Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

C.O. - najkrótsza droga...

Patryk

Recommended Posts

Posiadam c.o. zasilane z pieca węglowego (zębiec) z dołaczoną pompką.Na początku zostało ono położone tak że rury przebiegają przez wszystkie pokoje (kotłownia-pokój1-kuchnia-pokój2-pokój3) tworząc wzór podkowy przez co w pierwszym pokoju jest najgoręcej a w ostatnim niezbyt ciepło.W związku z tym planuję małą przebudowę,czyli skrócenie drogi do ostatniego pokoju,przez co rury by szły tylko przez kuchnię do tego pokoju.Mam pytanie:czy ktoś z Państwa robił już podłączanie centralnego z rozprowadzeniem na poszczególne pokoje wykożystując tylko jedną pompkę czy też muszę zrobić jakieś odgałęzienia i podłączyć kolejną pompkę?Zainteresowanym pomocą mogę na meila przesłać taki szkic rozmieszczenia lokali.Może ktoś mi doradzi?

Też muślę że termostaty powinny załatwić sprawę . Jeśli chcesz to sprawdzić bez strat finansowych to mam dla Ciebie propozycje. Idż do marketu budowlanego kup głowice przetestuj je przez tydzień i jeśli się poprawi to sobie je zostaw a jak nie to je zwróć . Możesz oddać towar najczęściej do dwóch tygodni na podstawie paragonu i oczywiście nie przyznawaj się że są używane.

Pytanie pdstawowe: czy grzejniki są podłączone szeregowo czy równolegle. Jeśli równolegle to wystarczy lekko skryzować grzejniki w pomieszczeniach gdzie jest najcieplej. Jesli grzejniki są zasilane szeregowo to niezbędna jest przebudowa instalacji albo dobranie grzejników o odpowiedniej mocy dla każdego pomieszczenia. Głowice termostatyczne raczej nie nadaja się do instalacji zasilanej piecami na paliwa stałe.

Hmm...równolegle,szeregowo,kurczę.Z tego co pamiętam są podłączone w szereg.Mam grzejniki łączone,tzn,kupowałem takie pojedyńcze paneliki po około 30-40 zł za jeden.Grzejników w sumie jest 4 i w każdym jest po 25 żeberek a kocioł z tego co się orientuję ma taką moc że mógłbym nim jeszcze ogrzać dwa razy tyle powierzchni.Fakt faktem że palę drzewem,lecz temperatura jaką otrzymuję w kotle wacha się w granicach 45-60'C.Jeszcze dokładnie sprawdzę co i jak i możliwe ze narysuję Państu schemat...Jak na razie dziękuję za podpowiedzi.

Przy każdym "kaloryferze" mam termostat danfosa ustawiony na max. poziom 4.Czy w związku z tym da coś regulacja tego typu że w pierwszym pokoju gdzie jest najcieplej zmniejszę regulację na 3 lub 2?Czy poprostu taka zmiana spowoduje tylko spadek temperatury na tym grzejniku a w dalszych nic się nie zmieni?

aesacus: idź pobiegać, tylko bez przesady bo się spocisz i jeszcze cię rozsadzi

A teraz do rzeczy:

Jeżeli masz we wszystkich ustawione termostaty na max, to tak jakbyś ich nie miał (tylko np. normalne zawory). W takiej sytuacji oczywiste jest, że w pierwszym będzie najcieplej.

Q: Czy temp. w pierwszym pomieszczeniu ci odpowiada? Jeżeli tak, tzn. że temp. wody (jej przepływ?) jest niewystarczająca. Jeżeli nie, to przykręć pierwszy i obserwuj.

BTW: Tak jak to zaznaczone w poprzednim poście - nie możesz mieć na wszystkich termostatów - przynajmniej jeden zawór powinien być zwykły (i otwarty :wink: ) dla bezpieczeństwa - co będzie jak wzrośnie temp. otoczenia i termostaty się pozamykają? - chyba że masz jeszcze inne odgałęzienie z tego pieca ze zwykłym zaworem

No dobrze,a gdyby przy każdym kaloryferze były takie zwykłe regulatory z + i - to jak je ustawić.Czy wszystkie na max,czyli na + czy tez trzeba jakoś odpowiednio je przekręcić.Bo z tego co zrozumiałem jeśli wszystkie będą na max to faktycznie było by tak jakby wcale nie było zaworów.W tym przypadku równie dobrze mógłbym pozbyć się zaworów i wstawić tam rurki...tak?

Jesli w pierwszym pokoju (najgoręcej) przykręcę zqwór to czy w innym wzrośnie temperatura?Dzięki za wszystkie odpowiedzi,bo dla mnie temat jest w miarę istotny i ważny.:roll:

Patryk Jeśli instalacja jest prawidłowo wykonana to przykrezenie jednego grzejnika powinno spowodować większy przepływ goracej wody w reszcie grzejników. Z termostatami w instalacji z takim kotłem jak twój musisz byc bardzo ostrożny. Nie wiem jakiego typu masz instalacje i jak zniesie zagotowanie się wody w sytuacji gdy wszystkie termostaty na skutek nagrzania pomieszczen poprostu się zamkna. Mam nadzieję, że masz inst otwartą z naczyniem wzbiorczym przelewowym.

najprawdopodobniej masz niedobrane odpowiednio średnice rur. zasada jest taka że na początku musi być o największej średnicy żeby mogła przenieść taką ilość energii jaka jest potrzebna do zasilenia całego układu, a później coraz mniejsze średnice aż na końcu , o ile to jest miedź będzie to rura fi 15. która średnio licząć powinna przenieść do 3,5 kW. jeżeli chodzi o zawory termostatyczne w żadnym przypadku nie instaluj ich na grzejnikach, chyba że masz kocioł węglowy z podajnikiem. tam ilość żaru w palniku retortowym jest minimalna i nie spowoduje żadnych perturbacji w przypadku chociażby braku prądu. te 1,5-2 kilogramów węgla w palniku nie spowoduje takiego wzrostu temperatury że woda w układzie zagotuje się. inaczej jest w tradycyjnych kotłach tam co wsadzisz do komory spalania musi się wypalić i nie masz na to wpływu.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Ostatnio kupiłem odpowietrzniki i ma niebawem zjawić się gościu który je odpowiednio zamontuje (dzięki czemu nie będzie mi grało i stukało w rurach).Przepraszam niektórych za wprowadzenie w błąd tymi termostatami,lecz dobrze że o nich napisałem bo chciałem założyć takie danfossa.Teraz tego nie zrobię.Zostaję przy tych zwykłych regulatorach z plusem i minusem (by było wiadomo w którą stronnę zakręcić :-) ).Kocioł mam na węgiel,jednokomorowy i co jakiś czas (ok.4 h)muszę biegać by dołożyć do niego (a to dlatego że palę drzewem a nie węglem,dopiero mam zamiar kupić z tonę).Najbardziej co mnie irytuje to właśnie spadek temperatury w ostatnim pokoju.Jakieś trzy miesiące temu miałem taką sytuację że woda zaczęła się gotować przez co kaloryfery dosłownie podskakiwały.Dokupiłem kilka kolejnych żeberek i w każdym z pokoi powiększyłem całość o dodatkowe 5.Teraz już jest ok.Możliwe że kocioł osiągnął za dużą moc grzewczą a ilość żeberek była niewystarczająca?Ja najchętniej bym zmienił całą instalację lecz najgorsze jest to że dom mam niepodpiwniczony (co by ułatwiło rozprowadzenie instalacji i umieszczenie kotłowni sic:-( ).Mam jeszcze pytanie do osób które używają takich kotłów.Jakim drzewem palicie by nie było zbyt dużo osadu w kominie (bo jakiś czas temu zaczęła mi kominem spływać smoła przez co były wielkie problemy z paleniem,a ja wtedy myślałem że sąsiad zrobił mi głupi kawał :-( ) :-? Aha...parę dni temu ociepliłem strop.Jeest różnica i to diametralna!Pozdrawiam!