Gość kais 27.10.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Proszę o rzetelną opinię, ponieważ tak na prawdę każdy producent mówi mi co innego. Będę wsatwiać okna PCV, a mieszakam przy ruchliwej ulicy i wyciszenie jest dla mnie bardzo ważne. Spotykam się z opiniami, że w momencie wstawienia szyb 4-14-6 tracę na cieple (wskaźnik podwyższa się do 1.3 - 1.4). Inni mowią, że to bzdura i wskaźnik jest utrzymany na poziomie k-1.1. Jak jest na prawdę? Czy szczelina infiltracji powietrza obniża dźwiękochłonność okna? - tu też mam sprzeczne opinie. Czy jest możliwe, że niektórzy producenci gwarantują wyciszenie na poziomie 36 dB przy szybie zew 6mm, a niektórzy twierdzą, że wyciszenie jest wtedy na poziomie 38 dB? Jak to sprawdzić? Jak ktoś się orientuje to proszę o info, pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 najlepiej trochę poszukać u źródła Izolacyjność akustyczna szyb wg świadectw Kwalifikacyjnych! Natomiast, gdyby zmniejszanie szerokości ramki nie miało wpływu na izolacyjność cieplną szyby można byłoby dawać np 4 a nie 16 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 28.10.2003 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 zastosuj typowe szyby o k=1,1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Poważna firma produkcyjna nie będzie wciskać kitu, że czy zrobi szybę na ramce 14 czy 16 mm to współczynnik będzie ten sam, tylko zrobi szybę np. 6-16-4 czy 8-16-4, zastosuje inną grubość uszczelek przyszybowych ewentualnie inną szerokość listwy przyszybowej tak zeby zestaw szybowy pasował do okna tak samo jak standardowy 24mm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Borys i B 28.10.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Witaj, Ja właśnie montuję szyby dzwiękochłonne u siebie i dla mojego zestawu uzyskuje 42 Db. Zestaw to 44.1 Silance/16 ramka + argon/Planitherm 6 W pierwszej części zespolenia mam laminat na folii dzwiękochłonenj silance a w drugiej planitherm. Przy tym zestawie mam współczynnik 1.1. Proponuję zasięgnąć info u producentów szyb dzwiękochłonnych. Np. Glaspol ma ok 7 punktów na terenie całego kraju i proponuje szeroki asortyment w tym temacie. Tam porozmawiaj z działem technicznym lub handlowym a wszystko Ci powiedzą. Dokładnie ci podadzą jaki zestaw pod ilość decybeli oraz pod twoje możliwości cenowe. Borys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Borys i B 28.10.2003 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 To znowu ja. Zapomniałem przypomnieć - nie rozmawiaj z okniarzami (oczywiście są pozytywne wyjątki). Z doświdczenia wiem, iż ich orientacja (nawet dla b. dobrych firm) jest tragiczna i zawsze ich interpretacja różni się od opinii producentów szyb zespolonych. Oni mają fachową wiedzę na temat szkła a to głównie decyduje o dzwiękochłonności okna. Producenci okien będą wpychać ci zawsze najłatwiejsze zestawy np. 1.1 bo mało z tym problemu (np. przy samym montażu). Moim zdaniem zapytaj o szczegóły producenta szyb zespolonych. Pozdrawiam,Borys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts