Witolo 22.01.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 WitamPosiadam instalacje gazu płynnego. Dom ok 250m2 kubatura 850m3, zuzycie gazu przy temp ok 0 stopnia na poziomie 5,5 m3 na dobe.Zastanwiam sie jakie zuzycie miałbym przy gazie ziemnym, który maja mi podlaczyc w najblizszych 2 latach. Czy to prawda ze LPG jest 4-krotnie bardziej kaloryczny od gazu ziemnego? czy oznacza to ze bede zuzywal 4 krotnie wiecej gazu ziemnego?Prosze o podzielenie sie swoimi doswiadczeniami w tym zakresie. Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 22.01.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Gazu ziemnego będziesz zużywał dużo wiecej ale płacić będziesz dwa razy mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.01.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Witam Posiadam instalacje gazu płynnego. Dom ok 250m2 kubatura 850m3, zuzycie gazu przy temp ok 0 stopnia na poziomie 5,5 m3 na dobe. Zastanwiam sie jakie zuzycie miałbym przy gazie ziemnym, który maja mi podlaczyc w najblizszych 2 latach. Czy to prawda ze LPG jest 4-krotnie bardziej kaloryczny od gazu ziemnego? czy oznacza to ze bede zuzywal 4 krotnie wiecej gazu ziemnego? Prosze o podzielenie sie swoimi doswiadczeniami w tym zakresie. Witolo W praktyce kaloryczność to nie taka prosta sprawa. Przy lpg (płynny może być też ziemny, ale nie sądzę, że masz taką instalację) zależy od stosunku propanu do butanu, a i gaz ziemny ma różną kaloryczność. Dodatkowa kwestia jest w jego jakości. O dodawaniu azotu do gz jest cały czas głośno. Śmiem podejrzewać, że chodzi tobie o koszty użytkowania obu rodzajów gazu i najprościej poszukać osób, które montowały instalację lpg w nadziei na przyszłe doprowadzeniu rury z gz. Oni po zagazowaniu powinni mieć najbardziej dokładne porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 22.01.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Gazu ziemnego będziesz zużywał dużo wiecej ale płacić będziesz dwa razy mniej DOKŁADNIE TAK - ja miałem LPG, teraz mam ziemny i to prawda co pisze cienki66. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 22.01.2009 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 ile % wiecej m3 zuzywasz na gazie ziemnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.01.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Witam Posiadam instalacje gazu płynnego. Dom ok 250m2 kubatura 850m3, zuzycie gazu przy temp ok 0 stopnia na poziomie 5,5 m3 na dobe. Zastanwiam sie jakie zuzycie miałbym przy gazie ziemnym, który maja mi podlaczyc w najblizszych 2 latach. Czy to prawda ze LPG jest 4-krotnie bardziej kaloryczny od gazu ziemnego? czy oznacza to ze bede zuzywal 4 krotnie wiecej gazu ziemnego? Prosze o podzielenie sie swoimi doswiadczeniami w tym zakresie. Witolo jak za dwa lata to ja proponuję wstrzymać temat do tego czasu, w tym okresie może się dużo zmienić, i to że ktoś Ci powie jaki jest koszt użytkowania danego gazu teraz nijak się ma do tego co może być za 2 lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 22.01.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 przeszedłem z LPG na GZ-50,spalanie prawie x2,2 w m3,różnica w cenie: gaz ziemny 5 razy tańszy ....per saldo płacę za ciepełko prawie 2,5 raza mniej,no comments .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 23.01.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 ile % wiecej m3 zuzywasz na gazie ziemnym? Kompletnie nie mam pojecia LPG tankowałem i rozliczałem w litrach, nie miałem żadnego licznika m3. Po prostu z porównania kosztów rocznych tankowania LPG i obecnej estymacji kosztów GZ wiem, że GZ bedzie 2x tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts