, popieprzyć, sypnąć trochę ziółek prowansalskich,posypać serem mozzarella i do rozgrzanego piekarnika --180 stp.. Piec 15 min . Udekorować świeżą bazylią-----za wsze mam zamrożone wszelkie zioła, pietruszki, koperki i inne w pojemnikach po lodach Grycan.. Robi się błyskawicznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Myślę, że duża lodówka i mikrofala wystarczą by zrobic super szybkie i dobre danie... na każdych zakupach warto wybrać coś z mrożonek i wrzucić do zamrażarki na czarną godzinę, albo w chwili szału kuchennego gotowania zrobić kilka pizz i tez z nimi do lodówki.

Warto tez mieć niezawodny standard: groszek, kukurydze, tuńczyka i majonez, żeby zrobić szybka sałatkę. A i trzeba mieć kilka udek w zamrażalniku nie zaszkodzi. Teraz wyszła taka fajna przyprawa Winiary Soczysty kurczak. Wrzuca się do woreczka foliowego nóżki kurczaka, wsypuję się tą przyprawę i do mikrofali... :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Jesli goście są głodni, a choc trochę spodziewani, to ja najchętniej robie jakies pieczyste. Przygotowanie zajmuje kilkanascie minut (bez rozmrażania kilka minut), wrzucam do piekarnika - pilnowac nie trzeba i mozna spokojnie posiedziec i pogadać, zamiast miotac sie po kuchni jednocześnie gotując, podsmażając, siekając... Ale u mnie akurt prędze sie znajdzie zamrozone mięso niz składniki do salatki.

 

Moje typowe pieczyste:

 

1. Udka (ćwiartki) kurczaka: umyć, posypac solą, papryka sproszkowaną i majerankiem, do naczynia żaroodpornego (wyłożone alufolią - mniej mycia i się naczynie nie przypala), na spód można kilka grubych plastrów cebuli dać (pychotka!!!), całość w folię do pieczenia i na godzinę na 200 stopni.

2. Żeberka. Posolic, posypać np. tymiankiem, reszta jw.

3. Polędwiczki, j.w.

 

Do naczynia żaroodpornego wrzucam zazwyczaj kilka cwiartek jabłka. Do tego ryż gotowany w torebkach (ziemniaki trzeba skrobac, szkoda czasu) albo kus-kus. Surówka warzywna (salata ze smietaną, ogorek albo pomidor) albo ze słoików wlasnej roboty.

Żeberka mozna w malutkie kawałeczki (po 2 kostki),i wtedy bardziej jako przegryzka niż obiad.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

Oj ściągnę kilka przepisów, bo aż się głodna robię :wink: a trza domowe menu odświeżyć :wink:

 

Tak na szybko to nasi znajomi lubią sałatkę owocową! Zimą rewelacja. Ja używam takich składników bazowych:

- pomarańcza 1x

- banan 2x

- kiwi 1x

- nektaryna 1x

zalewam 0,5 Gratki. Bananów więcej, bo są syte.

 

Każde owoce sezonowe bezpestkowe truskawki, maliny, jagody.

 

A na ciepło polecam proste i szybkie kiełbaski pieczone:

 

- przekroić kiełbaski wzdłuż

- ponacinać skórkę jak na grila

- pokroić kiszony ogórek w plastry wzdłuż /grubawe, bo zmiękną/

- pokroić ser żółty w paski, tak aby zmieściły się na kiełbasie /edamski dobrze się ciągnie/

 

- podsmażyć kiełbase na płaskiej części, obrócić

- od razu położyć plastry ogórka i przykryć serem

- całość przykryć pokrywką

 

Kiełbaski można przyprawić papryką ostrą i dodać cebulę. Do ogórka można też dodać paprykę czerwoną:wink:

Szybko, pysznie i dużo za jednym razem :wink:

 

Smacznego :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj ściągnę kilka przepisów, bo aż się głodna robię :wink: a trza domowe menu A na ciepło polecam proste i szybkie kiełbaski pieczone:

 

Bardzo, bardzo mi się ten przepis podoba :-)

 

Moi znajomi robili też podsmażane na patelni połówki parówek lub kawałki cienkich kiełbasek, ale końce nacięte na krzyz (tak na głębokośc 2 cm), bardzo fajnie sie odginały podczas smażenia - takie haczyki na cztery strony swiata :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Moi znajomi robili też podsmażane na patelni połówki parówek lub kawałki cienkich kiełbasek, ale końce nacięte na krzyz (tak na głębokośc 2 cm), bardzo fajnie sie odginały podczas smażenia - takie haczyki na cztery strony swiata :-)

 

to się nazywa raczki ;-), parówki przeciąć na pół ale nie do końca, końcówki naciąć na krzyż i podsmażać - robią się raczki :-D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Moi znajomi robili też podsmażane na patelni połówki parówek lub kawałki cienkich kiełbasek, ale końce nacięte na krzyz (tak na głębokośc 2 cm), bardzo fajnie sie odginały podczas smażenia - takie haczyki na cztery strony swiata :-)

 

to się nazywa raczki ;-), parówki przeciąć na pół ale nie do końca, końcówki naciąć na krzyż i podsmażać - robią się raczki :-D

U nas mówimy "koziołki". A jak mam mało Lecza, to kroję parówkę z folii na 3-4cm kawałki i tak samo nacinam, wrzucam do sosu i pęcznieją. Też dobra mieszanka i dzieciaki lubią te wywijasy :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 months później...

Pesto.

 

Zawsze w spożarce makarrrroni specialite i dwa kolory pesta - zielony i czerwony. Oliwki w lodówce. Ser żółty także.

10 min roboty i można podać fantastico Italiani :D

 

 

 

http://3.bp.blogspot.com/_UIXOn06Pz70/SDSaljzueOI/AAAAAAAADMM/LgDZ4ymMxuo/s800/Penne+alla+Pea+Pesto+500.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...