al.rudzki 27.10.2003 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Mam zamiar rozpocząć budowę na wiosnę (niestety z 22% vatem). Nie wiem jednak, czy dobrze robię myśląc o Silikatach jako materiale na ścianę zewnętrzną, oczywiście trójwarstwową. Boję się nieznanego. Mimo, że jest to materiał znany od lat buduje z niego zaledwie kilka procent osób. Jak to jest z tym grzybem i chłodem w domu. Ile was kosztował 1 m2 ściany - czy przedstawiony koszt przez Murator ok. 190 zł ( silikat 18 cm + wełna mineralna + cegła łupana Silka) jest mniej więcej tą kwotą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 27.10.2003 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Właśnie poczytałem na tym forum więcej o silikatach i coraz bardziej mi się podobają. Może jednak nie BK tylko silikaty właśnie? Podoba mi się ich pojemność cieplna i izolacyjność akustyczna. Rozumiem już czemu nasz wykonawca zapytany o ten materiał stwierdził, że kiedyś to się tylko obory z tego budowało - wtedy nie docieplano budynków. Na forum dominują same pozytywne opinie. Czy ktoś jest w stanie zachwiać mój nowo nabyty entuzjazm do silikatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lits 28.10.2003 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Witam, właśnie zacząłem budowę z silikatów. Jak na razie nie żałuję. Ściany zew. 18cm + 14 cm wełna lub styropian (tego jeszcze nie wiem) wew. nośne 24cm. Zapoewni mi to współczynnik U 0,27. Całość z Silki z Żabinka pod Poznaniem. Inni krajowi dostawcy nie byli konkurencyjni ze względu na transport.Przekonał mnie znajomu architekt, który mi powiedział, że gdyby on stawiał dom dla siebie to tylko z silikatów.Do tego planuje wentylację z rekuperatorem +GWC.Dodatkowo przekonał mnie test, który zrobiłem. Otóż pojechałem do hurtowni i poprosiłem o kawałki Ytonga, Solbetu, Porothermu i Silki. Zamoczyłem w wodzie na 20 min a potem do zamrażarki. Po nocy na słoneczko i znowu do zamrażarki i tak 7x. Po tym teście wybór był tylko między Porothermem a Silką.Pozdrawiam forumowiczki i forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 28.10.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 A z Zabinka transport jest gratis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.rudzki 28.10.2003 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Lits, jaki budujesz domek? jaki stosujesz rodzaj stropu? Czy nie wspomagasz niczym kominka, np. kocioł jednofunkcyjny? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 28.10.2003 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Ja też z Silki... M-18 + 12cm styropianu. Tynki cienkowarstwowe, ogrzewanie podłogowe piecem olejowym ze wspomaganiem "turbokominkiem". Ciepła woda z zasobnika 300l wspomaganego panelami solarnymi. Policzyłem, że pogrubienie styropianu do 15cm podniesie roczny koszt ogrzewania o ok 31złp... i nie pogrubiłem.Silka to sztuczny piaskowiec, a z tego ludzie budowali od dawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lits 28.10.2003 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Mój domek będzie miał 148 m2 pow. użytkowej. Strop teriva. Oczywiście transport z Zabinka nie był gratis, ale z hurtowni dostałem 15% rabatu na bloczki. Z pewnościa inne silikaty z kraju wyszłyby mnie drożej własnie ze względu na transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rublow 29.10.2003 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Dołączam się do pytania: czy ktoś może podać wady ocieplonej dwuwarstwowej ściany z silikatów?Ja się skłaniam ku temu materiałowi, przemawiają do mnie jego zaltey. Tylko też niepokoi mnie, że skoro jest tak dobry, to dlaczego taki niepopularny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysio 29.10.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Może po prostu brak reklamy?Może wykonawcom nie chce sie dźwigać cięzkich bloczków? Ja też w chwili obecnej skłaniam się ku silikatom. Muszę przy okazji pochwalić firmę Silikaty-Białołęka. Nie dość, że odpowiedzieli na mojego majla z zapytaniem (co się firmom z branży budowlanej nieczęsto zdaża...), to jeszcze zasugerowali mi, że ze względu na znaczy udział transportu w cenie sporo taniej może wyjść zakup u lokalnego producenta!Jestem pod wrażeniem - oby więcej takich firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_a 29.10.2003 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Przepraszam,ze wtrace... Lits to Tobie mimo 56 cm grubosci sciany z izolacja wychodzi U=0,27 ? ? ? To chyba malowato,mimo wszystko,jakos jak na tak dobry material,co Jestem lajkonikiem wiec nie krzyczcie na mnie od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 29.10.2003 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 U Lits'a grubość ścian zew. ma chyba 18cm+14cm = 32cm Te 24cm ściany nośne to chyba innne ściany A tak w ogóle to do zalet silikatów na pewno nie należy ciepłochronność. Zimne są. Trzeba dobrze docieplać. Ale niechby tylko to. Nie ma innych wad? A ktoś użytkuje taki dom z silikatów? Ile daliście docieplenia? I co? Ok? czy zimnawo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 29.10.2003 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Silikat 25cm + styropian 10cm + klinkier 12cm... tak mam i jestem zadowolony... nawet bardzo... (choć jeszcze nie mieszkam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 30.10.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 A tak w ogóle to do zalet silikatów na pewno nie należy ciepłochronność. Zimne są. Trzeba dobrze docieplać. Ale niechby tylko to. Nie ma innych wad? Za to pozniej dlugo trzymaja cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina123 30.10.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Kristian a jaki u Ciebie wspolczynnik cieplny, bo wlasnie zastanawiam sie nad taka opcja, jak u ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 30.10.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Muszę przy okazji pochwalić firmę Silikaty-Białołęka. Białołęka, czy Białystok? Coś nie mogę znaleźć niczego w Białołęce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts