Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy wybuduje domek jednorodzinny za 100000zł

Recommended Posts

To zależy od tego co możesz zrobić "sama".

My nie zrobiliśmy wytyczenia działki , osadzenia domu na działce i podłączenia wody. Pozostałe czynności robiliśmy we troje ja Duży i mój szanowny Tato.

Nasze dzieło to:

-wykopanie 60 m fundamentów W GLINIE (wykop pod piwnicę robiła koparka, zrobiłaby i fundamenty, ale nie były wytyczone)

-wytyczenie fundamentów

-zbrojenie fundamentów

-zalanie fundamentów - tu prosiliśmy o pomoc rodzinę i sąsiada

-wymurowanie ścian zewnętrznych piwnicy z M-ek

-ocieplenie + 1 i 1/2 cegły pełnej od wewnątrz

-ściany nośne -podwójna cegła pełna (własnoręcznie rozebraliśmy stodołę, aby mieć tą cegłę 33 palety po ok 250 szt)

-ustawienie belek i pustaków terriva na 111 m2

-zalanie terrivy + 15 m2 taras - tu prosiliśmy o pomoc rodzinę i sąsiada

-izolacja, ocieplenie i wylanie posadzki

-montaż bramy garażowej 200/300, okien 140/100 oraz drzwi garażowych i gospodarczych

-wykop i zasypanie kanału doprowadzającego wodę

-Duży zbił przęsła wywiązki z drzewa modrzewiowego

Koszty materiałów do tej pory to kwota 35 286 zł

W tym należy policzyć ok.70m2 modrzewia na podłogi, bo kupione razem z drewnem na wywiązkę

Koszty dodatkowe tj. np wkrętarka, betoniarka, sipa, szpadel, młotki, rękawice, pędzle, krajzega, plandeka do nakrycia domu na zimę, picie i jedzenie, to kwota 11 225zł :o

Podłączenie prądu to koszt 2098zł połowa wpłacona linia podziemna.

Razem jest tego 46 521. Gdyby zamienić terrivę na blachę to + 8 000 na okna i drzwi zew. i moglibyśmy ciągnąć instalacje i wykończeniówkę. A tak mamy dopiero piwnice 112m2

Dodam jeszcze, że poczynając od ścian, całość powstała w szalonym 2008 roku!!!

Zaoszczędziliśmy na murarzach 30-40 tys., na cieśli 4 tys.,na gruszkach 6 tys.

Można? MOŻNA!!!!!

Duży szacunek za własny wkład pracy, jednak do końca jeszcze bardzo daleko :wink: a teraz koszty dopiero sie zaczną :wink:

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Duży szacunek za własny wkład pracy, jednak do końca jeszcze bardzo daleko :wink: a teraz koszty dopiero sie zaczną :wink:

Dziękuję bardzo za słowa uznania, aż się zarumieniłam:oops:

Nie piszę tego jako przechwałki, ale jako przegląd co można zrobić samemu i zaoszczędzić.

Mam świadomość, że jeszcze dużo przed nami, jednak wiele z tych rzeczy zrobimy sami (tynki, gładź lub płyty gk, płytki, pokrycie dachowe, stolarka drzwiowa, schody, kanalizacja, elektryka, oczywiście postawienie części mieszkalnej) Na pewno nie zrobimy, instalacji CO i CWU oraz kominka, jaki by nie był. Okien też nie będziemy osadzać, chyba,że Duży wybije mi z głowy rolety. Malowanie to już pryszczyk.

Największy stres jest przy zakupach materiałów :evil: Od tego jaki jest ich standard zależy ostateczna kwota za jaką wybudujemy nasze ukochane domki.

Mam w rodzinie dom, 98m2+garaż i kotłownia, postawiony i wykończony za 120 000-130 000. Jednak nawet dla mnie jest to poniżej jakichkolwiek standardów, a było to w 2007 roku. Tyle, że właściciel nie kiwnął palcem.

Jak przeczytałam już wklejony post, to doszłam do wniosku, że na prawdę sami budujemy dom

i tu jest duża satysfakcja

ja też mogę powiedzieć, że powiedzmy, ze sami

bo mąż pomagał murarzom

wieźbę kładą panowie - reszta póki co samodzielnie, fundamenty, strop całkowicie sami zrobiliśmy - może akurat moje rączki najmniej pomagały, ale głowa ciągle pracuje :D

a dalej zobaczymy, ile wkładu będzie naszego :)

piotrulex jesteś mi solą w oku z kosztami swojej budowy ;)

ale Twój wyjątek tylko potwierdza regułę....................... że się nie da :p

ciesze sie ze w pozytywnym tego slowa znaczeniu :wink:

za 100 bym nie dal ale jakim maly, bez piwnicy, parterowy, tylko kuchnia, lazienka, 1 pokoj + mala kotlownia. wszystko najtansze, biale okna, kocil bez podajnika, rury alupex, dach blacha itd - kto wie ... :D

jak bedziesz w okolicach Torunia daj znac a przy dobrej herbatce na niewykonczonym jeszcze tarasie moze sol wyskoczy :D

No cóż, Piotrulex budował w specyficzny sposób, no i miał ... szczęście :)

Ale za 100000 zł to nawet taki mistrz taniego budowania jak on domu nie zbudował. Za 100.000 zł zbudować i wykończyc dom to byłby cud. A ja już w cuda raczej nie wierzę.

Pozdrawiam,

sposob specyficzny czyli prawie calkiem gospodarczo ale za to w 2007 roku gdzie ceny rosly 10% w ciagu kazdego tygodnia :wink:

dzis w skarbowce bylem dowiezc fakture i oddadza nam niebawem troche VATu w ilosci nieco ponad 6 tysi - bedzie akurat na 2 tygodnie w chorwacji i nieco jeszcze zostanie

dom wyszedl mi tanio a ostatnie prawie 2 tygodniowe wakacje we wloszech i chorwacji spedzilismy z zona za niecale 3,5 tysia robiac autem prawie 5tys km :wink: - podobno tez tanio :D. dodam ze spalismy na drogich campingach gdzie za dobe placilismy kolo 20-25 euro :wink:

• 5 years później...

Witam serdecznie :)

Chciała bym się poradzić was... często zaglądam na to forum ale dziś postanowiłam się zarejestrować i poprosić was o opinie.

Posiadam działkę, która na jesieni będzie działką budowlaną, mam na niej kanalizacje i dostępne media u przyjaznego sąsiada. Od 3 lat z mężem myślimy o domu ale czekaliśmy aby działkę przekształcili bo poszedł plan zagospodarowania i tak z roku na rok, teraz jak okazało się ze działka we wrześniu będzie budowlana ogarnia mnie przerażenie, czy damy rade. Uzbieraliśmy 260tys. myślimy o domu parterowym 130m k lub z poddaszem, raczej budowa nie bedzie odbywać się systemem całkowicie gospodarczym bo nie mamy na to czasu , natomiast będziemy próbować szukać niskich cen całkiem niezłych materiałów . Chcę was zapytać czy w tej kwocie uda mi się wprowadzić do domu? (tzn. wykończyć salon, kuchnie sypialnie i łazienkę?)

• 1 month później...
Witam serdecznie :)

Chciała bym się poradzić was... często zaglądam na to forum ale dziś postanowiłam się zarejestrować i poprosić was o opinie.

Posiadam działkę, która na jesieni będzie działką budowlaną, mam na niej kanalizacje i dostępne media u przyjaznego sąsiada. Od 3 lat z mężem myślimy o domu ale czekaliśmy aby działkę przekształcili bo poszedł plan zagospodarowania i tak z roku na rok, teraz jak okazało się ze działka we wrześniu będzie budowlana ogarnia mnie przerażenie, czy damy rade. Uzbieraliśmy 260tys. myślimy o domu parterowym 130m k lub z poddaszem, raczej budowa nie bedzie odbywać się systemem całkowicie gospodarczym bo nie mamy na to czasu , natomiast będziemy próbować szukać niskich cen całkiem niezłych materiałów . Chcę was zapytać czy w tej kwocie uda mi się wprowadzić do domu? (tzn. wykończyć salon, kuchnie sypialnie i łazienkę?)

Na takie pytanie możesz sobie odpowiedzieć sama obliczając koszt budowy na specjalnym kalkulatorze - http://kb.pl

To bardzo proste jeżeli znasz podstawowe wymiary swojego domu, potem możesz również obliczyć koszt wykończenia poszczególnych pomieszczeń. Zapraszamy, oczywiście bezpłatnie :)