Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dzwiękochłonność szyb/okien

Gość kais

Recommended Posts

Gość kais
Proszę o rzetelną opinię, ponieważ tak na prawdę każdy producent mówi mi co innego. Będę wsatwiać okna PCV, a mieszakam przy ruchliwej ulicy i wyciszenie jest dla mnie bardzo ważne. Spotykam się z opiniami, że w momencie wstawienia szyb 4-14-6 tracę na cieple (wskaźnik podwyższa się do 1.3 - 1.4). Inni mowią, że to bzdura i wskaźnik jest utrzymany na poziomie k-1.1. Jak jest na prawdę? Czy szczelina infiltracji powietrza obniża dźwiękochłonność okna? - tu też mam sprzeczne opinie. Czy jest możliwe, że niektórzy producenci gwarantują wyciszenie na poziomie 36 dB przy szybie zew 6mm, a niektórzy twierdzą, że wyciszenie jest wtedy na poziomie 38 dB? Jak to sprawdzić? Jak ktoś się orientuje to proszę o info, pozdr

Poważna firma produkcyjna nie będzie wciskać kitu, że czy zrobi szybę na ramce 14 czy 16 mm to współczynnik będzie ten sam, tylko zrobi szybę np. 6-16-4 czy 8-16-4, zastosuje inną grubość uszczelek przyszybowych ewentualnie inną szerokość listwy przyszybowej tak zeby zestaw szybowy pasował do okna tak samo jak standardowy 24mm..

Gość Borys i B

Witaj,

Ja właśnie montuję szyby dzwiękochłonne u siebie i dla mojego zestawu uzyskuje 42 Db. Zestaw to 44.1 Silance/16 ramka + argon/Planitherm 6

W pierwszej części zespolenia mam laminat na folii dzwiękochłonenj silance a w drugiej planitherm. Przy tym zestawie mam współczynnik 1.1.

Proponuję zasięgnąć info u producentów szyb dzwiękochłonnych. Np. Glaspol ma ok 7 punktów na terenie całego kraju i proponuje szeroki asortyment w tym temacie. Tam porozmawiaj z działem technicznym lub handlowym a wszystko Ci powiedzą. Dokładnie ci podadzą jaki zestaw pod ilość decybeli oraz pod twoje możliwości cenowe.

Borys

Gość Borys i B

To znowu ja. Zapomniałem przypomnieć - nie rozmawiaj z okniarzami (oczywiście są pozytywne wyjątki). Z doświdczenia wiem, iż ich orientacja (nawet dla b. dobrych firm) jest tragiczna i zawsze ich interpretacja różni się od opinii producentów szyb zespolonych. Oni mają fachową wiedzę na temat szkła a to głównie decyduje o dzwiękochłonności okna. Producenci okien będą wpychać ci zawsze najłatwiejsze zestawy np. 1.1 bo mało z tym problemu (np. przy samym montażu). Moim zdaniem zapytaj o szczegóły producenta szyb zespolonych.

Pozdrawiam,

Borys