Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tylko 2 gniazda- czy to nie za mało?

agateczka1987

Recommended Posts

Witam.

Mam juz położona instalację od odkurzacza centralnego.

Kładł ją fachowiec.

I wyszło mu tylko 2 gniazda.

Boję się czy to nie za mało?

CZy ktos z Was sie na tym zna?

Zamieszczam rzuty domu i proszę o opinie co o tym sądzicie?

http://images30.fotosik.pl/184/05a2d3c4948d2bd7.jpg

http://images31.fotosik.pl/193/d69e9e8be8f40f31.jpg

Z góry dziękuję i pozdrawiam

kaura dzięki za odpowiedź.

U mnie będzie jedno gniazdo na parterze, drugie na poddaszu i planuje zakup jednostki również z gniazdem.

Będzie też szufelka w kuchni i w wiatrołapie.

Tak czytam sobie teraz różne opinie i juz sama nie wiem czy to był taki dobry pomysł z tym odkurzaczem :(

jacekp1 nie ma tych gniazd na rysunku.

Nie wiem dokładnia gdzie one są,jutro sprawdzę i podam dokłanie.

Ale instalator zapewniał mnie że 2 spokojnie wystarczą i to przy 9 metrowe rurze.

Jednak dom jest dosyć duży i tak się martwie na zapas, czy to jednak nie będzie mało...[/b]

Jak masz wątpliwości rozwiń sobie 9m sznurka, niech jedna osoba trzyma jeden jego koniec w miejscu gdzie ma być gniazdo a druga niech lata ze sznurkiem po domu sprawdzając zasięg :lol: Oczywiście trzeba uwzględnić ewentualną potrzebę ominięcia stojących mebli. Zawsze można też kupić dłuższy wąż ;) Aaaa 9m to sam wąż + do tego dochodzi jakiś ponad metr rury ze szczotką.

Mam jedno gniazdo na pietrze, jedno na parterze + jedno w wiatrołapie (sądze, ze wlasnie ono bedzie najczesciej uzywane). Do tego osobne gniazdo w garażu do sprzatania samochodu. Sprawdzane odmierzonym sznurkiem - wystarcza z niewielkim zapasem na meble. Trzeba pamietac ze centymetry "uciekaja" na zakretach.

U Ciebie widac dobre miejsca na gniazda i walsciwie te 2 pewnie wystarczą, tyle ze najwyrazniej zapomnieliscie o garażu.

My mamy na dole 3 (choć mam wrażenie, że to za dużo, bo wszystkie są na jednej ścianie co 3-4 m.. ale za to jeden z nich sięga do garażu więc może tak miało być :) )

Na górze też są 2 albo 3.. jeszcze nie wiem jak się w praktyce będzie sprawdzać, ale na tyle na ile użytkowałam centralny odkurzacz to wydaje mi się, ze 1 gniazdko na cały parter to za mało :(

U mnie pan, który robił instalację, przywiózł 9-metrową rurę i sprawdzaliśmy, w którym miejsu założyć gniazda, by rura sięgnęła we wszystkie zakamarki.

Mam jedno na dole, jedno na poddaszu, szufelkę w kuchni i w wiatrołapie. No i gniazdo w jednostce centralnej, która znajduje się w garażu.