madzia.a 27.01.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Ja używam zwykłego mopa( paski) jakiegoś niefirmowego i o 100% tańszego niż mopy firmy Viledy , poza tym mam tez płaskiego niefirmowego mopa ( ok20zł). Fakt , faktem, że na panelach mam zawsze smugi , ale nie sądze ,że jest to wina mopa, a raczej to jest urok paneli , na których widać wszystko. Także nie dajcie się nabrać reklamie. Smugi zostają ci na panelach, zarówno przy płaskim mopie, jak i paseczkowym? Jeszcze mam pytanie odnośnie płaskiego mopa Viledy- czy pierzecie wkład, po każdym myciu podłogi? Oraz w czym najlepiej go myć? Czy płyn do prania, proszek? Oraz jaki polecacie płyn do paneli, który zostawia jak najmniej smug, bo mnie zawsze przy wszystkim smugi wychodzą acha do kafelków ten płaski mop również się nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.01.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Plaski mop po kazdym myciu przepiore zawsze recznie w szarym mydle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_p 27.01.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Ja używam zwykłego mopa( paski) jakiegoś niefirmowego i o 100% tańszego niż mopy firmy Viledy , poza tym mam tez płaskiego niefirmowego mopa ( ok20zł). Fakt , faktem, że na panelach mam zawsze smugi , ale nie sądze ,że jest to wina mopa, a raczej to jest urok paneli , na których widać wszystko. Także nie dajcie się nabrać reklamie. Smugi zostają ci na panelach, zarówno przy płaskim mopie, jak i paseczkowym? Niestety tak, więc jeśli ktoś mi poleci jakiś naprawdę dobry sposób na mycie paneli, to będę wdzięczna. Póki co, po każdym myciu , biorę płyn do mycia szyb i ręczniki papierowe lub suchą ścierke i poleruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_p 27.01.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Mopa można wyprać ręcznie lub w pralce w proszku.Jeśli będzie czysty to jest większa szansa , że smug będzie troszeczkę mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia.a 27.01.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Ja używam zwykłego mopa( paski) jakiegoś niefirmowego i o 100% tańszego niż mopy firmy Viledy , poza tym mam tez płaskiego niefirmowego mopa ( ok20zł). Fakt , faktem, że na panelach mam zawsze smugi , ale nie sądze ,że jest to wina mopa, a raczej to jest urok paneli , na których widać wszystko. Także nie dajcie się nabrać reklamie. Smugi zostają ci na panelach, zarówno przy płaskim mopie, jak i paseczkowym? Niestety tak, więc jeśli ktoś mi poleci jakiś naprawdę dobry sposób na mycie paneli, to będę wdzięczna. Póki co, po każdym myciu , biorę płyn do mycia szyb i ręczniki papierowe lub suchą ścierke i poleruje. A może powinnaś zmienić płyn do mycia paneli? Podobno pronto jest donbry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 27.01.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 ja uzywam letniej wody z plynem do paneli i myja mi sie bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_p 27.01.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 ja uzywam letniej wody z plynem do paneli i myja mi sie bardzo dobrze. A jakiego płynu używasz i jakiego mopa? A co do pronto to mi niezbyt służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 27.01.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Mam taki plyn: Krono -do konserwacji i mycia paneli. Zaplacilam za niego 15 zl za 0,8 l.Uzywam zwyklego mopa z takimi wstazkami i letniej wody,oczywiscie ten mop musi byc dobrze wycisniety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_p 27.01.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Mam taki plyn: Krono -do konserwacji i mycia paneli. Zaplacilam za niego 15 zl za 0,8 l. Uzywam zwyklego mopa z takimi wstazkami i letniej wody,oczywiscie ten mop musi byc dobrze wycisniety. Muszę spróbować, bo już czasmi nie mam siły na te panele. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuuska1 27.01.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Moje panele sa "zakonserwowane", tzn raz na pół roku traktuję je czymś jak pasta ( nabłyszczająca warstwa ochronna do paneli laminowanych HG)- błyszczą sie po tym cudnie, a raz w tygodniu płyn do mycia paneli Hg. W sumie wyglądają lepiej niz nowe. Używam mopa płaskiego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 27.01.