Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]Silikaty[/b]

al.rudzki

Recommended Posts

:-?

Mam zamiar rozpocząć budowę na wiosnę (niestety z 22% vatem). Nie wiem jednak, czy dobrze robię myśląc o Silikatach jako materiale na ścianę zewnętrzną, oczywiście trójwarstwową. Boję się nieznanego. Mimo, że jest to materiał znany od lat buduje z niego zaledwie kilka procent osób. Jak to jest z tym grzybem i chłodem w domu.

Ile was kosztował 1 m2 ściany - czy przedstawiony koszt przez Murator ok. 190 zł ( silikat 18 cm + wełna mineralna + cegła łupana Silka) jest mniej więcej tą kwotą?

Właśnie poczytałem na tym forum więcej o silikatach i coraz bardziej mi się podobają. Może jednak nie BK tylko silikaty właśnie?

Podoba mi się ich pojemność cieplna i izolacyjność akustyczna.

Rozumiem już czemu nasz wykonawca zapytany o ten materiał stwierdził, że kiedyś to się tylko obory z tego budowało - wtedy nie docieplano budynków.

Na forum dominują same pozytywne opinie. Czy ktoś jest w stanie zachwiać mój nowo nabyty entuzjazm do silikatów? :-)

Witam, właśnie zacząłem budowę z silikatów. Jak na razie nie żałuję. Ściany zew. 18cm + 14 cm wełna lub styropian (tego jeszcze nie wiem) wew. nośne 24cm. Zapoewni mi to współczynnik U 0,27. Całość z Silki z Żabinka pod Poznaniem. Inni krajowi dostawcy nie byli konkurencyjni ze względu na transport.Przekonał mnie znajomu architekt, który mi powiedział, że gdyby on stawiał dom dla siebie to tylko z silikatów.Do tego planuje wentylację z rekuperatorem +GWC.

Dodatkowo przekonał mnie test, który zrobiłem. Otóż pojechałem do hurtowni i poprosiłem o kawałki Ytonga, Solbetu, Porothermu i Silki. Zamoczyłem w wodzie na 20 min a potem do zamrażarki. Po nocy na słoneczko i znowu do zamrażarki i tak 7x. Po tym teście wybór był tylko między Porothermem a Silką.

Pozdrawiam forumowiczki i forumowiczów

Ja też z Silki... M-18 + 12cm styropianu. Tynki cienkowarstwowe, ogrzewanie podłogowe piecem olejowym ze wspomaganiem "turbokominkiem". Ciepła woda z zasobnika 300l wspomaganego panelami solarnymi.

Policzyłem, że pogrubienie styropianu do 15cm podniesie roczny koszt ogrzewania o ok 31złp... i nie pogrubiłem.

Silka to sztuczny piaskowiec, a z tego ludzie budowali od dawna.

Może po prostu brak reklamy?

Może wykonawcom nie chce sie dźwigać cięzkich bloczków?

Ja też w chwili obecnej skłaniam się ku silikatom.

Muszę przy okazji pochwalić firmę Silikaty-Białołęka. Nie dość, że odpowiedzieli na mojego majla z zapytaniem (co się firmom z branży budowlanej nieczęsto zdaża...), to jeszcze zasugerowali mi, że ze względu na znaczy udział transportu w cenie sporo taniej może wyjść zakup u lokalnego producenta!

Jestem pod wrażeniem - oby więcej takich firm.

U Lits'a grubość ścian zew. ma chyba 18cm+14cm = 32cm

Te 24cm ściany nośne to chyba innne ściany :-)

A tak w ogóle to do zalet silikatów na pewno nie należy ciepłochronność. Zimne są. Trzeba dobrze docieplać. Ale niechby tylko to. Nie ma innych wad?

A ktoś użytkuje taki dom z silikatów? Ile daliście docieplenia? I co? Ok? czy zimnawo?