Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy wybuduje domek jednorodzinny za 100000zł

Recommended Posts

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

potrzebuje rady,czy jest szansa że za 100000zł wybuduje domek w stanie surowym zamkniętym,ale bez wszelkich instalacji9bez elektryki,sanitarki) bo to zrobi nam teściu.poradzcie cos.

ja mam dom jakoś 175 m

póki co postawione do stropu

materiały na poddasze i na kominy są

drzewo na dach jest i póki co wydane jest ... tylko na dom (bez dokumentacji i przyłączy) 44 tys.

więc wszystko się da

bo to zrobi nam teściu

TEŚĆ! ( nie "teściu" wrrrr.... tak samo : nie "wiater" a wiatr i nie" chłopacy" a chłopaki ani nie "poszłem" a poszedłem nie "perfum" a perfumy .... auuu litości!!!)

Przepraszam ze sie w "miodka" bawię ale po prostu jak czasami czytam te koszmarne błędy stylistyczne, gramatyczne itp. to włosy z głowy mam ochotę rwać .... a w dodatku na tak postawione pytanie - bez nawet choćby projektu domu jaki chcesz stawiać - nie można odpowiedzieć nic innego.

• 2 weeks później...
potrzebuje rady,czy jest szansa że za 100000zł wybuduje domek w stanie surowym zamkniętym,ale bez wszelkich instalacji9bez elektryki,sanitarki) bo to zrobi nam teściu.poradzcie cos.

Jestem wykonawcą i zbudowałem wiele domów..... Da się....

Domek ok 100m2 i cała robocizna Twoja...... (teścia)

W koszta wlicz jeżdżenie po okolicznych budowach i odkupywanie "resztek"...

100tyś to kupę kasy na materiały..... zaczynaj a nie będziesz żałować.

Ja buduję domek 95 metrów, drewniany, szkieletowy. koszt bez instalacji z fundamentem i kominem to właśnie około 100 tysięcy zł. Z tym, że stan nie surowy ale wykończony (elewacja zewnętrzna i wewnętrzna, podłogi, okna drzwi) tylko pomalować w środku i polakierować podłogi. Z instalacjami wyjdzie trochę więcej ale mi też rodzina będzie zakładać:)

wybudowałaś czy dopiero budujesz? bo mi wydawało się, że wybuduję dom do zamieszkania za 250k pln no i wydałem już 350k a do zamieszkania brakuje jeszcze "trochę"...

Że się da piszą najczęściej ci, co jeszcze domu nie skończyli i są dopiero w pół drogi...te łatwiejsze i tańsze pół...

wybudowałaś czy dopiero budujesz? bo mi wydawało się, że wybuduję dom do zamieszkania za 250k pln no i wydałem już 350k a do zamieszkania brakuje jeszcze "trochę"...

Że się da piszą najczęściej ci, co jeszcze domu nie skończyli i są dopiero w pół drogi...te łatwiejsze i tańsze pół...

jako dopiero budująca się oświadczam, że wolę słyszeć, ze się da

jeszcze żyję marzeniami :)

ale jeszcze 100 tys. nie wydałam, więc moze dlatego :D

To zależy od tego co możesz zrobić "sama".

My nie zrobiliśmy wytyczenia działki , osadzenia domu na działce i podłączenia wody. Pozostałe czynności robiliśmy we troje ja Duży i mój szanowny Tato.

Nasze dzieło to:

-wykopanie 60 m fundamentów W GLINIE (wykop pod piwnicę robiła koparka, zrobiłaby i fundamenty, ale nie były wytyczone)

-wytyczenie fundamentów

-zbrojenie fundamentów

-zalanie fundamentów - tu prosiliśmy o pomoc rodzinę i sąsiada

-wymurowanie ścian zewnętrznych piwnicy z M-ek

-ocieplenie + 1 i 1/2 cegły pełnej od wewnątrz

-ściany nośne -podwójna cegła pełna (własnoręcznie rozebraliśmy stodołę, aby mieć tą cegłę 33 palety po ok 250 szt)

-ustawienie belek i pustaków terriva na 111 m2

-zalanie terrivy + 15 m2 taras - tu prosiliśmy o pomoc rodzinę i sąsiada

-izolacja, ocieplenie i wylanie posadzki

-montaż bramy garażowej 200/300, okien 140/100 oraz drzwi garażowych i gospodarczych

-wykop i zasypanie kanału doprowadzającego wodę

-Duży zbił przęsła wywiązki z drzewa modrzewiowego

Koszty materiałów do tej pory to kwota 35 286 zł

W tym należy policzyć ok.70m2 modrzewia na podłogi, bo kupione razem z drewnem na wywiązkę

Koszty dodatkowe tj. np wkrętarka, betoniarka, sipa, szpadel, młotki, rękawice, pędzle, krajzega, plandeka do nakrycia domu na zimę, picie i jedzenie, to kwota 11 225zł :o

Podłączenie prądu to koszt 2098zł połowa wpłacona linia podziemna.

Razem jest tego 46 521. Gdyby zamienić terrivę na blachę to + 8 000 na okna i drzwi zew. i moglibyśmy ciągnąć instalacje i wykończeniówkę. A tak mamy dopiero piwnice 112m2

Dodam jeszcze, że poczynając od ścian, całość powstała w szalonym 2008 roku!!!

Zaoszczędziliśmy na murarzach 30-40 tys., na cieśli 4 tys.,na gruszkach 6 tys.

Można? MOŻNA!!!!!

skonczylem

dom jak w podpisie za kwote, za ktora wydawalo Ci sie ze wybudujesz :wink:

bardzo duzo pracy sami - w zasadzie cala murarka jedynie za koszta pracy pomocnika murarza, zostalo jeszcze nieco do wykonczenia ale kwota zawiera np. skorzana kanape czy wyposazenie kuchni w cale agd ...

teraz robimy plot od frontu - calosc z przesuwna brama na razie bez napedu, cementem, stala, drewnem itd wyjdzie okolo 3tys zl - front jedynie 16,5 metra

jakbym brame dal robic firmie to sama stalowa konstrukcja wyszla by nas 1,2 tysia :wink:

mozna?

mozna :wink:

Razem jest tego 46 521. Gdyby zamienić terrivę na blachę to + 8 000 na okna i drzwi zew. i moglibyśmy ciągnąć instalacje i wykończeniówkę. A tak mamy dopiero piwnice 112m2

Chodziło mi o koszt terrivy prawie 14 000, za tą cenę spokojnie można zrobić pokrycie dachowe i to nie licząc wywiązki. Metraż 112m2 to fajny domek parterowy. Brama garażowa to koszt 3 okien + 3, które już są. Różnica jest w cenie drzwi gospodarczych i frontowych.

Reasumując: ten sam dom, bez piwnicy, byłby w tej chwili w SSZ. Może nawet nie trzeba by było całych 8 000 na okna i drzwi frontowe.

czyli za te niecałe 50 tys. masz piwnicę olbrzymią, z możliwością zagospodarowania tam na pokoje?

sorry, ale dzisiaj nie załapuję, stąd moze głupie i bezmyślne pytania :D

szczęście, zę ja nie mam piwnicy :D

Dokładnie tak to jest pomyślane. Mamy troje dzieci i nie wiadomo co będzie później :roll: W piwnicy jest duży garaż kotłownia, miejsce na łazienkę (żeby latem nikt nie robił mi piaskownicy do góry) pokój kominkowy / pokój zabaw dla dzieci / komputerownia, hol - jadalnia na jakieś 30 osób, i piwniczka. Jest miejsce na suszarnię i letnią kuchnię, wiec na dobrą sprawę można tam wygospodarować normalne 70 metrowe mieszkanie.

Piwnica była kompromisem, gdy dowiedzieliśmy się ile będzie nas kosztowało nawiezienie x-dziesięciu wywrotek ziemi, aby wyrównać teren. Za to nie mamy poddasza, na co 99% znajomych nas namawiało (wyszłoby po podłogach ok. 330m2 :o :roll: )