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 a ja myję szmatą z mikrofibry na miotle. szmata XXL specjalnie do podłóg, w biedronce chyba kupiłam. miotła zwykła z auchan. najpierw wszystko trzeba odkurzyć odkurzaczem, każdy kawałek podłogi i a potem to już tylko myje się szmatą, za którą nie ciągną się śmieci. idzie to błyskawicznie. z płynów miałam pronto, emsal i sidolux, ale z tych trzech to najbardziej odpowiada mi sidolux do paneli. podstawa to odkurzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia.a 28.01.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 mam jeszcze pytanie. Widziałam ostatnio płyny do paneli (to był chyba pronto)- nabłyszczające bądź nie zostawiający smug. Czy wiecie, które z nich lepiej się spisują? Znalazłam też preparat Classen nao silver http://www.naobcasach.pl/a.3516.Dom_lsniacy_czystoscia.htmlCzy ktoś go używał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia.a 29.01.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 podnosze temat! Czy ktoś używała środka Classen Nano Silver? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 29.01.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Moje panele sa "zakonserwowane", tzn raz na pół roku traktuję je czymś jak pasta ( nabłyszczająca warstwa ochronna do paneli laminowanych HG)- błyszczą sie po tym cudnie, a raz w tygodniu płyn do mycia paneli Hg. W sumie wyglądają lepiej niz nowe. Używam mopa płaskiego . Mam pytanie o ten nabłyszczacz HG. Czy przed położeniem nowej warstwy trzeba czymś usunąć poprzednią czy też ściera się sama z czasem i nie zostają ślady? Ja myję ciemne panele płaskim nie firmowym mopem i albo wodą z octem albo sidoluxem i nie ma smug. Zastanawiam się nad kupnem mopa Viledy lub mopa parowego. Czy ktoś ma porównanie tych dwóch sprzętów. Co się bardziej sprawdzi jeśli chodzi o gres polerowany? Bo paneli mopem parowym to chyba nie można myć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuuska1 29.01.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Nabłyszczacz HG stosowałam dopiero dwa razy, panele cały czas wyglądają naprawdę ok , ogólnie preparaty HG dobrze sie sprawdzają ( np do podłóg drewnianych, inoxu), w poprzednim domu stosowałam pronto i ten faktycznie po kilku położeniach "wymagał" ściągnięcia,z preparatami HG nie mam jedenak jeszcze doświadczenia. Myjką parową nie odważyłam się czyścić podłogi, poza gresem i płytkami w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marfa 29.01.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 eh... do tej pory myłam sobie normalnie panele mopem i płynem do paneli.. i było ok a tu czytając to forum zaczęłam się panelom bliżej przyglądać - no i zaczęłam dostrzegać wszelkie smugi - eh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 29.01.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 My od jakiegos czasu uzywamy plynu o ile pamietam firmowanego przez Barlinek,chociaz nie mamy ich paneli. Kupilismy do tam gdzie panele i z tego co wiem to wystepuje on w dwoch wersjach. Do wiekszego sprztania,czyli po remontach, malowanaich itp.kiedy podloga jest inaczej zabrudzona niz przy normalnym uzytkowaniu.Mozna tez nim i przemyc podloge przy normalnym sprzataniu, ale raz na jakis czas. I drugi plyn jest to normalnego utrzymywania podlogi w czystosci. Oba nie pozostawiaja smug,pod warunkiem jednak ze stosuje sie je zgodnie z tym co jest na nim napisane.Teraz jestem w pracy,ale po powrocie do domu moge sprawdzic nazwe i co tam kto by jeszcze chcial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaks 09.02.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A ja mam dwa pytania - czy po tym nablyszczaniu panele nie staja sie jeszcze bardziej sliskie? No i ta woda z octem do mycia - jakie proporcje? Pewnie smierdzi potem w calym domu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazia25 09.02.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 (edytowane) . Edytowane 23 Marca 2012 przez kazia25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 09.02.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 No, faktycznie. Tez zaczelam sie przygladac panelom, choc zauwazylam juz wczesniej, ze jednak po umyciu mopem (paseczki) powstaja smugi.Uzywam plynow do powierzchni drewnianych.Mam jasne i pod slonce widac te smugi. Denerwuje mnie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts