Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczelina między oknem, a parapetem, jak to uszczelnić? foto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak się przyłączę do tematu parapetowego. Tak przez weekend chciałem zrobić obróbkę tynkarską dookoła nowozamontowanych parapetów wewnętrznych. Musiałem trochę styro i pianki wyciąć spod parapetu, aby tynku trochę dało się nałożyć. Wszystko idzie ładnie i sprawnie, aż mi ręka pod parapet nie wpadła, gdy za mocno nie docisnąłem. I co się okazało. Majstry pianki/styro dali tylko z tyło i z przodu parapetu. Cały środek pusty aż miło. I co - i teraz sam będę musiał poprawiać po kolejnych majstrach......

teraz można już uzupełnić ale nadal trzeba pamiętać żeby nie za dużo od razu, albo przycisnąć czymś ciężkim parapet, albo użyć niskoprężnej pianki, albo zachować przerwy żeby pianka miała gdzie się rozprężyć
Czyli mój zamiar był poprawny:

- robić na raty

- użyć niskoprężnej pianki (już czeka w bagażniku)

Dzięki za info.

Najważniejsze, że nie wskazałeś tego jako ewidentny błąd montażystów, bo by się im dostało, w szczególności, że to od mojego "ukochanego" sklepu. ;)

• 9 months później...

U mnie murarze zamontowali okna i właśnie zauważyłem, że między parapetem wewnętrzym, a oknem jest na środku milimetrowa szczelina. Na obu rogach okna parapet idealnie przylega, lecz na środku delikatnie odstaje.

Czy jest to błąd montażu, czy tak ma zostać?

Inne okna, które miałem montowane kilka lat temu z plastikowymi parapetami, idealnie przylegają na całej długości :roll:

U mnie murarze zamontowali okna i właśnie zauważyłem, że między parapetem wewnętrzym, a oknem jest na środku milimetrowa szczelina. Na obu rogach okna parapet idealnie przylega, lecz na środku delikatnie odstaje.

Inne okna, które miałem montowane kilka lat temu z plastikowymi parapetami, idealnie przylegają na całej długości :roll:

no to chyba coś z parapetem, bo okno jest pewnie równe....

Drewniany parapet czesto tak ma. trzeba sie naprawde postarac aby go tak wyklinowac aby przylegal idealnie, a i tak pewnie gdzies sie zrobi szpara, bo drewno pracuje.

Mam cos takiego u siebie przy 2 oknach, do przezycia.

Nastepne parapety juz frezowalem tak aby okno bylo podparte ale tez parapet dochodzil do czola okna. Wtedy szpary nie bedzie nigdy.

no to chyba coś z parapetem, bo okno jest pewnie równe....

No chyba że to okno jest lekko wygięte ....

U mnie właśnie była to wina okien. Ale tak jak w tym przypadku, przyszedł silikon i sprawy nie ma.

• 4 weeks później...
Szczelina powstała między kształtką parapetową z klinkieru, a oknem.

Montażyści okien włożyli między okno a kształtkę taśmę rozprężną dla uszczelnienia tego styku. Taśma miała się rozprężyć i uszczelnić tą szparę. Ale tak się nie stało. Teraz szparą ta wieje jak cholera.

Zamierzam wcisnąć tam piankę montażową, ale szczelina ta jest niewielka i trudno będzie tam włożyć rurkę od pianki. Rozważam też możliwość wykonania otworu w fudze kształtki i tam próbować wcisnąć pianę.

Szczelina ta jest na całej szerokości okna. Jak się patrzy z zewnątrz to widać wnętrze pokoju.

Nie potrzebnie dawałem ten styropian do kształtki. Lepiej mozna było pozostawić miejsce, nie dosuwać parapetu do kształtki i tam wszystko zapianować.

Jak to uszczelnić? Macie może jakieś propozycje?

Może jareko coś podpowie?

http://images27.fotosik.pl/315/8354ced27fb6c58b.jpg

http://images46.fotosik.pl/52/0761a8f760e412f6.jpg

widok od strony dworu

http://images38.fotosik.pl/52/aff1359fe98511f4.jpg

widok od strony pokoju

http://images50.fotosik.pl/52/0a50a742a89df7f9.jpg

Odpowiedż:

Nawierciłbym dziury:uszczelniłbym uszczelniaczem i zamontował listwy maskujące od wewnątrzi zewnątrz-na klej lub silikon

LeMarchand_2009