m.trybulec 21.01.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Dzień Dobry Mam pytanie w kontekście obowiązkowych już paszportów energetycznych. Które z funkcjonujących na rynku technik murarskich są najbliżej budownictwa energooszczędnego? Po dostępnej lekturze wydaje mi się, że chociaż wszystkie spełniają wymagania prawa budowlanego, parametry izolacyjności i komfortu cieplnego murów jednorodnych przegrywają z tradycyjną ścianą trójwarstwową (ceramika poryzowana na warstwę nośną, wełna na ocieplenie, klinkier na warstwę licową). No i nie ma problemu z oddychaniem ścian. Czy mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 21.01.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.01.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 a co to paszport energetyczny. Za granicę mogę z nim jechać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 21.01.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 a co to paszport energetyczny. Za granicę mogę z nim jechać ? to chyba dosłowne przetłumaczenie niemieckiego Energiepass... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.01.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 a co to paszport energetyczny. Za granicę mogę z nim jechać ? to chyba dosłowne przetłumaczenie niemieckiego Energiepass...A - czyli do niemiec z nim pojechać mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.01.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Dzień Dobry Mam pytanie w kontekście obowiązkowych już paszportów energetycznych. Które z funkcjonujących na rynku technik murarskich są najbliżej budownictwa energooszczędnego? Po dostępnej lekturze wydaje mi się, że chociaż wszystkie spełniają wymagania prawa budowlanego, parametry izolacyjności i komfortu cieplnego murów jednorodnych przegrywają z tradycyjną ścianą trójwarstwową (ceramika poryzowana na warstwę nośną, wełna na ocieplenie, klinkier na warstwę licową). No i nie ma problemu z oddychaniem ścian. Czy mam rację? no nie wiem, czy to tradycyjna ściana 3W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 22.01.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 a co to paszport energetyczny. Za granicę mogę z nim jechać ? to chyba dosłowne przetłumaczenie niemieckiego Energiepass...A - czyli do niemiec z nim pojechać mogę no widzisz - zawsze jakieś plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 22.01.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Można by rzec "nowoczesna ściana 3W". Autor wątku, który chce budować dom ze ścian o takich jak opisane powyżej parametry jest chyba zamożnym człowiekiem A tak serio to po co tak budować. Trzeba pamiętać że nawet przy bardzo ciepłej ścianie większość ciepła ucieka i tak przez mostki cieplne takie jak okna, drzwi, brak ocieplenia lub niewłaściwe ocieplenie poddasza itp. Tak więc po co przepłacać za ścianę 3W, lepiej zadbać o potencjalne miejsca powstawania mostków cieplnych. Co do świadectw energetycznych to po lekturze poświęconego im wątku nie ważne jakie masz ściany, ważne aby kocioł był na biopaliwo Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts