Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[C.W.] solar + podgrzewacz Vs. pompa ciepła powietrze/woda

Recommended Posts

Witam, nie udzielam się zbyt często, raczej czytam. Niestety tego problemu nie wyszukałem więc odważyłem się spytać was o zdanie.

Generalnie buduję dom drewniany

http://picasaweb.google.pl/rwachster/JacekWWilkanowie#

no i mam problem z doborem instalacji. Generalnie jestem prawie ;) zdecydowany na 100% na ogrzewanie kominkiem (z płaszczem ale tylko na potrzeby c.w.) a wyprowadzenie ciepłego powietrza chcę wpiąć za rekuperatorem (takie małe DGP) + piece akumulacyjne (w rozliczeniu 2 taryfowym). Po drodze myślałem o PC, eco-groszku, gazie płynnym.... ale na razie stanęło na akumulacji

Mój problem to nie wiem jak załatwić C.W. czy kupić

instalację solarną (ok. 12000 z montażem) i do tego "dopiąć" podgrzewacz by mi dogrzał tą wodę jak będzie za zimna. Oczywiście zasobnik (300l) byłby spięty z kominkiem. Czyli razem w 15000 powinno się zamknąć. Właśnie gdzie pytać o te "gminne" dofinansowania o których co nieco słyszałem?

opcja nr. 2 to pompa ciepła powietrze/woda dimplex-a (kliknij w opis)

Koszt, z tego co już wiem tej pompy to około 7000 netto, kominek również da się zapiąć no i przy odpowiednim podłączeniu możemy sobie zrobić klimatyzację latem.

Zalety/wady (jakie zauważyłem) to:

- solar droższy (no chyba, że dopłata gminna o której na razie nic nie wiem), ale poza pompką nie kosztuje w okresie wiosna-lato-jesień, ale zimą tak czy inaczej bądź to grzałka w zasobniku bądź podgrzewacz musi tą wodę dogrzać.

- pompa kosztuje latem, ale nie potrafię sobie odpowiedzieć ile.... Można jej używać na taryfie nocnej, ale to z kolei hałas, który aby wyeliminować trzeba dobrze pogłówkować.

obydwa rozwiązania pozwalają mi na wprowadzenie ciepłej wody z kominka do ogrzania wody użytkowej tańszym źródłem energii (drewnem) zimą.

W sumie to tyle - głupi jestem normalnie... a z każdą przeczytaną opinią/postem, czy też rozmowie z "fachurą" głupieję bardziej. Ciekawe czy będę wiedział jak się nazywam jak się to wszystko skończy...

POMOCY plizzzz

w sumie to masz rację, gdyby nie fakt, że będę celował w bardziej markowe urządzenia co by deklarowaną sprawność miały no i co by problemu nie było później z awariami czy co tam. Ten Dimplex, którego linkowałem powyżej, został dla mnie wyceniony na 7000 netto z ponad 10k katalogowej ceny.

W sobotę jadę na Budmę do Poznania i może jeszcze jakaś ciekawa alternatywa się znajdzie...

dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam

A ile zużywasz ciepłej wody rocznie? Z tego możesz przeliczyć ile by trwał czas zwrotu inwestycji.

U mnie np. wychodziło jak liczyłem, że do podgrzania ciepłej wody w 1 taryfie zużywałem prądu za jakieś 600zł/rok. Było to kilka lat temu. Obecnie rodzina większa, ale prąd 2-taryfowy. Koszt podgrzania nie byłby wyższy niż 1000zł/rok. Oznacza to, że nie kupując solarów jak podawałeś mógłbym płacić za ogrzanie wody prostą grzałką jakieś n-lat. Skąd takie wyliczenia? Przybliżone oczywiście. Wychodziłem z założenia, że kupuję na kredyt układ solarny. Za pożyczone 12kPLN płaciłbym rocznie około 1000zł. Bez komentarza.

Kupując za gotówkę mam ponad 20 lat na zwrot kwoty bo nie zapewnią one zapotrzebowania przez cały rok na ciepłą wodę, bo wymagają serwisu, bo wymagają zasilania pompki, bo się zużywają. Nie widzę też argumentów ekologicznych. To jest moja opinia. Nie wiem jak z pompą. Może to jest to.

No te wyliczenia są przekonujące... niestety matematyczny nie jestem więc tym bardziej przekonują mnie te wyliczenia. Szkoda, że podobnych nie umiem sobie a pro po pompy ciepła zrobić bo może się okazać, że grzałka jest najkorzystniejsza w krótkim okresie czasu... Mimo to wizja klimatyzacji (czyli 2 pieczenie na jednym ogniu) mocno mnie kusi. Co prawda to tylko na jedno pomieszczenie, ale uwzględniając, że dół mam w 70% otwarty to i tak będzie nice.

ciepłej wody zużywam 4m3 na miesiąc

pozdrawiam

No te wyliczenia są przekonujące... niestety matematyczny nie jestem więc tym bardziej przekonują mnie te wyliczenia. Szkoda, że podobnych nie umiem sobie a pro po pompy ciepła zrobić bo może się okazać, że grzałka jest najkorzystniejsza w krótkim okresie czasu... Mimo to wizja klimatyzacji (czyli 2 pieczenie na jednym ogniu) mocno mnie kusi. Co prawda to tylko na jedno pomieszczenie, ale uwzględniając, że dół mam w 70% otwarty to i tak będzie nice.

ciepłej wody zużywam 4m3 na miesiąc

pozdrawiam

To poszukaj ile płacisz miesięcznie za tą wodę, przelicz na rok i to da już przybliżony obraz zysków z paneli.

I żeby nie było to dodam, że jestem gorącym zwolennikiem paneli słonecznych, ale nie z punktu widzenia ekonomii. Nawet tłumaczenie, że teraz pieniądze mam (kredyt), a później może być krucho mnie nie przekonuje. Posiadając zwykły boiler elektryczny możemy być zmuszeni do wymiany go nawet po kilku latach. Kosztuje on jednak +/- 300zł i nagła wymiana to nie taki duży problem. Mając zbiornik warty 1000 złotych i więcej i stojąc przed koniecznością wymiany możemy to odczuć znacznie dotkliwiej. Wniosek z tego taki, że z tym spokojem na starość to nie tak lekko. Japończycy mawiają "simple the best" i coś w tym jest.

znaczy najlepiej wrzucić boiler ze sterowaniem co by grzał na 2-giej taryfie nad ranem co by ciepło możliwie długo się w bańce trzymało. A tak chciałem być "pro-eco" z tą pompą.

nic to, dobrze, że jadę na budmę choć pewnie jeszcze głupszy z Poznania wrócę...

Może nie najlepiej, bo to względne. Po prostu najtaniej.

- pompa kosztuje latem, ale nie potrafię sobie odpowiedzieć ile.... Można jej używać na taryfie nocnej, ale to z kolei hałas, który aby wyeliminować trzeba dobrze pogłówkować.

obydwa rozwiązania pozwalają mi na wprowadzenie ciepłej wody z kominka do ogrzania wody użytkowej tańszym źródłem energii (drewnem) zimą.

PCi do cwu nie jest strasznie hałaśliwa. Dzwieki jakie wydziela to standardowy kompresor (czyli jak lodówka) oraz szum powietrza (dobry wentylator). Jeżeli chodzi o koszty to dla rodzinki 2+2 roczne zużycie energii ok. 1000 kWh (pisze ok. bo mam podlicznik od maja 2008 i obecne wskazania to 700kWh. PCi jest jedynym źródłem ciepłej wody. Ponadto stoi w nieogrzewanym garażu (temp. w zimie poniżej 10 stC) czyli pracuje przez znaczny czas w b. niekorzystnych warunkach. Nie podaje kosztów w zł gdyż ostatnio ustawiłem ją na pracę w II taryfie.

wybór pomiędzy kolektorami a pc, może być tylko jeden,

pc,

i nie masz się co zastanawiać,

pc zapewni Ci ciepłą wodę od temperatur zewnętrznych + 7-8 C niezależnie od pogody,

jedyny czynnik wpływający na możliwość pracy to tak jak wspomniałem wyżej, temperatura zewnętrzna,

a przy tych temperaturach to już i tak grzejesz cwu kominkiem,

tylko jest jeden szkopuł, pompa musi być podpięta do instalacji kominkowej za pomocą termostatycznego zaworu trójdrogowego, bowiem jak pisze większość producentów, druga wężownica nie może być zasilana wodą o temperaturze wyższej niż 65 C i to ci zapewni zawór

nie no dzięki chłopaki, takiego "oddźwięku" się nie spodziewałem :) do solarów to sobie położę "ślepą" instalację (same węże) co by, jakby kiedyś.... nie ryć. Może i u mnie w gminie będą kiedyś 75% dofinansowywać.

A co myślicie, o tym dimplex-ie (kliknij), którego wyceniają mi na 7000 brutto co wydaje mi się być ceną bardzo dobrą ???

Są może jakieś syntetyczne zestawienia/porównania takich urządzeń?? Wiem, że to nie telefony, które sobie można porównywać na ławce z kolesiami, ale może...

jeszcze raz dzięx i serdecznie pozdrawiam

No to jeszcze jedno skoro już wybraliśmy Dimplex-a ) .

Ja chcę kupić ten model z dodatkową wężownicą co by zapiąć kominek do podgrzewania ciepłej wody użytkowej.

No i zaczęły się schody ponieważ kominki mają za dużą moc do podgrzewania zasobnika "tylko" 300 litrowego.

Jak to rozwiązać?? Słyszałem o wymiennikach zakładanych na przewód dymny zaraz nad kominkiem. Takie rozwiązanie posiada w ofercie np. Hajduk

http://www.hajduk.com.pl/okno_ara.php?n=130&d=14&d1=41&d2=&d3=&lg=&upust=&szukaj=&BI=&wskaznik_logowania_z= słyszałem też że spartherm robi podobne rzeczy. może ktoś jeszcze coś o podobnych rozwiązaniach słyszał.

co o tym myślicie ?

no jeszcze wspominano mi o zaworze trójdrożnym by temperaturę wody wysyłanej do wężownicy w pompie ciepła ograniczyć, ale to już raczej można potem przypilnować

pozdrowienia