siwyra 21.01.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 buduje "dom w truskawkach",dach jest dwuspadowy i ścianka kolankowa na 110cm. podwyższam ją na 120cm.w projekcie podano wymiar rzeczywisty i do tego dodałem 40cm. zastanawiam się czy nie za mało,przecież cieśla też musi mieć możliwość regulacji,tam wyrówna tam przytnie i będzie d... blada ,nie chce spaprać sobie dachu taką bzdurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.01.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 A cieśla nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 22.01.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 u mnie był zapas 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 22.01.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 a może tak zastosować wzór z twierdzenia Pitagorasa a2 +b2=c2 czyli "Jeżeli trójkąt jest prostokątny, to suma kwadratów długości przyprostokątnych jest równa kwadratowi długości przeciwprostokątnej" i wszystko będzie jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.01.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 buduje "dom w truskawkach",dach jest dwuspadowy i ścianka kolankowa na 110cm. podwyższam ją na 120cm. w projekcie podano wymiar rzeczywisty i do tego dodałem 40cm. zastanawiam się czy nie za mało,przecież cieśla też musi mieć możliwość regulacji,tam wyrówna tam przytnie i będzie d... blada ,nie chce spaprać sobie dachu taką bzdurą. Ale po co chcesz przedłużać krokwie? Zmieniasz kąt dachu czy tylko chcesz zapas dla cieśli? Napisz o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 22.01.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 siwyra zważ jeszcze na jedno, na wysokość pomieszczeń na poddaszu /oczywiście zależy to od dachu ale jak masz np. wysokość do jętek to jeżeli podniesiesz ściankę kolankową to podniesie się wysokość pomieszczenia, trzeba dać niżej jętki co by nie było za wysoko ale cieśle powinni wiedzieć o takich zależnościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwyra 22.01.2009 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 siwyra zważ jeszcze na jedno, na wysokość pomieszczeń na poddaszu /oczywiście zależy to od dachu ale jak masz np. wysokość do jętek to jeżeli podniesiesz ściankę kolankową to podniesie się wysokość pomieszczenia, trzeba dać niżej jętki co by nie było za wysoko ale cieśle powinni wiedzieć o takich zależnościach no właśnie,w tym momencie jętka wydłuża się z dwuch stron,jest wiele rzeczy o których człowiek nie ma pojęcia bo przecież nie urodziłem się z siekierą w ręku cieśli jeszcze nie mam ale chyba zostawie te 40cm. DZIĘki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.01.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 siwyra zważ jeszcze na jedno, na wysokość pomieszczeń na poddaszu /oczywiście zależy to od dachu ale jak masz np. wysokość do jętek to jeżeli podniesiesz ściankę kolankową to podniesie się wysokość pomieszczenia, trzeba dać niżej jętki co by nie było za wysoko ale cieśle powinni wiedzieć o takich zależnościach no właśnie,w tym momencie jętka wydłuża się z dwuch stron,jest wiele rzeczy o których człowiek nie ma pojęcia bo przecież nie urodziłem się z siekierą w ręku cieśli jeszcze nie mam ale chyba zostawie te 40cm. DZIĘki i pozdrawiamTo może najpierw znajdź cieśli, z nimi obgadaj temat i dopiero zamawiaj więźbę. Bo może się okazać, że kilka innych elementów powinno być dłuższych/krótszych przy tej zmianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 22.01.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 buduje "dom w truskawkach",dach jest dwuspadowy i ścianka kolankowa na 110cm. podwyższam ją na 120cm. w projekcie podano wymiar rzeczywisty i do tego dodałem 40cm. zastanawiam się czy nie za mało,przecież cieśla też musi mieć możliwość regulacji,tam wyrówna tam przytnie i będzie d... blada ,nie chce spaprać sobie dachu taką bzdurą. wg mnie, jeśli podniosłeś ścianę kolankową to musisz pomyśleć o wydłużeniu belek stropowych, a nie krokwi. Żeby zachować przy podniesionej ściance kolankowej pierwotną wysokość pomieszczeń na poddaszu musisz zamontować belki stropowe o 10 cm wyżej, a jeśli chcesz je zamontować wyżej to muszą być one dłuższe, bo będą montowane przy większym rozstawie krokwi. Zresztą miałem ten sam problem zerknij na jeden z moich ostatnich postów, może coś Ci pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 22.01.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 buduje "dom w truskawkach",dach jest dwuspadowy i ścianka kolankowa na 110cm. podwyższam ją na 120cm. w projekcie podano wymiar rzeczywisty i do tego dodałem 40cm. zastanawiam się czy nie za mało,przecież cieśla też musi mieć możliwość regulacji,tam wyrówna tam przytnie i będzie d... blada ,nie chce spaprać sobie dachu taką bzdurą. a co do wydłużenia krokwi o 40 cm - w moim projekcie projektant zaleca wydłużenie wszystkich elementów więźby o 20 cm i tak też zrobiłbym na Twoim miejscu, a te pozostałe 20 cm dodałbym do długości każdej z belek stropowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 23.01.2009 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 buduje "dom w truskawkach",dach jest dwuspadowy i ścianka kolankowa na 110cm. podwyższam ją na 120cm. w projekcie podano wymiar rzeczywisty i do tego dodałem 40cm. zastanawiam się czy nie za mało,przecież cieśla też musi mieć możliwość regulacji,tam wyrówna tam przytnie i będzie d... blada ,nie chce spaprać sobie dachu taką bzdurą. wg mnie, jeśli podniosłeś ścianę kolankową to musisz pomyśleć o wydłużeniu belek stropowych, a nie krokwi. Żeby zachować przy podniesionej ściance kolankowej pierwotną wysokość pomieszczeń na poddaszu musisz zamontować belki stropowe o 10 cm wyżej, a jeśli chcesz je zamontować wyżej to muszą być one dłuższe, bo będą montowane przy większym rozstawie krokwi. Zresztą miałem ten sam problem zerknij na jeden z moich ostatnich postów, może coś Ci pomoże Tak to lepiej nie doradzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts