Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie punkty swietlne w lazience?

Deamos

Recommended Posts

Witam,

Niedlugo bede robil instalacje elektryczna i chce przewidziec mozliwie jak najwiecej. Aktualnie trapi mnie to ile, gdzie i jakie dac punkty swietlne w lazience.

Generalnie jestem przeciwnikiem duzej lampu na srodku sufitu, moze i jest praktyczna, ale w ogole mi sie nie podoba i chyba w zadnym pomieszczeniu w moim domu nie bede mial takowego swiatla. Jestem zwolennikiem kienkietow i punktowych swiatel o w miare konkretnym zastosowaniu.

Wiec w lazience parterowej (ta na pietrze to znacznie dalsza przyszlosc) wymyslilem taka kombinacje:

- ze 2 kienkietu na scianie

- halogeniki nad kabina prysznicowa

- kienkieciki przy lustrze nad umywalka

- LED-owe swiatelka na polkach? (na fotkach w sieci fajnie to wyglada a jak z realem?)

- LED-owe swiatla przy podlodze (niskonapieciowe) dajace atmosfere :D

O ile co do trzech pierwszych punktow jestem w miare zdecydowany, to do ostatnich dwoch juz nie, nawet ze wzgledu na przepisy prawne (LED-y przy podlodze)

...

Wiec w lazience parterowej (ta na pietrze to znacznie dalsza przyszlosc) wymyslilem taka kombinacje:

- ze 2 kienkietu na scianie

- halogeniki nad kabina prysznicowa

- kienkieciki przy lustrze nad umywalka

- LED-owe swiatelka na polkach? (na fotkach w sieci fajnie to wyglada a jak z realem?)

- LED-owe swiatla przy podlodze (niskonapieciowe) dajace atmosfere :D

O ile co do trzech pierwszych punktow jestem w miare zdecydowany, to do ostatnich dwoch juz nie, nawet ze wzgledu na przepisy prawne (LED-y przy podlodze)

Co do prysznica to sa nawet hermetyczne wiec mozesz podswietlac jak chcesz i gdzie chcesz, Led tez sie tam nadawaja poniewaz sa w oslonach hermetycznych, poza tym sa niskonapieciowe wiec sa bezpieczne.

Co do LEDOW to zalezy jaki kolor generalnie ksiezycowe (zimne) wygladaja ladnie do podsweetlenia sciany zewnatrz ale ja wole te o cieplym swietle.

Nie rozumiem tylko tego - przepisy prawne - ledy przy podlodze.

Nie wiem o co chodzi mozesz rozwinac ten temat?

Co do LEDOW to zalezy jaki kolor generalnie ksiezycowe (zimne) wygladaja ladnie do podsweetlenia sciany zewnatrz ale ja wole te o cieplym swietle.

Ja tez jestem zwolennikiem cieplego koloru, sasiad ma w podbitce dookola domu jakies swiatelka w zimnej barwie i dziwnie to wyglada (musze go przy okazji wypytac czy to LEDy), ja u siebie tez cos takiego kiedys widze, ale o cieplej barwie.

Nie rozumiem tylko tego - przepisy prawne - ledy przy podlodze.

Nie wiem o co chodzi mozesz rozwinac ten temat?

Chodzi mi o normy mowiace o przeznaczeniu srodel swiatla, szczelnosci opraw, odleglosciach od roznych miejsc szczegolnie w lazience itp.

ogólnie zgadzam się z Tobą.

my akurat głównie korzystamy z łazienki na piętrze, gdzie mamy:

- dwa podwójne kinkiety nad każdą z umywalek

- halogeny na suficie

- halogeny nad wanną

- halogeny w półkach

najczęściej używamy oświetlenia nad umywalkami - nie dość, że energooszczędne, to odbija się w lustrze i już samo z siebie ładnie oświetla łazienkę. nastrojowo fajnie sprawdza się oświetlenie w półkach; natomiast tego na suficie praktycznie nie włączamy, ewentualnie przy myciu kafelków, żeby nie pominąć jakiegoś brudu :)

Właśnie muszę zaprojektować oświetlenie w łazience. Podpowiedzcie - czy nad lustrem musi byc osobne oświetlenie, czy wystarczą halogeny nad lustrem ale zamontowane na suficie ?

Przy lustrze powinno byc swiatlo, ktore oswietli twarz bez cieni czyli powinno byc mozliwie jak najblizej lustra. Jak dasz w suficie, to zbyt dobrze twarzy sobie nie oswietlisz :)