martek1981 21.04.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 To zależy od tego co możesz zrobić "sama". My nie zrobiliśmy wytyczenia działki , osadzenia domu na działce i podłączenia wody. Pozostałe czynności robiliśmy we troje ja Duży i mój szanowny Tato. Nasze dzieło to: -wykopanie 60 m fundamentów W GLINIE (wykop pod piwnicę robiła koparka, zrobiłaby i fundamenty, ale nie były wytyczone) -wytyczenie fundamentów -zbrojenie fundamentów -zalanie fundamentów - tu prosiliśmy o pomoc rodzinę i sąsiada -wymurowanie ścian zewnętrznych piwnicy z M-ek -ocieplenie + 1 i 1/2 cegły pełnej od wewnątrz -ściany nośne -podwójna cegła pełna (własnoręcznie rozebraliśmy stodołę, aby mieć tą cegłę 33 palety po ok 250 szt) -ustawienie belek i pustaków terriva na 111 m2 -zalanie terrivy + 15 m2 taras - tu prosiliśmy o pomoc rodzinę i sąsiada -izolacja, ocieplenie i wylanie posadzki -montaż bramy garażowej 200/300, okien 140/100 oraz drzwi garażowych i gospodarczych -wykop i zasypanie kanału doprowadzającego wodę -Duży zbił przęsła wywiązki z drzewa modrzewiowego Koszty materiałów do tej pory to kwota 35 286 zł W tym należy policzyć ok.70m2 modrzewia na podłogi, bo kupione razem z drewnem na wywiązkę Koszty dodatkowe tj. np wkrętarka, betoniarka, sipa, szpadel, młotki, rękawice, pędzle, krajzega, plandeka do nakrycia domu na zimę, picie i jedzenie, to kwota 11 225zł Podłączenie prądu to koszt 2098zł połowa wpłacona linia podziemna. Razem jest tego 46 521. Gdyby zamienić terrivę na blachę to + 8 000 na okna i drzwi zew. i moglibyśmy ciągnąć instalacje i wykończeniówkę. A tak mamy dopiero piwnice 112m2 Dodam jeszcze, że poczynając od ścian, całość powstała w szalonym 2008 roku!!! Zaoszczędziliśmy na murarzach 30-40 tys., na cieśli 4 tys.,na gruszkach 6 tys. Można? MOŻNA!!!!! Duży szacunek za własny wkład pracy, jednak do końca jeszcze bardzo daleko a teraz koszty dopiero sie zaczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 21.04.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Duży szacunek za własny wkład pracy, jednak do końca jeszcze bardzo daleko a teraz koszty dopiero sie zaczną Dziękuję bardzo za słowa uznania, aż się zarumieniłam:oops: Nie piszę tego jako przechwałki, ale jako przegląd co można zrobić samemu i zaoszczędzić. Mam świadomość, że jeszcze dużo przed nami, jednak wiele z tych rzeczy zrobimy sami (tynki, gładź lub płyty gk, płytki, pokrycie dachowe, stolarka drzwiowa, schody, kanalizacja, elektryka, oczywiście postawienie części mieszkalnej) Na pewno nie zrobimy, instalacji CO i CWU oraz kominka, jaki by nie był. Okien też nie będziemy osadzać, chyba,że Duży wybije mi z głowy rolety. Malowanie to już pryszczyk. Największy stres jest przy zakupach materiałów Od tego jaki jest ich standard zależy ostateczna kwota za jaką wybudujemy nasze ukochane domki. Mam w rodzinie dom, 98m2+garaż i kotłownia, postawiony i wykończony za 120 000-130 000. Jednak nawet dla mnie jest to poniżej jakichkolwiek standardów, a było to w 2007 roku. Tyle, że właściciel nie kiwnął palcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 21.04.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Jak przeczytałam już wklejony post, to doszłam do wniosku, że na prawdę sami budujemy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 21.04.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Jak przeczytałam już wklejony post, to doszłam do wniosku, że na prawdę sami budujemy dom i tu jest duża satysfakcja ja też mogę powiedzieć, że powiedzmy, ze sami bo mąż pomagał murarzom wieźbę kładą panowie - reszta póki co samodzielnie, fundamenty, strop całkowicie sami zrobiliśmy - może akurat moje rączki najmniej pomagały, ale głowa ciągle pracuje a dalej zobaczymy, ile wkładu będzie naszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.04.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 skonczylem dom jak w podpisie za kwote, za ktora wydawalo Ci sie ze wybudujesz piotrulex jesteś mi solą w oku z kosztami swojej budowy ale Twój wyjątek tylko potwierdza regułę....................... że się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 22.04.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 No cóż, Piotrulex budował w specyficzny sposób, no i miał ... szczęście Ale za 100000 zł to nawet taki mistrz taniego budowania jak on domu nie zbudował. Za 100.000 zł zbudować i wykończyc dom to byłby cud. A ja już w cuda raczej nie wierzę. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.04.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 piotrulex jesteś mi solą w oku z kosztami swojej budowy ale Twój wyjątek tylko potwierdza regułę....................... że się nie da ciesze sie ze w pozytywnym tego slowa znaczeniu za 100 bym nie dal ale jakim maly, bez piwnicy, parterowy, tylko kuchnia, lazienka, 1 pokoj + mala kotlownia. wszystko najtansze, biale okna, kocil bez podajnika, rury alupex, dach blacha itd - kto wie ... jak bedziesz w okolicach Torunia daj znac a przy dobrej herbatce na niewykonczonym jeszcze tarasie moze sol wyskoczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.04.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 No cóż, Piotrulex budował w specyficzny sposób, no i miał ... szczęście Ale za 100000 zł to nawet taki mistrz taniego budowania jak on domu nie zbudował. Za 100.000 zł zbudować i wykończyc dom to byłby cud. A ja już w cuda raczej nie wierzę. Pozdrawiam, sposob specyficzny czyli prawie calkiem gospodarczo ale za to w 2007 roku gdzie ceny rosly 10% w ciagu kazdego tygodnia dzis w skarbowce bylem dowiezc fakture i oddadza nam niebawem troche VATu w ilosci nieco ponad 6 tysi - bedzie akurat na 2 tygodnie w chorwacji i nieco jeszcze zostanie dom wyszedl mi tanio a ostatnie prawie 2 tygodniowe wakacje we wloszech i chorwacji spedzilismy z zona za niecale 3,5 tysia robiac autem prawie 5tys km - podobno tez tanio . dodam ze spalismy na drogich campingach gdzie za dobe placilismy kolo 20-25 euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 25.04.2009 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 mi oststnio 107 000 PLN krzyknęli za meble kuchenne W tym raczej nie pomieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynapitlok 26.04.2009 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 wiem że to wygląda nieciekawie ale tu chodzi o stan surowy zamknięty za te 100tys no może za 120tys.(projekt MARYSIA firmy IGN PROJEKTY DOMÓW)może ktoś ma jakieś pozytywne zdanie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdziaCara 21.07.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Witam serdecznie Chciała bym się poradzić was... często zaglądam na to forum ale dziś postanowiłam się zarejestrować i poprosić was o opinie. Posiadam działkę, która na jesieni będzie działką budowlaną, mam na niej kanalizacje i dostępne media u przyjaznego sąsiada. Od 3 lat z mężem myślimy o domu ale czekaliśmy aby działkę przekształcili bo poszedł plan zagospodarowania i tak z roku na rok, teraz jak okazało się ze działka we wrześniu będzie budowlana ogarnia mnie przerażenie, czy damy rade. Uzbieraliśmy 260tys. myślimy o domu parterowym 130m k lub z poddaszem, raczej budowa nie bedzie odbywać się systemem całkowicie gospodarczym bo nie mamy na to czasu , natomiast będziemy próbować szukać niskich cen całkiem niezłych materiałów . Chcę was zapytać czy w tej kwocie uda mi się wprowadzić do domu? (tzn. wykończyć salon, kuchnie sypialnie i łazienkę?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.07.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213451-Czy-faktycznie-mo%C5%BCna-wybudowa%C4%87-dom-za-250-000-z%C5%82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdziaCara 21.07.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 dzięki za link to faktycznie lipa....pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 01.09.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Witam serdecznie Chciała bym się poradzić was... często zaglądam na to forum ale dziś postanowiłam się zarejestrować i poprosić was o opinie. Posiadam działkę, która na jesieni będzie działką budowlaną, mam na niej kanalizacje i dostępne media u przyjaznego sąsiada. Od 3 lat z mężem myślimy o domu ale czekaliśmy aby działkę przekształcili bo poszedł plan zagospodarowania i tak z roku na rok, teraz jak okazało się ze działka we wrześniu będzie budowlana ogarnia mnie przerażenie, czy damy rade. Uzbieraliśmy 260tys. myślimy o domu parterowym 130m k lub z poddaszem, raczej budowa nie bedzie odbywać się systemem całkowicie gospodarczym bo nie mamy na to czasu , natomiast będziemy próbować szukać niskich cen całkiem niezłych materiałów . Chcę was zapytać czy w tej kwocie uda mi się wprowadzić do domu? (tzn. wykończyć salon, kuchnie sypialnie i łazienkę?) Na takie pytanie możesz sobie odpowiedzieć sama obliczając koszt budowy na specjalnym kalkulatorze - http://kb.pl To bardzo proste jeżeli znasz podstawowe wymiary swojego domu, potem możesz również obliczyć koszt wykończenia poszczególnych pomieszczeń. Zapraszamy, oczywiście bezpłatnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts