Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy wybuduje domek jednorodzinny za 100000zł

Recommended Posts

hejka wybraliśmy już projekt firmy archon Dom pod kasztanem 2,i jak myślicie starczy te 100000zł na stan surowy zamknięty?

poczytaj wszystko co miedzy pierwszym a przedostatnim postem i zadaj pytanie jeszcze raz :D

albo rob kreski na tak i na nie i zobaczysz statystycznie jakie tu daja Ci szanse :wink:

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hejka wybraliśmy już projekt firmy archon Dom pod kasztanem 2,i jak myślicie starczy te 100000zł na stan surowy zamknięty?

albo rob kreski na tak i na nie i zobaczysz statystycznie jakie tu daja Ci szanse :wink:

:lol: :lol:

dobre

Katarzyna

piotrulex dałby radę :)

jeśli chcesz budować jak wszyscy to raczej nie

:lol: :lol:

dobre

Katarzyna

piotrulex dałby radę :)

jeśli chcesz budować jak wszyscy to raczej nie

nie wszyscy tylko wiekszosc :wink:

choc za 100 to nie wiem czy udalo nam sie zamknac budynek :wink: - trzeba by koszta poprzegladac a nigdy mi sie nie chce bo strasznie duzo tego - wazne ze ostateczna kwota niewielka :wink:

• 1 month później...
Nie.

Ależ oczywiście że tak. Coś a'la domek weekendowy gdzie jeszcze budowa się nie skończy a już zacznie się remont. Akoszty eksploatacji będą zjadały większość dochodów.

Niestety ale tanio to można siedzenie podetrzeć i zużytym papierem ściernym, tyle że leczenie później dużo kosztuje.

W czasach kryzysu bardzo przydają się dwie prawe ręce, dzięki którym wiele (naprawdę nieskomplikowanych) prac możemy wykonać samodzielnie.

Jeżeli ktoś nie chce dotknąć się do czegokolwiek (czy to na budowie, czy w życiu) to będzie płacił za wszystko bardzo dużo. Prawda jest taka, że wiele rzeczy nie wymaga napisania doktoratu z fizyki kwantowej. W dobie internetu wiele można się dowiedzieć za darmo i w miarę łatwo. Dzięki takim osobom z forum jak Rom-Kon na przykład, można zdobyć bardzo cenną wiedzę. Mógłbym powiedzieć, że dzięki forum oszczędziłem 8000 zł. Tylko na zabudowie poddasza. Robiłem to z ojcem. Żaden z nas nie jest budowlańcem, robimy po raz pierwszy, dlatego zabiera to sporo czasu. I nie jest tak, że ktoś powie, że w tym czasie on woli pracować i robić to co robi najlepiej a fachowcom zapłacić. Ja pracuję i jestem w domu o 17.20. Pracujemy do 21 czasem dłużej, czasem krócej. W tym czasie dodatkowych pieniędzy nie zarobię. Więc pracuję wyłącznie kosztem swojego wolnego czasu. Ok 4 dni w tyg. Hurtowni nie odwiedzam (dzwonię), chyba, że po drodze z pracy i supermarkety w późnych godzinach. Okazji szukam w necie.

Dlatego ja wierzę w tanie budowanie i fajnie by było gdyby więcej osób wierzyło. Bo ten kryzys jest między innymi dlatego, że wszyscy wierzyli w wiecznie rosnące ceny mieszkań, brali kredyty na styk możliwości i wierzyli w raj na rynku pracy. Przecież ceny cegieł w 2007 roku osiągnęły absurdalne poziomy. I co? i już wróciły do normalności. Jeżeli my-inwestorzy będziemy godzić się na wysokie ceny to te ceny i koszty budowy będą wysokie.

P.S. Mam świadomość, że ze swoim podejściem jestem w mniejszości :)

Może i jesteśmy w mniejszości, ale mam dokładnie takie samo podejście :wink:

Myślę ,że ze słomy da się rade :D :D :D :D

albo z gliny, która zostanie wykopana z działki ....

nie ma się co łudzić, nie da się i już!!

wystarczy zsumować podstawowe materiały typu:piach, beton, pustaki, drewno, pokrycie dachowe, okna, ewentualne bramy i już mamy 100 tys

a gdzie robocizna?? może jakieś grosze na nią zostaną ....

że nie wspomnę o mediach, które kosztują krocie!! zakładam, że już są na Twojej działce

W czasach kryzysu bardzo przydają się dwie prawe ręce, dzięki którym wiele (naprawdę nieskomplikowanych) prac możemy wykonać samodzielnie.

Jeżeli ktoś nie chce dotknąć się do czegokolwiek (czy to na budowie, czy w życiu) to będzie płacił za wszystko bardzo dużo. Prawda jest taka, że wiele rzeczy nie wymaga napisania doktoratu z fizyki kwantowej. W dobie internetu wiele można się dowiedzieć za darmo i w miarę łatwo. Dzięki takim osobom z forum jak Rom-Kon na przykład, można zdobyć bardzo cenną wiedzę. Mógłbym powiedzieć, że dzięki forum oszczędziłem 8000 zł. Tylko na zabudowie poddasza. Robiłem to z ojcem. Żaden z nas nie jest budowlańcem, robimy po raz pierwszy, dlatego zabiera to sporo czasu. I nie jest tak, że ktoś powie, że w tym czasie on woli pracować i robić to co robi najlepiej a fachowcom zapłacić. Ja pracuję i jestem w domu o 17.20. Pracujemy do 21 czasem dłużej, czasem krócej. W tym czasie dodatkowych pieniędzy nie zarobię. Więc pracuję wyłącznie kosztem swojego wolnego czasu. Ok 4 dni w tyg. Hurtowni nie odwiedzam (dzwonię), chyba, że po drodze z pracy i supermarkety w późnych godzinach. Okazji szukam w necie.

Dlatego ja wierzę w tanie budowanie i fajnie by było gdyby więcej osób wierzyło. Bo ten kryzys jest między innymi dlatego, że wszyscy wierzyli w wiecznie rosnące ceny mieszkań, brali kredyty na styk możliwości i wierzyli w raj na rynku pracy. Przecież ceny cegieł w 2007 roku osiągnęły absurdalne poziomy. I co? i już wróciły do normalności. Jeżeli my-inwestorzy będziemy godzić się na wysokie ceny to te ceny i koszty budowy będą wysokie.

P.S. Mam świadomość, że ze swoim podejściem jestem w mniejszości :)

Może i jesteśmy w mniejszości, ale mam dokładnie takie samo podejście :wink:

mysle podobnie gdyz wiekszosc prac wykonal tesciu z pomocnikiem a moj ojcie, ja, moj brat pomagalismy ile bylo mozna. wyszlo baaaardzo tanio ale to i tak niezmienia faktu ze 100 kola nie starczy. jesli ktos wypali sobie sam dachowke, poscina i wystruga drzewa na wiezbe, z piachu zrobi szyby i wpakuje je w wlasnorecznie zrobione ramy okien czy ze szlaki zrobi material na mury to byc moze i mniejsza kasa starczy ale staramy sie rozmawiac tu realnie. 2007 to ciezki okres, pytanie tez juz najnowsze nie jest jednak ten rok zapowiada sie ciekawie dla tych co chca budowac a maja na to pieniadze :D