Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI KOMINKI

spiderek12

Recommended Posts

OSTATNIO NABYŁEM KOMINEK OLIWIA TRADYCYJNY W FIRMIE KRATKI JESTEM Z NIEGO BARDZO ZADOWOLONY FUNKCJONUJE BEZ ZARZUTÓW.POTRZEBUJE JEDNAK MAŁEJ PORADY TECHNICZNEJ ODNOSNIE ROZPROWADZENIE POWIETRZA W NAJBARDZIEJ ODDALONE MIEJSCE OD KOMINKA ZNAJDUJE SIE ONO OKOŁO 13 METRÓW OD KOMINKA CAŁE ROZRPROWADZENIE JEST GRAWITACYJNE I DZIAŁA BEZ ZARZUTÓW DO POMIESZCZEN BLIZEJ KOMINKA NATOMIAST TAM TO POWIETRZE IDZIE W BARDZO MAŁYM STOPNIU CZY MACIE MOZE JAKIEŚ DOSWIADCZENIA W TEJ KWESTII CZEKAM NA ODPOWIEDŹ POZDRO

OSTATNIO NABYŁEM KOMINEK OLIWIA TRADYCYJNY W FIRMIE KRATKI JESTEM Z NIEGO BARDZO ZADOWOLONY FUNKCJONUJE BEZ ZARZUTÓW.POTRZEBUJE JEDNAK MAŁEJ PORADY TECHNICZNEJ ODNOSNIE ROZPROWADZENIE POWIETRZA W NAJBARDZIEJ ODDALONE MIEJSCE OD KOMINKA ZNAJDUJE SIE ONO OKOŁO 13 METRÓW OD KOMINKA CAŁE ROZRPROWADZENIE JEST GRAWITACYJNE I DZIAŁA BEZ ZARZUTÓW DO POMIESZCZEN BLIZEJ KOMINKA NATOMIAST TAM TO POWIETRZE IDZIE W BARDZO MAŁYM STOPNIU CZY MACIE MOZE JAKIEŚ DOSWIADCZENIA W TEJ KWESTII CZEKAM NA ODPOWIEDŹ POZDRO

Zacznij od wyłączenia caps lock i sprawdź temp. powietrza wylatującego z ostatniej rury. Może się wychładza po drodze i stąd tak mała wydajność?

Rozprowadzenie mam wykonane przewodami izolowanymi wiec one same w sobie sa zaizolowane może zastosować jakiś wentylatorek na zakończenie przewodu :roll:

To akurat najgorsze rozwiązanie. Zaburzy obieg w pozostałym układzie lub może go nawet odwrócić.

Na forum takich rzeczy się nie rozwiąże. Trzeba pomierzyć, ocenić itp, itd. Przykre, ale prawdziwe.

Podejrzewam że napewno sie wychładza pokonując ten odcinek 13 metrów ale jak temu zaradzić :(

w pionie czy w poziomie?

jak zbyt dużo w poziomie, to problem nie do rozwiazania.

wentylatorki dzialaja tak jak opisał poprzednik, pomijając fakt, ze one sa na chyba 80 lub 90 stopni :o a nazywaja je kominkowymi

jeszcze mozna przekroj powiekszyć...

• 2 weeks później...

czołem.

Słuchaj stary.... 13 mb to troszkę za daleko aby mówić o gorącym powietrzu w tym pomieszczeniu. Coś tam ciepła będzię leciało, ale nie spodziewaj się skwaru. Grawitacja jest generalnie do mniejszych odległości. Nie wiem ile dodatkowo masz punktów rozprowadzenia. Na bank pomoże trochę zaizolowanie dodatkowo wełną tego przewodu na całej odległości (pomimo że on już ma w sobie izolację). Tylko nie stosuj zwykłej wełny, bo pod wpływem temp. z czasem będziesz odczuwał smrodek(jakieś tam związki będą parować). Kup sobie wełnę na wyższą temper. taka z siatką metalową np: Wełna Rockmata gr 5 cm/400*C. Wiem że taka termika to nawet za dużo, ale nie będzie śmierdziało, a i bezpieczeństwa nigdy za wiele.....

Kolejna sprawa to regulacja przepływu powietrza na poszczególnych punktach w np: anemostatach. Musisz w to się sam pobawić i jedno przykręcić a drugie zwiększyć przepływ stumienia powietrza.

-zapozdrawiam

żeby ładnie działało musisz zastosować turbinę dostępną również w firmie kratki, u mnie jest ok 15 metrów do sypialni i pieknie ją nagrzewa, są jeszcze specjalne krtaki do wstawienia w rurę na zasilacz ale nie wiem czy to przepchnie dalej ciepłe powietrze napewno trochę pomoże, także najlepszym wyjściem jest turbina która pięknie rozprowadza ciepło po pomieszczeniach.

• 2 weeks później...