piotrulex 16.02.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 hejka wybraliśmy już projekt firmy archon Dom pod kasztanem 2,i jak myślicie starczy te 100000zł na stan surowy zamknięty? poczytaj wszystko co miedzy pierwszym a przedostatnim postem i zadaj pytanie jeszcze raz albo rob kreski na tak i na nie i zobaczysz statystycznie jakie tu daja Ci szanse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 16.02.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 hejka wybraliśmy już projekt firmy archon Dom pod kasztanem 2,i jak myślicie starczy te 100000zł na stan surowy zamknięty? albo rob kreski na tak i na nie i zobaczysz statystycznie jakie tu daja Ci szanse dobre Katarzyna piotrulex dałby radę jeśli chcesz budować jak wszyscy to raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 16.02.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Jeśli ma to być dobudowa (czyt: jest blisko miejsca zamieszkania, można trzymać narzędzia bez obawy o kradzież itp, prąd, woda dostępne) to z dachem zapapowanym stan SSZ jest szansa. Ale zgadzam się i z BK i piotrulexem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 16.02.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Moim zdaniem Nie da sie !!Chyba ze dom z dwuspadowym dachem o powierzchni max 100m 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 16.02.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 hejka wybraliśmy już projekt firmy archon Dom pod kasztanem 2,i jak myślicie starczy te 100000zł na stan surowy zamknięty? albo rob kreski na tak i na nie i zobaczysz statystycznie jakie tu daja Ci szanse dobre Katarzyna piotrulex dałby radę jeśli chcesz budować jak wszyscy to raczej nie nie wszyscy tylko wiekszosc choc za 100 to nie wiem czy udalo nam sie zamknac budynek - trzeba by koszta poprzegladac a nigdy mi sie nie chce bo strasznie duzo tego - wazne ze ostateczna kwota niewielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynapitlok 16.02.2009 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 No i one właśnie maja taka powierzchnie,nie więcej jak 100k/k dlatego wybraliśmy ten projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.02.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Co to jest 100k/k ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynapitlok 16.02.2009 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Kurcze chodziło mi o m/k czyli metry kwadratowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.02.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Kurcze chodziło mi o m/k czyli metry kwadratowe m.kw. lub m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 17.02.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Najprawdopodobniej jeśli zleci się robociznę, to nawet za SSO domu o pow 100 metrów trzeba będzie zapłacić więcej niż 100.000 zł. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo76 17.02.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Myślę ,że ze słomy da się rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulina N. 25.03.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Będzie ciężko ale życzę powodzenia:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 25.03.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Przyjmując, że działka już jest i warunki na działce są ok (media na działce, warunki gruntowe normalne) to uda się wybudować w stanie do zamieszkania domek o pow. około 40 m2. Dla 1-2 osób w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 25.03.2009 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 27.03.2009 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Nie. Ależ oczywiście że tak. Coś a'la domek weekendowy gdzie jeszcze budowa się nie skończy a już zacznie się remont. Akoszty eksploatacji będą zjadały większość dochodów. Niestety ale tanio to można siedzenie podetrzeć i zużytym papierem ściernym, tyle że leczenie później dużo kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 28.03.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 W czasach kryzysu bardzo przydają się dwie prawe ręce, dzięki którym wiele (naprawdę nieskomplikowanych) prac możemy wykonać samodzielnie. Jeżeli ktoś nie chce dotknąć się do czegokolwiek (czy to na budowie, czy w życiu) to będzie płacił za wszystko bardzo dużo. Prawda jest taka, że wiele rzeczy nie wymaga napisania doktoratu z fizyki kwantowej. W dobie internetu wiele można się dowiedzieć za darmo i w miarę łatwo. Dzięki takim osobom z forum jak Rom-Kon na przykład, można zdobyć bardzo cenną wiedzę. Mógłbym powiedzieć, że dzięki forum oszczędziłem 8000 zł. Tylko na zabudowie poddasza. Robiłem to z ojcem. Żaden z nas nie jest budowlańcem, robimy po raz pierwszy, dlatego zabiera to sporo czasu. I nie jest tak, że ktoś powie, że w tym czasie on woli pracować i robić to co robi najlepiej a fachowcom zapłacić. Ja pracuję i jestem w domu o 17.20. Pracujemy do 21 czasem dłużej, czasem krócej. W tym czasie dodatkowych pieniędzy nie zarobię. Więc pracuję wyłącznie kosztem swojego wolnego czasu. Ok 4 dni w tyg. Hurtowni nie odwiedzam (dzwonię), chyba, że po drodze z pracy i supermarkety w późnych godzinach. Okazji szukam w necie. Dlatego ja wierzę w tanie budowanie i fajnie by było gdyby więcej osób wierzyło. Bo ten kryzys jest między innymi dlatego, że wszyscy wierzyli w wiecznie rosnące ceny mieszkań, brali kredyty na styk możliwości i wierzyli w raj na rynku pracy. Przecież ceny cegieł w 2007 roku osiągnęły absurdalne poziomy. I co? i już wróciły do normalności. Jeżeli my-inwestorzy będziemy godzić się na wysokie ceny to te ceny i koszty budowy będą wysokie. P.S. Mam świadomość, że ze swoim podejściem jestem w mniejszości Może i jesteśmy w mniejszości, ale mam dokładnie takie samo podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 28.03.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Myślę ,że ze słomy da się rade albo z gliny, która zostanie wykopana z działki .... nie ma się co łudzić, nie da się i już!! wystarczy zsumować podstawowe materiały typu:piach, beton, pustaki, drewno, pokrycie dachowe, okna, ewentualne bramy i już mamy 100 tys a gdzie robocizna?? może jakieś grosze na nią zostaną .... że nie wspomnę o mediach, które kosztują krocie!! zakładam, że już są na Twojej działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.03.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 W czasach kryzysu bardzo przydają się dwie prawe ręce, dzięki którym wiele (naprawdę nieskomplikowanych) prac możemy wykonać samodzielnie. Jeżeli ktoś nie chce dotknąć się do czegokolwiek (czy to na budowie, czy w życiu) to będzie płacił za wszystko bardzo dużo. Prawda jest taka, że wiele rzeczy nie wymaga napisania doktoratu z fizyki kwantowej. W dobie internetu wiele można się dowiedzieć za darmo i w miarę łatwo. Dzięki takim osobom z forum jak Rom-Kon na przykład, można zdobyć bardzo cenną wiedzę. Mógłbym powiedzieć, że dzięki forum oszczędziłem 8000 zł. Tylko na zabudowie poddasza. Robiłem to z ojcem. Żaden z nas nie jest budowlańcem, robimy po raz pierwszy, dlatego zabiera to sporo czasu. I nie jest tak, że ktoś powie, że w tym czasie on woli pracować i robić to co robi najlepiej a fachowcom zapłacić. Ja pracuję i jestem w domu o 17.20. Pracujemy do 21 czasem dłużej, czasem krócej. W tym czasie dodatkowych pieniędzy nie zarobię. Więc pracuję wyłącznie kosztem swojego wolnego czasu. Ok 4 dni w tyg. Hurtowni nie odwiedzam (dzwonię), chyba, że po drodze z pracy i supermarkety w późnych godzinach. Okazji szukam w necie. Dlatego ja wierzę w tanie budowanie i fajnie by było gdyby więcej osób wierzyło. Bo ten kryzys jest między innymi dlatego, że wszyscy wierzyli w wiecznie rosnące ceny mieszkań, brali kredyty na styk możliwości i wierzyli w raj na rynku pracy. Przecież ceny cegieł w 2007 roku osiągnęły absurdalne poziomy. I co? i już wróciły do normalności. Jeżeli my-inwestorzy będziemy godzić się na wysokie ceny to te ceny i koszty budowy będą wysokie. P.S. Mam świadomość, że ze swoim podejściem jestem w mniejszości Może i jesteśmy w mniejszości, ale mam dokładnie takie samo podejście mysle podobnie gdyz wiekszosc prac wykonal tesciu z pomocnikiem a moj ojcie, ja, moj brat pomagalismy ile bylo mozna. wyszlo baaaardzo tanio ale to i tak niezmienia faktu ze 100 kola nie starczy. jesli ktos wypali sobie sam dachowke, poscina i wystruga drzewa na wiezbe, z piachu zrobi szyby i wpakuje je w wlasnorecznie zrobione ramy okien czy ze szlaki zrobi material na mury to byc moze i mniejsza kasa starczy ale staramy sie rozmawiac tu realnie. 2007 to ciezki okres, pytanie tez juz najnowsze nie jest jednak ten rok zapowiada sie ciekawie dla tych co chca budowac a maja na to pieniadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 28.03.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Piotrulexie zgadzam się w całej rozciągłości. Twój Post powyżej jest kwintesencją tego tematu. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 28.03.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Polecam lekture mojego dziennika budowy. Chociaz akurat teraz mam przerwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts