naian 21.01.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witam serdecznie to mój pierwszy post na tym forum Mam następujący problem: ciągle spada mi ciśnienie w instalacji CO. Sama instalacja wygląda tak: piec na drewno+ kocioł Vainant gazowy. Od jakiegoś czasu zauważyłem powolne spadanie ciśnienia na obu piecach. Sprawdzałem czy nigdzie nic nie kapie- nic nie widać. Jak wykryć taką nieszczelność? Podejrzewam, że problem może tkwić w nieszczelności któregoś z piecy ale to tylko moja sygestia. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.01.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Uciekać?! Zaczęło się?! Bo, widzisz, piec na paliwa stałopalne powinien być w układzie otwartym.... Prawo tak każe...Są powody... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 21.01.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Uciekać?! Jak zacznie rosnąć to uciekać... Na zrazie spada, więc spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bro 21.01.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Przeleć reką lub papierem po calej instalacji, jak gdzies sie poci na rurkach to zauważysz. Malutka nieszczelnośc może być powodem powolnego spadania ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naian 21.01.2009 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 można jaśniej? jestem laikiem w tym temacie. ktoś mi tak kiedyś zrobił tą instalację nie miałem pojęcia, ze coś może być nie tak aż do tej chwili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.01.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Nie mam dobrych wieści! Czeka Cię... nauka! Na tym forum nawet tą lokalną drętwą szukaczką znajdziesz komplet informacji potrzebnych. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 21.01.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Uciekać?! Jak zacznie rosnąć to uciekać... Na zrazie spada, więc spoko zamiast eksplozji będzie implozja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 21.01.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Uciekać?! Jak zacznie rosnąć to uciekać... Na zrazie spada, więc spoko Jak spada to coś już pie..dykneło,może to i szczęście w nieszczęściu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naian 21.01.2009 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Może źle sie wyraziłem więc przedstawiam profesjonalny schemat mojego układu http://img88.imageshack.us/my.php?image=84783521kf0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.01.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 można jaśniej? jestem laikiem w tym temacie. ktoś mi tak kiedyś zrobił tą instalację nie miałem pojęcia, ze coś może być nie tak aż do tej chwili... Z twojego opisu wynika, że masz oba kotły na wspólnym obiegu, a tak być nie powinno. Kocioł na paliwo stałe powinien być na obiegu otwartym (otwarte naczynie wzbiorcze), a kocioł gazowy na zamkniętym (zamknięte naczynie wzbiorcze). Albo źle coś opisujesz i cieknie ci na układzie z grzejnikami a do kotła na paliwo stałe masz wymiennik, lub masz niebezpieczną dla życia instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naian 21.01.2009 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 można jaśniej? jestem laikiem w tym temacie. ktoś mi tak kiedyś zrobił tą instalację nie miałem pojęcia, ze coś może być nie tak aż do tej chwili... Z twojego opisu wynika, że masz oba kotły na wspólnym obiegu, a tak być nie powinno. Kocioł na paliwo stałe powinien być na obiegu otwartym (otwarte naczynie wzbiorcze), a kocioł gazowy na zamkniętym (zamknięte naczynie wzbiorcze). Albo źle coś opisujesz i cieknie ci na układzie z grzejnikami a do kotła na paliwo stałe masz wymiennik, lub masz niebezpieczną dla życia instalację. przy piecu na paliwo stałe mam zawór bezpieczeństwa- to powinno mnie uchronić przed uszkodzeniem instalacji w razie zagotowania wody- tak przed chwilą powiedział mi ten facet co mi to kiedyś robił. ale czy w tak skonstruowanej instalacji może pojawiać się problem spadku ciśnienia wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.01.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 można jaśniej? jestem laikiem w tym temacie. ktoś mi tak kiedyś zrobił tą instalację nie miałem pojęcia, ze coś może być nie tak aż do tej chwili... Z twojego opisu wynika, że masz oba kotły na wspólnym obiegu, a tak być nie powinno. Kocioł na paliwo stałe powinien być na obiegu otwartym (otwarte naczynie wzbiorcze), a kocioł gazowy na zamkniętym (zamknięte naczynie wzbiorcze). Albo źle coś opisujesz i cieknie ci na układzie z grzejnikami a do kotła na paliwo stałe masz wymiennik, lub masz niebezpieczną dla życia instalację. przy piecu na paliwo stałe mam zawór bezpieczeństwa- to powinno mnie uchronić przed uszkodzeniem instalacji w razie zagotowania wody- tak przed chwilą powiedział mi ten facet co mi to kiedyś robił. ale czy w tak skonstruowanej instalacji może pojawiać się problem spadku ciśnienia wody? Po pierwsze to zawór nie jest wystarczającym zabezpieczeniem, a dodatkowo nie wystarczającym zgodnie z literą prawa. Po drugie to spadek ciśnienia masz prawie na pewno przez popuszczanie zaworu. W każdym bądź razie to jest najprawdopodobniejsza przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 21.01.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 można jaśniej? jestem laikiem w tym temacie. ktoś mi tak kiedyś zrobił tą instalację nie miałem pojęcia, ze coś może być nie tak aż do tej chwili... Z twojego opisu wynika, że masz oba kotły na wspólnym obiegu, a tak być nie powinno. Kocioł na paliwo stałe powinien być na obiegu otwartym (otwarte naczynie wzbiorcze), a kocioł gazowy na zamkniętym (zamknięte naczynie wzbiorcze). Albo źle coś opisujesz i cieknie ci na układzie z grzejnikami a do kotła na paliwo stałe masz wymiennik, lub masz niebezpieczną dla życia instalację. przy piecu na paliwo stałe mam zawór bezpieczeństwa- to powinno mnie uchronić przed uszkodzeniem instalacji w razie zagotowania wody- tak przed chwilą powiedział mi ten facet co mi to kiedyś robił. ale czy w tak skonstruowanej instalacji może pojawiać się problem spadku ciśnienia wody? Pytanie czy ten zawór wogóle działa, bo nie musi, a jak nie musi....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.01.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Z twojego opisu wynika, że masz oba kotły na wspólnym obiegu, a tak być nie powinno. miałem taki układ wiele lat. Układ otwarty i dwa kotły (gazowy i paliwo stałe) i działało bezproblemowo - był tylko chyba jakis zawór który siezamykało żeby nie grzać bez sensu wody w kotle węglowym jak chodził gazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 21.01.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 można jaśniej? jestem laikiem w tym temacie. ktoś mi tak kiedyś zrobił tą instalację nie miałem pojęcia, ze coś może być nie tak aż do tej chwili... Z twojego opisu wynika, że masz oba kotły na wspólnym obiegu, a tak być nie powinno. Kocioł na paliwo stałe powinien być na obiegu otwartym (otwarte naczynie wzbiorcze), a kocioł gazowy na zamkniętym (zamknięte naczynie wzbiorcze). Albo źle coś opisujesz i cieknie ci na układzie z grzejnikami a do kotła na paliwo stałe masz wymiennik, lub masz niebezpieczną dla życia instalację. przy piecu na paliwo stałe mam zawór bezpieczeństwa- to powinno mnie uchronić przed uszkodzeniem instalacji w razie zagotowania wody- tak przed chwilą powiedział mi ten facet co mi to kiedyś robił. ale czy w tak skonstruowanej instalacji może pojawiać się problem spadku ciśnienia wody? Po pierwsze to zawór nie jest wystarczającym zabezpieczeniem, a dodatkowo nie wystarczającym zgodnie z literą prawa. Po drugie to spadek ciśnienia masz prawie na pewno przez popuszczanie zaworu. W każdym bądź razie to jest najprawdopodobniejsza przyczyna. Uprzedź sąsiadów, że jak będzie duuuuuuuże BuuuuuM, czego Ci nie życzę to pieca z CO mają szukać (... podaj lokalizację...). A tak poważnie, to instalator który to tak zamontował przenosi się do KICIA gdy się coś złego wydarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 21.01.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Z twojego opisu wynika, że masz oba kotły na wspólnym obiegu, a tak być nie powinno. miałem taki układ wiele lat. Układ otwarty i dwa kotły (gazowy i paliwo stałe) i działało bezproblemowo - był tylko chyba jakis zawór który siezamykało żeby nie grzać bez sensu wody w kotle węglowym jak chodził gazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 21.01.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 przy piecu na paliwo stałe mam zawór bezpieczeństwa- to powinno mnie uchronić przed uszkodzeniem instalacji w razie zagotowania wody- tak przed chwilą powiedział mi ten facet co mi to kiedyś robił. ale czy w tak skonstruowanej instalacji może pojawiać się problem spadku ciśnienia wody? moje dotychczasowe doświadczenia z "fachowcami" podpowiadają, że dyskusja kończy się zawsze tak: "panie, zawsze tak robimy i nigdy nic się nie stało" A tak przy okazji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naian 21.01.2009 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 znam parę osób które maja taką samą instalację jak ja więc uważałem że wszystko jest ok. chyba jak nie zagotuję wody to nie się nie stanie co? a tak na marginesie to jak powinna wyglądać poprawna instalacja w mojej konfiguracji? ogrzewam tym mieszkanie na parterze w budynki dwukondygnacyjnym. piece znajdują się bezpośrednio pod moim mieszkaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.01.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 dlatego to zaznaczyłem że UKŁAD OTWARTY ale kotły były dwa i nie było rozdzielenia że węglowy działa w otwartym a kaloryfery i gazowy w zamkniętym. tak jak pisali poprzednicy zawór bezpieczeństwa niestety nie wystarczy bo jak za 12 lat się zatnie ze starości a kociołek na paliwo stałe akurat zechce zagotować wodę to..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.01.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 za tak na marginesie to jak powinna wyglądać poprawna instalacja w mojej konfiguracji? kocioł na paliwo stałe (układ otwarty z naczyniem przelewowym) ---- wymiennik płytowy ---- kaloryfery, kocioł gazowy (układ zamknięty z naczyniem przeponowym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts