Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki okres czekania na wyschniecie law fundamentowych?

atr

Recommended Posts

wylewanie za kilka dni, standardowy beton B15 - ile powinienem zaczekac do kładzenia izolacji i murowanie ścian fundamentowych?

obilo mi sie o uszy (chyba widzialem to w jakims starym muratorze) ze trzeba odczekac minimum 3 tygodnie

moja ekipa z trudem chce sie zgodzić na 3 dni :sad:

odpuścić?

dzieki,

atr

• 2 weeks później...

U mnie lali ławy w sobotę (15.00) a w poniedziałek po południu zaczęli murować bloczki. Zarówno wykonawca jak i kierownik twierdzili że jest OK. (aczkolwiek argumentem wykonawcy było, że musi murować bo inaczej musiałby by dać ludziom na wódkę, jakby nie mieli co robić).

Tomek

Z tego co wiem, izolacja na mokrej ławie będzie się łuszczyć.

U mnie chcieli robić też od razu po wylaniu (kasa i czas ), ale argumentu o łuszczeniu się izolacji poziomej na ławie nie zbijali, tylko pokornie pojechali do domu na 3 tygodnie.

Pośpiech nie wskazany.

Zresztą w niczym, prawda?

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Trochę poszperałem w pisemkach budowlanych i wyszło że przy nienajgorszej pogodzie 6 dni jest OK jesli lawy beda obciązane z umiarem. Ponadto podobno okres ten może byc krótszy jeśli stosujemy lepszy beton (ja dałem jednak zgodnie z projektem B20).

W sumie wyszlo ze lawy lano w czwartek a dzisiaj zaczyna sie murowanie.

atr

Pytanie nawiązujące do postępu prac po wylaniu ław.

Większość jak ma możliwość to robi fundamenty jesienią i dalsze prace wznawia na wiosnę, ale ...

Czy można jednym ciągiem postawić stan surowy otwarty począwszy od wylania chudego betony, ław itd, zachowując oczywiście odstęp czasowy pomiędzy wylaniem ław i dalszymi pracami?

A jeżeli tak to jak długi?

• 4 weeks później...

U mojego znajomego murarze lali beton z betoniarek i na drugi dzień zaczęli murować z bloczków. Radziłem mu aby sie nieco wstrzymal ale murarze go przekonali tłumacząc ze beton jest mocny (cement I + żwir + pospółka). Wymurowali fundamenty i odczekali tydzień zanim zaczęli murować ściany. Co wy na to. Pytam bo nie chcem popełnieć błędu u siebie. Czy wymurowanie ścian na takiej ławie bardzo ją osłabiło i czy jest to duży bład w sztuce.

Sory że powtórzyłem ten list ale tutaj jest chyab bardziej na miejscu