atr 02.04.2002 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 wylewanie za kilka dni, standardowy beton B15 - ile powinienem zaczekac do kładzenia izolacji i murowanie ścian fundamentowych? obilo mi sie o uszy (chyba widzialem to w jakims starym muratorze) ze trzeba odczekac minimum 3 tygodnie moja ekipa z trudem chce sie zgodzić na 3 dni odpuścić? dzieki, atr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 02.04.2002 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Zależy jaka będzie temperatura u mnie odczekali 5 dni a było kolo2-3 stopni . ława i tak nie będzie od razu obciążana a więc wytrzyma a izolacja i tak będzie spełniała swoja rolę myślę o poziomej -ciekawe co na to fachowcy z listy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.04.2002 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 U mnie lali ławy w sobotę (15.00) a w poniedziałek po południu zaczęli murować bloczki. Zarówno wykonawca jak i kierownik twierdzili że jest OK. (aczkolwiek argumentem wykonawcy było, że musi murować bo inaczej musiałby by dać ludziom na wódkę, jakby nie mieli co robić). Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 16.04.2002 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Z tego co wiem, izolacja na mokrej ławie będzie się łuszczyć.U mnie chcieli robić też od razu po wylaniu (kasa i czas ), ale argumentu o łuszczeniu się izolacji poziomej na ławie nie zbijali, tylko pokornie pojechali do domu na 3 tygodnie.Pośpiech nie wskazany.Zresztą w niczym, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 16.04.2002 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 czy mowa jest o izolacji poziomej i czy z papy 2x na lepiku jeżeli tak co tam może się łuszczyć.możesz odczekać ze 2 dni i można działać dalej bez żadnych obaw.oczywiście w granicach rozsądku,bo nie można ich za bardzo obciążaćHej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 17.04.2002 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Przy zastosowaniu lepiku na gorąco, faktycznie wystąpi coś w rodzaju łuszczenia. Na wilgotnej nawierzchni nie tworzy on wtedy jednolitej,dobrze związanej z podłożem powłoki. Wg mnie, nawet dla lepiku na zimno, te 2 dni to trochę za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atr 17.04.2002 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Dzieki za wszystkie odpowiedzi.Trochę poszperałem w pisemkach budowlanych i wyszło że przy nienajgorszej pogodzie 6 dni jest OK jesli lawy beda obciązane z umiarem. Ponadto podobno okres ten może byc krótszy jeśli stosujemy lepszy beton (ja dałem jednak zgodnie z projektem B20).W sumie wyszlo ze lawy lano w czwartek a dzisiaj zaczyna sie murowanie.atr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2002 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Pytanie nawiązujące do postępu prac po wylaniu ław.Większość jak ma możliwość to robi fundamenty jesienią i dalsze prace wznawia na wiosnę, ale ...Czy można jednym ciągiem postawić stan surowy otwarty począwszy od wylania chudego betony, ław itd, zachowując oczywiście odstęp czasowy pomiędzy wylaniem ław i dalszymi pracami?A jeżeli tak to jak długi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 17.04.2002 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Przekonałem się że nie ma co planować.Jak jeszcze coś się rodzi w trakcie (u mnie część piwnicy) to i tak plany idą w łeb.Trzeba niestety czekać aż porządnie wszystko schnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 17.04.2002 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 poczatek wylewania ław 16-02 dzisiaj wylalem strop nad parterem buduję bez piwnic z porothermu 44 ok 140 m2 po wylaniu ław czekali 5 dni i później murowali i murowali bez przerw chyba że lało jak z cebra temp oscylowała koło 2-3 stopni na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_67 18.04.2002 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Araman, dlaczego wybrałeś Porotherm 44? I gdzie budujesz?Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 19.04.2002 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2002 woj zachodniopomorskie 30 km od morza. Zadecydowaly parametry łatwośc budowy i cena materiału kupowałem sprowadzony z niemiec wyszło po 5,20 brutto z dostawą na plac budowy murowało sie prosto trzeba pilnować grubości spoiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.05.2002 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2002 U mojego znajomego murarze lali beton z betoniarek i na drugi dzień zaczęli murować z bloczków. Radziłem mu aby sie nieco wstrzymal ale murarze go przekonali tłumacząc ze beton jest mocny (cement I + żwir + pospółka). Wymurowali fundamenty i odczekali tydzień zanim zaczęli murować ściany. Co wy na to. Pytam bo nie chcem popełnieć błędu u siebie. Czy wymurowanie ścian na takiej ławie bardzo ją osłabiło i czy jest to duży bład w sztuce.Sory że powtórzyłem ten list ale tutaj jest chyab bardziej na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 13.05.2002 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2002 Koniecznie chcesz na sobie eksperymentować ? Poczekaj tydzień i odpuść sobie przynajmniej ten powód do ewentualnychzmartwień, bo zapewniam Cię, że będziesz miał ich jeszcze sporotak jak my wszyscy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts