mkzibi 22.01.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Właśnie zamierzam oddać dom do użytku i natknąłem się na problem z zakładem energetycznym. Otóż sytuacja wygląda następująco: 1. Kilka lat temu dostałem warunki i podłączenie prądu na prowizorkę budowlana. Wtedy jeszcze licznik umieścili mi w domu. 2. Aktualnie kończę budowę i chcę podłączyć się normalnie i dostałem warunki że licznik powinien być w linii ogrodzenia. 3. Przewidziałem to i zakupiłem skrzynkę i przygotowałem miejsce na skrzynkę z licznikiem. Aktualnie wygląda to tak, że: 1. Przyłącze jest zrobione i ze stacji trafo wprowadzone kable do skrzynki na granicy działki gdzie są BeMy (to chyba nazywa się skrzynka ZK). Sa tam też wpięci moi sąsiedzi z domków szeregowych obok więc przyłącze jest odebrane i uruchomione. 2. Z tej skrzynki jest poprowadzony kabel (ten chyba się nazywa WLZ z tego co rozumiem) do licznika w domu. 3. Obok skrzynki ZK mam już podmurówkę na skrzynkę z licznikiem. Teraz pytania. 1. Jak można to najprościej załatwić i podłączyć żeby już było wszystko według zaleceń ZE? 2.Czy mogę tego WLZ który idzie od licznika w domu do ZK, wsadzić do skrzynki z licznikiem przy płocie i z tej skrzynki krótkim kablem pociągnąć z licznika do ZK? 3. Ile żył taki kabel powinien mieć od licznika do ZK. I kto te podłączenie wykonuje ja czy ZE. 4. Co wsadzić w miejsce starego licznika w budynku? Po prostu połączyć czy jakieś zabezpieczenie wrzucić? Za informacje będę wdzięczny. Najgorzej mnie przeraziło to że ZE powiedziało ze na tą robotę to oni mają do 12 m-cy ,...... załamka. Oczywiście pocieszyli mnie że tyle to oni robią jak jest projekt przyłącza itp. a ja tu wszystko mam tylko skrzynka i kawałek kabla wiec zajmie im to tylko kilka miesięcy. Załamka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts