Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie ?ciany

krecik007

Recommended Posts

witam Wszystkich, mam pytanie, chcę ocieplić pokój, ścianę mam już ocieploną od zewnątrz, ale ściany są wykonane z kamienia (stare budownictwo) i są cały czas zimne, co daje także chłód na pokój, pomimo, że w pokoju jest temp. w okolicach 19-20 stopni jednak w pokoju czuć jakby była niższa temp, w moich planach jest ocieplenie pokoju od wewnątrz zarówno ściany jak i sufit, chcę zastosować do ocieplenia styropian i na to płyty karton-gips, i sedno mojego pytania: czy po zastosowaniu styropianu i płyt eystąpi pocenie się ścian, ewentualnie jak zabezpieczyć ścianę przed wykonaniem ocieplenia i czy ewentualnie występuje inne zastosowanie ocieplenia ściany (wiąże się to z kosztami, zależy mi to zrobić jak najniższym kosztem) , z góry dziękuje za ewentualne odpowiedzi, pozdrawiam Michał

NIe powinno ocieplać się ścian od wewnątrz ( zwłaszcza styropianem).

Prędzej radziałabym Ci zastosować wełnę ( pamietaj tylko o kanale przewietrzającym) tzn. układ:

od wewnatrz

-plyta g-k

-folia PE

- pustka powietrzna 1 cm ( wlot przy podlodze -wylot przy suficie)

- welna mineralna np. 5 cm

- mur konstrukcyjny

- izolacja termicza zewnętrzna

NIe powinno ocieplać się ścian od wewnątrz ( zwłaszcza styropianem).

Prędzej radziałabym Ci zastosować wełnę ( pamietaj tylko o kanale przewietrzającym) tzn. układ:

od wewnatrz

-plyta g-k

-folia PE

- pustka powietrzna 1 cm ( wlot przy podlodze -wylot przy suficie)

- welna mineralna np. 5 cm

- mur konstrukcyjny

Masz rację, że powinno się unikać ocieplenia od wewnętrz, zwłaszcza jeżeli robi się to nieprawidłowo. Nie ma tu większego znaczenia czy będzie to styropian, czy wełna mineralna (wpływ będzie miało tylko na zasobność portfela producenta jednego lub drugiego materiału), ale układ warstwa jest bardzo istotny.

W Twojej poradzie jest podstawowy błąd : folią PE oddzielasz pomieszczenie od izolacji, ale za tę folię wpuszczasz wilgotne powietrze z pomieszczenia ( wlot przy podlodze -wylot przy suficie). W takim układzie na murze może wykraplać się wilgoć (zależy to jeszcze od grubości izolacji zewnetrznej).

Prawidłowa konstrukcja ocieplenia powinna wyglądać następująco :

od wewnatrz

- plyta g-k

- folia PE

- welna mineralna lub styropian np. 5 cm

- pustka powietrzna 3 cm ( wlot na wysokości przy podlogi, wylot na wysokości sufitu wyprowadzony na zewnątrz - jeżeli są trudności z wykonaniem kratek wentylacyjnych to lepiej z nich wogóle zrezygnować)

- mur konstrukcyjny

Ponieważ mur zewnętrzny z kamienia na wskutek większej przewodności cieplnej tylko stwarza odczucie niższej temperatury sytuację poprawi też (bez ryzyka wykraplania się wilgoci) postawienie ścianki z płyt g.-k. na ruszcie (bez ocieplenia, które bez przewietrzenia przestrzeni przy murze może być, jak wyżej napisałem, ryzykowne) przy ścianie zewnętrznej z pozostawieniem kratek wentylacyjnych przy podłodze i suficie (do wnętrza pomieszczenia).

Nie poprawisz w ten sposób izolacyjności ściany ale unikniesz kłopotów z zawilgoceniem i zagrzybieniem ściany zewnętrznej.

Zobacz też wątek docieplenie od wewnątrz .