Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokość drzwi zewnętrznych z naświetlami?

monikaa13

Recommended Posts

Mam taki problem. Chcę zmienić otwór drzwiowy. W projekcie mam zwykłe pojedyńcze drzwi, a chcę mieć jedno naświetle boczne. Dzwonię do architkta, a on mi mówi, ze mam sobie wybrać drzwi, a on otwór już zrobi, bo musi być trochę większy. Mówię spoko, ok. Zaczynam szukać po firmach, które specjalizują się w drzwiach i co... Nigdzie nie ma takich drzwi?

Czy to znaczy, że takie dostanę tylko u stolarza? Hmm

A już znaleźć wymairy to graniczy z cudem. A więc nie znalazłam takiech informacji dlatego proszę Was o pomoc. Podajcie wymiary swoich drzwi z naświetlem. Jaki wymiar mają drzwi, a jaki naświetle? Czy naświetle można zrobić w takim razie dowolnie duże? ale jakie będzie w miarę proporcjonalne do drzwi 100cm.

Pomóżcie.

My też będziemy mieć drzwi z jednym naświetlem. Powiedzieli nam w sklepie, że minimalny otwór jaki należy zrobić to 140 cm. Wtedy to ładnie wygląda. My mieliśmy 130 i poszerzyliśmy sobie. Oczywiście jeżeli jest większy otwór to i tak zrobią, nie ma problemu. Firmy mają w ofercie drzwi z naświetlami, można je dowolnie łączyć.

pozdrawiamy

Popatrzcie sobie choćby w Sokółce. Wybierasz sobie model drzwi jaki chcesz a do tego doświetlenie boczne i tyle. Zazwyczaj tak właśnie jest w tych firmach, co mają "gotowce". Wybierasz drzwi, a potem wyszukujesz coś jak "dodatki" i tam powinny być doświetlenia.

My mamy drzwi 100cm z 2 doświetleniami i w Sokółce nam za nie zaśpiewali min. 10 000pln. Więc zrobiliśmy u stolarza, za 5000 piękne, naszym zdaniem oczywiście, drzwi (do obejrzenia w naszej galerii, link poniżej). Warto dodać, ze czekaliśmy też krócej niż byśmy czekali w Sokółce. Stolarza polecam, zainteresowanym namiar na priv (od niedawna mają przedstawiciela w Warszawie).

Pozdrawiam