JARO175 22.01.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Dowiedziałem się ostatnio od znajomego murarza iż posadzka w kotłowni (w moim projekcie jest na parterze, gdyż piwnicy nie mam) powinna być umiejscowiona cytuje "2 lub 3 schodki niżej niż innych pomieszczeń, żeby gdzieś kiedyś pieca nie rozwaliło gdy zabraknie prądu". Może mi ktoś wytłumaczyć o co mu chodziło? Ile centymetrów poniżej innych pomieszczeń na parterze powinna znajdować się kotłownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.01.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Dowiedziałem się ostatnio od znajomego murarza iż posadzka w kotłowni (w moim projekcie jest na parterze, gdyż piwnicy nie mam) powinna być umiejscowiona cytuje "2 lub 3 schodki niżej niż innych pomieszczeń, żeby gdzieś kiedyś pieca nie rozwaliło gdy zabraknie prądu". Może mi ktoś wytłumaczyć o co mu chodziło? Ile centymetrów poniżej innych pomieszczeń na parterze powinna znajdować się kotłownia? Może o grawitacyjne ogrzewnia w domu Że jak braknie w pomce prądu to "pójdzie" samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2009 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 ... Ile centymetrów poniżej innych pomieszczeń na parterze powinna znajdować się kotłownia? ~ 60 cm są projekty, które uwzględniają niższe posadowienie kotła - mimo ze świadectwo energetyczne /ŚE/ nie premiuje tych którzy maja grawitacje i nie muszą tym samym zuzywac "cennego" prądu na wymuszony obieg wody - warto to zrobic u siebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.01.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 ~ 60 cm są projekty, które uwzględniają niższe posadowienie kotła - mimo ze świadectwo energetyczne /ŚE/ nie premiuje tych którzy maja grawitacje i nie muszą tym samym zuzywac "cennego" prądu na wymuszony obieg wody - warto to zrobic u siebie ... Czemu nie premiuje? W świadectwie należy podać ile prądu zużywają pompy C.O , C.W.U - jeżeli ich brak to wyjdzie ciut lepszy parametr EP, KE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.01.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Dowiedziałem się ostatnio od znajomego murarza iż posadzka w kotłowni (w moim projekcie jest na parterze, gdyż piwnicy nie mam) powinna być umiejscowiona cytuje "2 lub 3 schodki niżej niż innych pomieszczeń, żeby gdzieś kiedyś pieca nie rozwaliło gdy zabraknie prądu". Może mi ktoś wytłumaczyć o co mu chodziło? Ile centymetrów poniżej innych pomieszczeń na parterze powinna znajdować się kotłownia? Oczywiście chodzi o przepchnięcie grawitacyjne wody w przypadku braku prądu. Wysokość powinna raczej zależeć od konstrukcji kotła. Jako ciekawostkę mogę podać swój przykłąd. Kocioł w osobnej kotłowni, rury w kotłowni idą pod ziemię (ponad metr) i wychodzą w łazience, która jest na poziomie kotłowni. Po rozpaleniu w kotle bez uruchomienia pompki pierwszy grzejnik i tak zrobił się ciepły. Nie tak szybko jak z pompką i nie tak efektywnie, ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Czemu nie premiuje? W świadectwie należy podać ile prądu zużywają pompy C.O , C.W.U - jeżeli ich brak to wyjdzie ciut lepszy parametr EP, KE byc moze sa bardzo skrupulatni ludzie i podadza kazde używane w domu urządzenie elektryczne ale znając zycie zapomną o conajmniej o połowie a to o zelazku, a to o maszynce do mięsa, a to o blenderze, golarce, doładowaniu bateri w telefonie czy latarce, zarówce z chlewiku, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts