atena28 05.04.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Moim zdaniem nie da się zbudować porządnego domu za 100 tyś. zł, chyba żeby dodać coś z Euro wtedy tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 07.04.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 potrzebuje rady,czy jest szansa że za 100000zł wybuduje domek w stanie surowym zamkniętym,ale bez wszelkich instalacji9bez elektryki,sanitarki) bo to zrobi nam teściu.poradzcie cos. ja mam dom jakoś 175 m póki co postawione do stropu materiały na poddasze i na kominy są drzewo na dach jest i póki co wydane jest ... tylko na dom (bez dokumentacji i przyłączy) 44 tys. więc wszystko się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.04.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 I najkosztowniejsze przed Tobą Ale jaaaaaaaasne, że się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 07.04.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 bo to zrobi nam teściu TEŚĆ! ( nie "teściu" wrrrr.... tak samo : nie "wiater" a wiatr i nie" chłopacy" a chłopaki ani nie "poszłem" a poszedłem nie "perfum" a perfumy .... auuu litości!!!) Przepraszam ze sie w "miodka" bawię ale po prostu jak czasami czytam te koszmarne błędy stylistyczne, gramatyczne itp. to włosy z głowy mam ochotę rwać .... a w dodatku na tak postawione pytanie - bez nawet choćby projektu domu jaki chcesz stawiać - nie można odpowiedzieć nic innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata27 19.04.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 A ja powiem tak: jak się tylko chce to można wszystko!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykO 19.04.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 potrzebuje rady,czy jest szansa że za 100000zł wybuduje domek w stanie surowym zamkniętym,ale bez wszelkich instalacji9bez elektryki,sanitarki) bo to zrobi nam teściu.poradzcie cos. Jestem wykonawcą i zbudowałem wiele domów..... Da się.... Domek ok 100m2 i cała robocizna Twoja...... (teścia) W koszta wlicz jeżdżenie po okolicznych budowach i odkupywanie "resztek"... 100tyś to kupę kasy na materiały..... zaczynaj a nie będziesz żałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizabrzezinska 19.04.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Ja buduję domek 95 metrów, drewniany, szkieletowy. koszt bez instalacji z fundamentem i kominem to właśnie około 100 tysięcy zł. Z tym, że stan nie surowy ale wykończony (elewacja zewnętrzna i wewnętrzna, podłogi, okna drzwi) tylko pomalować w środku i polakierować podłogi. Z instalacjami wyjdzie trochę więcej ale mi też rodzina będzie zakładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.04.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 wybudowałaś czy dopiero budujesz? bo mi wydawało się, że wybuduję dom do zamieszkania za 250k pln no i wydałem już 350k a do zamieszkania brakuje jeszcze "trochę"... Że się da piszą najczęściej ci, co jeszcze domu nie skończyli i są dopiero w pół drogi...te łatwiejsze i tańsze pół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 20.04.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 wybudowałaś czy dopiero budujesz? bo mi wydawało się, że wybuduję dom do zamieszkania za 250k pln no i wydałem już 350k a do zamieszkania brakuje jeszcze "trochę"... Że się da piszą najczęściej ci, co jeszcze domu nie skończyli i są dopiero w pół drogi...te łatwiejsze i tańsze pół... jako dopiero budująca się oświadczam, że wolę słyszeć, ze się da jeszcze żyję marzeniami ale jeszcze 100 tys. nie wydałam, więc moze dlatego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 21.04.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 To zależy od tego co możesz zrobić "sama". My nie zrobiliśmy wytyczenia działki , osadzenia domu na działce i podłączenia wody. Pozostałe czynności robiliśmy we troje ja Duży i mój szanowny Tato. Nasze dzieło to: -wykopanie 60 m fundamentów W GLINIE (wykop pod piwnicę robiła koparka, zrobiłaby i fundamenty, ale nie były wytyczone) -wytyczenie fundamentów -zbrojenie fundamentów -zalanie fundamentów - tu prosiliśmy o pomoc rodzinę i sąsiada -wymurowanie ścian zewnętrznych piwnicy z M-ek -ocieplenie + 1 i 1/2 cegły pełnej od wewnątrz -ściany nośne -podwójna cegła pełna (własnoręcznie rozebraliśmy stodołę, aby mieć tą cegłę 33 palety po ok 250 szt) -ustawienie belek i pustaków terriva na 111 m2 -zalanie terrivy + 15 m2 taras - tu prosiliśmy o pomoc rodzinę i sąsiada -izolacja, ocieplenie i wylanie posadzki -montaż bramy garażowej 200/300, okien 140/100 oraz drzwi garażowych i gospodarczych -wykop i zasypanie kanału doprowadzającego wodę -Duży zbił przęsła wywiązki z drzewa modrzewiowego Koszty materiałów do tej pory to kwota 35 286 zł W tym należy policzyć ok.70m2 modrzewia na podłogi, bo kupione razem z drewnem na wywiązkę Koszty dodatkowe tj. np wkrętarka, betoniarka, sipa, szpadel, młotki, rękawice, pędzle, krajzega, plandeka do nakrycia domu na zimę, picie i jedzenie, to kwota 11 225zł Podłączenie prądu to koszt 2098zł połowa wpłacona linia podziemna. Razem jest tego 46 521. Gdyby zamienić terrivę na blachę to + 8 000 na okna i drzwi zew. i moglibyśmy ciągnąć instalacje i wykończeniówkę. A tak mamy dopiero piwnice 112m2 Dodam jeszcze, że poczynając od ścian, całość powstała w szalonym 2008 roku!!! Zaoszczędziliśmy na murarzach 30-40 tys., na cieśli 4 tys.,na gruszkach 6 tys. Można? MOŻNA!