aquarius 22.01.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Mam klatkę schodową na 4 kondygnacje: piwnica, parter, piętro i strych. Chciałbym móc "zapalac" żarówkę (lub żarówki w szeregu) na parterze i móc wyłączać np w piwnicy, lub na strychu i vice-versa. Jak to zrobić? Podejrzewam, że muszę pociągnąć po 4 przewody z kondygnacji. Może ktoś podrzuci mi schemat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.01.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Mam klatkę schodową na 4 kondygnacje: piwnica, parter, piętro i strych. Chciałbym móc "zapalac" żarówkę (lub żarówki w szeregu) na parterze i móc wyłączać np w piwnicy, lub na strychu i vice-versa. Jak to zrobić? Podejrzewam, że muszę pociągnąć po 4 przewody z kondygnacji. Może ktoś podrzuci mi schemat? Dwa wyłączniki schodowe i dwa krzyżowe. Schemat już był na forum, ale też mi się nie chce szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 22.01.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Schemat znajdziesz na wylaczniku schodowym / krzyzowym (na odwrocie, przynajmniej na niektorych). Układ jest jest mniej wiecej taki: włącznik schodowy to przełącznik bistabilny, czyli łączy wejście z jednym z dwóch wyjść, dalej drugi schodowy (identyczny), łączy jedno z tych wyjść (które tu traktujesz jako wejście) ze wspólnym wyjściem. Taki pseudo rysunek poniżej:----<=====>----- Każdym z włączników (< lub >) przełączasz na górny lub dolny przewód.Jeśli oba są podłączone na ten sam, to masz załączony obwód, jeśli przeciwnie, to masz rozłączone. W środek możesz wstawić dowolnie dużo krzyżowych, które mają za zadanie zmienić górny z dolnym, układ będzie typu: ---<==x==>---To oczywiście tylko faza. Zatem musisz mieć minimum trzy żyły. Ponieważ jednak w przewodach 3-żyłowych jedna z nich to żółto-zielona, której nie powinieneś wykorzystywać w takim celu, rozsądne będzie wykorzystanie 4-żyłowego i bycie w zgodzie z zasadami kolorystyki.Rozwiązanie alternatywne, dajesz dowolnie dużo przycisków monostabilnych (dzwonkowych) i przekaźnik bistabilny. Wtedy możesz też dodać wyłącznik czasowy i podobne bajerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochus 22.01.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Przy wersji z wyłącznikami monostabilnymi i przekażnikiem wystarczą dwie żyły i to w przelocie przez każdy wyłącznik.Przynajmniej mnie się tak udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 22.01.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Przestańcie już.Kup sobie przekaźnik bistabilny i tyle przycisków oswietleniowych (takie jak dzwonkowe) ile ci potrzeba. schemat połączeń jest na przekaźniku i na dołączonym opisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts