Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

paszport energetyczny, a ściany domu

Recommended Posts

Dzień Dobry

Mam pytanie w kontekście obowiązkowych już paszportów energetycznych. Które z funkcjonujących na rynku technik murarskich są najbliżej budownictwa energooszczędnego? Po dostępnej lekturze wydaje mi się, że chociaż wszystkie spełniają wymagania prawa budowlanego, parametry izolacyjności i komfortu cieplnego murów jednorodnych przegrywają z tradycyjną ścianą trójwarstwową (ceramika poryzowana na warstwę nośną, wełna na ocieplenie, klinkier na warstwę licową). No i nie ma problemu z oddychaniem ścian. Czy mam rację?

Dzień Dobry

Mam pytanie w kontekście obowiązkowych już paszportów energetycznych. Które z funkcjonujących na rynku technik murarskich są najbliżej budownictwa energooszczędnego? Po dostępnej lekturze wydaje mi się, że chociaż wszystkie spełniają wymagania prawa budowlanego, parametry izolacyjności i komfortu cieplnego murów jednorodnych przegrywają z tradycyjną ścianą trójwarstwową (ceramika poryzowana na warstwę nośną, wełna na ocieplenie, klinkier na warstwę licową). No i nie ma problemu z oddychaniem ścian. Czy mam rację?

no nie wiem, czy to tradycyjna ściana 3W ;-)

Można by rzec "nowoczesna ściana 3W". Autor wątku, który chce budować dom ze ścian o takich jak opisane powyżej parametry jest chyba zamożnym człowiekiem :)

A tak serio to po co tak budować. Trzeba pamiętać że nawet przy bardzo ciepłej ścianie większość ciepła ucieka i tak przez mostki cieplne takie jak okna, drzwi, brak ocieplenia lub niewłaściwe ocieplenie poddasza itp. Tak więc po co przepłacać za ścianę 3W, lepiej zadbać o potencjalne miejsca powstawania mostków cieplnych. Co do świadectw energetycznych to po lekturze poświęconego im wątku nie ważne jakie masz ściany, ważne aby kocioł był na biopaliwo :) :wink:

Pozdr,