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 21.04.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Afrodyta, a może jakieś fotki dasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 21.04.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 A żebym to ja umiała! Dam link do albumuhttp://afrodyta77.fotosik.pl/albumy/610226.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 21.04.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Afrodyta, bo ja nie załapałam, co macie już zrobione za tą kwotę?cały dom?piwnicę tylko? - bo na zdjeciach chyba tylko piwnica jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 21.04.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 wybudowałaś czy dopiero budujesz? bo mi wydawało się, że wybuduję dom do zamieszkania za 250k pln no i wydałem już 350k a do zamieszkania brakuje jeszcze "trochę"... Że się da piszą najczęściej ci, co jeszcze domu nie skończyli i są dopiero w pół drogi...te łatwiejsze i tańsze pół... skonczylem dom jak w podpisie za kwote, za ktora wydawalo Ci sie ze wybudujesz bardzo duzo pracy sami - w zasadzie cala murarka jedynie za koszta pracy pomocnika murarza, zostalo jeszcze nieco do wykonczenia ale kwota zawiera np. skorzana kanape czy wyposazenie kuchni w cale agd ... teraz robimy plot od frontu - calosc z przesuwna brama na razie bez napedu, cementem, stala, drewnem itd wyjdzie okolo 3tys zl - front jedynie 16,5 metra jakbym brame dal robic firmie to sama stalowa konstrukcja wyszla by nas 1,2 tysia mozna? mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 21.04.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Afrodyta, bo ja nie załapałam, co macie już zrobione za tą kwotę? cały dom? piwnicę tylko? - bo na zdjeciach chyba tylko piwnica jest Piwnica całe 112m2. Wyżej też napisałam, pod koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 21.04.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 czyli za te niecałe 50 tys. masz piwnicę olbrzymią, z możliwością zagospodarowania tam na pokoje? sorry, ale dzisiaj nie załapuję, stąd moze głupie i bezmyślne pytania szczęście, zę ja nie mam piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 21.04.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Razem jest tego 46 521. Gdyby zamienić terrivę na blachę to + 8 000 na okna i drzwi zew. i moglibyśmy ciągnąć instalacje i wykończeniówkę. A tak mamy dopiero piwnice 112m2 Chodziło mi o koszt terrivy prawie 14 000, za tą cenę spokojnie można zrobić pokrycie dachowe i to nie licząc wywiązki. Metraż 112m2 to fajny domek parterowy. Brama garażowa to koszt 3 okien + 3, które już są. Różnica jest w cenie drzwi gospodarczych i frontowych. Reasumując: ten sam dom, bez piwnicy, byłby w tej chwili w SSZ. Może nawet nie trzeba by było całych 8 000 na okna i drzwi frontowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 21.04.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 no to teraz załapałam czyli moje piętrowce też nie są takie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 21.04.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 czyli za te niecałe 50 tys. masz piwnicę olbrzymią, z możliwością zagospodarowania tam na pokoje? sorry, ale dzisiaj nie załapuję, stąd moze głupie i bezmyślne pytania szczęście, zę ja nie mam piwnicy Dokładnie tak to jest pomyślane. Mamy troje dzieci i nie wiadomo co będzie później W piwnicy jest duży garaż kotłownia, miejsce na łazienkę (żeby latem nikt nie robił mi piaskownicy do góry) pokój kominkowy / pokój zabaw dla dzieci / komputerownia, hol - jadalnia na jakieś 30 osób, i piwniczka. Jest miejsce na suszarnię i letnią kuchnię, wiec na dobrą sprawę można tam wygospodarować normalne 70 metrowe mieszkanie. Piwnica była kompromisem, gdy dowiedzieliśmy się ile będzie nas kosztowało nawiezienie x-dziesięciu wywrotek ziemi, aby wyrównać teren. Za to nie mamy poddasza, na co 99% znajomych nas namawiało (wyszłoby po podłogach ok. 330m2 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 21.04.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 wielka chałupa by wyszła ja nie chciałam piwnicy, ale rzeczywiscie w waszym przypadku była najlepszym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts