spiderek12 22.01.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 OSTATNIO NABYŁEM KOMINEK OLIWIA TRADYCYJNY W FIRMIE KRATKI JESTEM Z NIEGO BARDZO ZADOWOLONY FUNKCJONUJE BEZ ZARZUTÓW.POTRZEBUJE JEDNAK MAŁEJ PORADY TECHNICZNEJ ODNOSNIE ROZPROWADZENIE POWIETRZA W NAJBARDZIEJ ODDALONE MIEJSCE OD KOMINKA ZNAJDUJE SIE ONO OKOŁO 13 METRÓW OD KOMINKA CAŁE ROZRPROWADZENIE JEST GRAWITACYJNE I DZIAŁA BEZ ZARZUTÓW DO POMIESZCZEN BLIZEJ KOMINKA NATOMIAST TAM TO POWIETRZE IDZIE W BARDZO MAŁYM STOPNIU CZY MACIE MOZE JAKIEŚ DOSWIADCZENIA W TEJ KWESTII CZEKAM NA ODPOWIEDŹ POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.01.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 OSTATNIO NABYŁEM KOMINEK OLIWIA TRADYCYJNY W FIRMIE KRATKI JESTEM Z NIEGO BARDZO ZADOWOLONY FUNKCJONUJE BEZ ZARZUTÓW.POTRZEBUJE JEDNAK MAŁEJ PORADY TECHNICZNEJ ODNOSNIE ROZPROWADZENIE POWIETRZA W NAJBARDZIEJ ODDALONE MIEJSCE OD KOMINKA ZNAJDUJE SIE ONO OKOŁO 13 METRÓW OD KOMINKA CAŁE ROZRPROWADZENIE JEST GRAWITACYJNE I DZIAŁA BEZ ZARZUTÓW DO POMIESZCZEN BLIZEJ KOMINKA NATOMIAST TAM TO POWIETRZE IDZIE W BARDZO MAŁYM STOPNIU CZY MACIE MOZE JAKIEŚ DOSWIADCZENIA W TEJ KWESTII CZEKAM NA ODPOWIEDŹ POZDRO Zacznij od wyłączenia caps lock i sprawdź temp. powietrza wylatującego z ostatniej rury. Może się wychładza po drodze i stąd tak mała wydajność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiderek12 22.01.2009 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Podejrzewam że napewno sie wychładza pokonując ten odcinek 13 metrów ale jak temu zaradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.01.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Podejrzewam że napewno sie wychładza pokonując ten odcinek 13 metrów ale jak temu zaradzić Zaizolować kanał. Trudno znaleźć lepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiderek12 22.01.2009 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Rozprowadzenie mam wykonane przewodami izolowanymi wiec one same w sobie sa zaizolowane może zastosować jakiś wentylatorek na zakończenie przewodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.01.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Rozprowadzenie mam wykonane przewodami izolowanymi wiec one same w sobie sa zaizolowane może zastosować jakiś wentylatorek na zakończenie przewodu To akurat najgorsze rozwiązanie. Zaburzy obieg w pozostałym układzie lub może go nawet odwrócić. Na forum takich rzeczy się nie rozwiąże. Trzeba pomierzyć, ocenić itp, itd. Przykre, ale prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 22.01.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Podejrzewam że napewno sie wychładza pokonując ten odcinek 13 metrów ale jak temu zaradzić w pionie czy w poziomie? jak zbyt dużo w poziomie, to problem nie do rozwiazania. wentylatorki dzialaja tak jak opisał poprzednik, pomijając fakt, ze one sa na chyba 80 lub 90 stopni a nazywaja je kominkowymi jeszcze mozna przekroj powiekszyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiderek12 23.01.2009 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 W POZIOMIE 13 METRÓW PRZEKRÓJ FI 125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 25.01.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 W POZIOMIE 13 METRÓW PRZEKRÓJ FI 125 przy tej odległości to mały, zmień na min. 160mm i daj dodatkowe ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiderek12 27.01.2009 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Dziękuje bardzo za podpowiedź spróbuje w ten sposób pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piteriks 09.02.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 powiedz stary czy rozprowadzenie grawitacyjne masz z dystrybutorem czy bez..... i czy do kadego pomieszczenia leci jedna rura, osobna. A może jest to raczej robione z jednej rury, z której nastepuja po sobie coraz to nowsze odnogi...?-zapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiderek12 10.02.2009 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 ROZPROWADZENIE JEST Z DYSTRYBUTORA I DO KAZDEGO POMIESZCZENIA OSOBNY PRZEWÓD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piteriks 10.02.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 czołem.Słuchaj stary.... 13 mb to troszkę za daleko aby mówić o gorącym powietrzu w tym pomieszczeniu. Coś tam ciepła będzię leciało, ale nie spodziewaj się skwaru. Grawitacja jest generalnie do mniejszych odległości. Nie wiem ile dodatkowo masz punktów rozprowadzenia. Na bank pomoże trochę zaizolowanie dodatkowo wełną tego przewodu na całej odległości (pomimo że on już ma w sobie izolację). Tylko nie stosuj zwykłej wełny, bo pod wpływem temp. z czasem będziesz odczuwał smrodek(jakieś tam związki będą parować). Kup sobie wełnę na wyższą temper. taka z siatką metalową np: Wełna Rockmata gr 5 cm/400*C. Wiem że taka termika to nawet za dużo, ale nie będzie śmierdziało, a i bezpieczeństwa nigdy za wiele.....Kolejna sprawa to regulacja przepływu powietrza na poszczególnych punktach w np: anemostatach. Musisz w to się sam pobawić i jedno przykręcić a drugie zwiększyć przepływ stumienia powietrza.-zapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiP 11.02.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 żeby ładnie działało musisz zastosować turbinę dostępną również w firmie kratki, u mnie jest ok 15 metrów do sypialni i pieknie ją nagrzewa, są jeszcze specjalne krtaki do wstawienia w rurę na zasilacz ale nie wiem czy to przepchnie dalej ciepłe powietrze napewno trochę pomoże, także najlepszym wyjściem jest turbina która pięknie rozprowadza ciepło po pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiP 11.02.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 i jeszcze jedno rozprowadzenie ciepła rób rurami z ociepleniem a nie rurami aluminiowymi bez ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiderek12 12.02.2009 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Dzięki pokombinuje i może poprawie przesył powietrza przy tych nieszczęsnych 13 metrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiderek12 20.02.2009 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Zrobiłem jak radzi wyżej kolega ArtiP zinstalowałem turbine Zefir powiem tak hula jak diabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts