Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwukolorowa farba

Recommended Posts

Witam

Mam taka sprawe...

Chcialbym pomalowac sciane na "dwukolorowo"... Taki zolto-pomaranczowy... Tynk nie jest gladki tylko taki pozaciagany...

Problem jest ze na temacie sie kompletnie nie znam i niewiem czy tyo dwoma farbami czy moze sa jakis specjalne farby sa ktore sa jakby jeden kolor z drugin "nie dokladnie" wymieszane....

Ciekawe czy ktokolwiek zrozumie co chcialem powiedziec...

Pozdrawiam i mam nadzieje na jakies odpowiedzi...

Mithos

Ciekawe czy ktokolwiek zrozumie co chcialem powiedziec...

O ile dobrze rozumiem, to chcesz mieś efekt nakładających się na siebie dwóch kolorów.

Jeżeli tak to możesz mieć problem z uzyskiwaniem podobnych maz na całości ściany. Farba z czasem może się bardziej wymieszać i stanowić już jeden kolor. To takie teoretyczne rozważania.

a ja sądzę że chodzi o paseczki... dobrze że Mithos nie zamarzył sobie wzoru w gwiazdki albo w jakieś kwadraciki bo trudniej byłoby znaleźć farbę tak kryjącą ;)

ja proponuję nałożyć jeden kolor a następnie drugi w taki sposób żeby uzyskać potrzebny efekt... ale jaki to ma być efekt niestety nie rozumiem

A ja myślę, że chodzi Ci o efekt "przecierki" bez przecierania, który uzyskujemy poprzez malowanie ściany jasnym kolorem, by później nałożyć ciemniejszy odcień odpowiednią techniką.

Robi się to za pomocą gąbki -tapowanie, lub bardziej profesjonalnie za pomocą podwójnego wałka (to jakby normalny wałek, ale podzielony na dwa. Kuweta do tego wałka wygląda standardowo, ale też jest przedzielona na pół i w obie połówki wlewa się dwa odcienie farby). Technika malowania wałkiem męcząca dla niewprwnej ręki (dużo machania), ale efekt lepszy niż przy gąbkowaniu.

Polecam do takich efektów farby Para, te lepsiejsze, które myjesz póżniej normalnie gąbką i nic się nie dzieje.

• 11 months później...

rafallogi napisałeś o podwójnym wałku

fajna sprawa i nawet nim malowałam ale chciała bym kupić sobie taki dla siebie (tamten był pożyczony) i nie mam kompletnie pojęcia gdzie go można dostać...skoro wspominasz o nim to może wiesz gdzie taki dostać?? :D

A może ci chodzi o tynk dekoracyjny? Albo farby dekoracyjne?

http://www.italdecor.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=6

Ja sobie teraz zrobiłam cos podobnego przy okazji remontu, wyszło super

Efekt 2 kolorów można uzyskać na kilka sposobów, zależy jaką masz główną koncepcję ściany :D

Np

http://www.italdecor.eu/images/stories/kimera/kopia%20pict1449.jpg