Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczelina między oknem, a parapetem, jak to uszczelnić? foto

Recommended Posts

szczelinę na zewnątrz i wewnątrz udało mi się załatać jako tako. Wcisnąłem piankę i zakleiłem silikonem. Nie wieje. Ale parapet jest cholernie zimny. Powodem tego jest zbyt cienkie ocieplenie ze styropianu między parapetem wewnętrznym, a kształtką parapetową. Jest tam dane tylko ok. 2 cm styropianu. :(

Zwróć uwagę na zdjęcie.

Zamiast tego styro mogłem wcisnąć pianę i nie wsuwać głęboko parapetu. Wtedy grubiej byłoby izolacji. :roll:

Teraz, wydaję mi się nie mogę zrobić nic więcej.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

szczelinę na zewnątrz i wewnątrz udało mi się załatać jako tako. Wcisnąłem piankę i zakleiłem silikonem. Nie wieje. Ale parapet jest cholernie zimny. Powodem tego jest zbyt cienkie ocieplenie ze styropianu między parapetem wewnętrznym, a kształtką parapetową. Jest tam dane tylko ok. 2 cm styropianu. :(

Zwróć uwagę na zdjęcie.

Zamiast tego styro mogłem wcisnąć pianę i nie wsuwać głęboko parapetu. Wtedy grubiej byłoby izolacji. :roll:

Teraz, wydaję mi się nie mogę zrobić nic więcej.

Jacek - mądry Polak po szkodzie, ale może dzieki Twojemu tematowi i zdjęciom kilku budujacych będzie bardziej uważało przy montazu parapetów - to niby prosta spraw, ale trzeba mieć na uwadze dokładne uszczelnienie progu okna (wiem i pamiętam, bo sam miałem takie reklamacje).

• 1 year później...

niestety ostatnimi czasy dochodzi do mnie wiele sygnałów dotyczących zimnych parapetów

Nagminnie ci co montują parapety wewnętrzne popełniają błędy

Tam gdzie jest listwa podparapetowa dosuwają PW (parapet wewnętrzny) do niej, zamiast tylko wcisnąć pod okno 5-10 mm i dokładnie opianować. Ekstremalnie wydłubują piane spod okna i sami zapominają jej dodać

PZ (parapety zewnętrzne) montowane sa podobnie, z oszczędnością piany i później są tego efekty, zimne PW, czasem nawet wieje miedzy ościeżnicą a PW

Horror, montaż parapetów traktowany jest po macoszemu a późniejsze usunięcie usterek jest kłopotliwe gdyż wnętrze już wykończone i co? I stosuje się półśrodki - zamiast likwidować przyczynę likwiduje się skuter akrylując bądź silikonując to miejsce a PW dalej zimne i ciągnie chłodem jak cholera

A przecież dokładne opianowanie PW i PZ dodatkowo ociepla to chyba najbardziej newralgiczne miejsce we wnęce okiennej