Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga pływająca czy przyklejona

Juniorka

Recommended Posts

dom korkowy sprzedaje wiele typow posadzek drewnianych ale warstwowek..na iglakach czy na sklejce produkcji ipowood nie ma...dom korkowy ma posadzki warstwowe 10mm ..12mm na klik.deby bielone..olejowane..naturalne..szczotkowane i wiele innych ale to nie jest ipowood!..

Ipowood to elementy lite..o grubości generalnie 15mm..deskowe badz klepkowe olejowane badz lakierowane..fazowane..fajny produkt i dosyc tani ze dwa lata juz to ukladam..ale i polakierowac to trza i poolejowac dodatkowo...

dom korkowy sprzedaje wiele typow posadzek drewnianych ale warstwowek..na iglakach czy na sklejce produkcji ipowood nie ma...dom korkowy ma posadzki warstwowe 10mm ..12mm na klik.deby bielone..olejowane..naturalne..szczotkowane i wiele innych ale to nie jest ipowood!..

Ipowood to elementy lite..o grubości generalnie 15mm..deskowe badz klepkowe olejowane badz lakierowane..fazowane..fajny produkt i dosyc tani ze dwa lata juz to ukladam..ale i polakierowac to trza i poolejowac dodatkowo...

Może Dom Korkowy nie ma ale na stronach http://www.parkietydrewniane.pl , http://www.ipowood.pl można znaleźc oferty desek trójwarstwowych

Byliśmy w sobotę na rekonesansie po sklepach podłogowych. W żadnym nie spotkałam już tego falistego dęba szczotkowanego, a nawet się dowiedziałam, że skoro był falisty to użyto złych szczotek i powinien być sprzedawany jako... drugi gatunek :o

Chyba powinnam przestać chodzić po sklepach, mam dość :lol:

Małż zaczął mnie nawet przekonywać, że może warto by kupić parkiet, hehe. To żart, ale przynajmniej taniej by wyszło. Już sama nie wiem co lepsze...

Mam w domu deskę warstwową klejoną do podłoża - finish deska, jesion biały exclusiv,panele drewniane i laminowane kładzione jako podłoga pływająca.Pod panelami warstwa wygłuszająca,która moim zdaniem nie ma żadnego znaczenia,jedyne co rzeczywiście wygłusza to położenie chodników lub dywanów.Komfort podłogi klejonej nieporównywalny z panelami pływającymi ale proces układania jest pracochłonny i wymaga dużej precyzji (przygotowanie podłoża,wylewka samopoziomująca),jest to też czasochłonne.

No cóż, ja chyba nie mam takiego wyczucia jak Ty, bo po jakim podłożu bym nie chodziła (u wszystkich znajomych bacznie teraz przyglądamy się podłogom :wink:) to mam wrażenie, że wszystkie są podobne jeśli chodzi "odgłos" kroków. Może łatwiej ocenić jak się ma kilka rodzajów podłóg koło siebie :wink:. Panele lamiowane i deski lakierowane są podobne w dotyku i odczuciu (takie zimnawe), a deski olejowane czuć, że są jakby cieplejsze w dotyku. Oczywiście to moje prywatne odczucia.

Czy to prawda, że częściej skrzypią podłogi pływające? Czy to raczej przypadek i ma związek np. ze złym położeniem desek?

Niestety to prawda. Pływajaco ułozona podłoga jest w ciagłym ruchu poprzez chodzenie i zmiany klimatyczne, które oddziałowują na posadzkę drewnianą. Przy wzroście wilgotnosci deski prą na siebie i podczas chodzenia uginaja się i trą o siebie wzajemnie. Przy klejonych do podłoża jest cisza i spokój.

• 2 weeks później...

Zakupy podłogowe za nami, wreszcie, bo ciężko było się zdecydować :wink:

Ostatecznie w salonie i sypialni będą jednolamelowe deski dębowe olejowane trzywarstwowe przyklejane do podłogi, a do pokoju dziecięcego ostatecznie wybraliśmy... panele :lol:. Jak za parę lat synki podrosną to wymienimy im podłogę na drewnianą.

I tu mam pytanie do desek. Mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodzi. Czy można deski o długości 242 cm przyklejać równolegle jedna obok drugiej bez przycinania ich? Sypialnia ma 244 cm szerokości i pomyśleliśmy, że fajnie i prosto by się je przyklejało (oczywiście nie my to będziemy robić) do podłoża i akurat byłyby od ściany do ściany. Z przerwą 1 cm od każdej ściany, która to byłaby zasłonięta listwą drewnianą.

Tylko czy takie klejenie się praktykuje? W sklepie (dealer dobrych marek) sprzedawca najpierw zdziwił się naszym pomysłem i powiedział, że tak nie powinno się robić ale zadzwonił do Kogoś i okazało się, że tak można przykleić (czyli całe długie deski 242 cm jedna obok drugiej bez przycinania ich), choć rzadko się tak robi. A jakie Jarku Ty masz zdanie? Ciekawa jestem Twojej opinii.

Zakupy podłogowe za nami, wreszcie, bo ciężko było się zdecydować :wink:

Ostatecznie w salonie i sypialni będą jednolamelowe deski dębowe olejowane trzywarstwowe przyklejane do podłogi, a do pokoju dziecięcego ostatecznie wybraliśmy... panele :lol:. Jak za parę lat synki podrosną to wymienimy im podłogę na drewnianą.

I tu mam pytanie do desek. Mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodzi. Czy można deski o długości 242 cm przyklejać równolegle jedna obok drugiej bez przycinania ich? Sypialnia ma 244 cm szerokości i pomyśleliśmy, że fajnie i prosto by się je przyklejało (oczywiście nie my to będziemy robić) do podłoża i akurat byłyby od ściany do ściany. Z przerwą 1 cm od każdej ściany, która to byłaby zasłonięta listwą drewnianą.

Tylko czy takie klejenie się praktykuje? W sklepie (dealer dobrych marek) sprzedawca najpierw zdziwił się naszym pomysłem i powiedział, że tak nie powinno się robić ale zadzwonił do Kogoś i okazało się, że tak można przykleić (czyli całe długie deski 242 cm jedna obok drugiej bez przycinania ich), choć rzadko się tak robi. A jakie Jarku Ty masz zdanie? Ciekawa jestem Twojej opinii.

oczywiście klejone do podkładu (wylewki) można. Tracisz jedynie gwarancje bo producent zaleca inaczej. Aby spróbowac zachowac gwarancje przy takim klejeniu musiałabys miec pisemną zgodę producenta. nalezy uzyc kleju poliuretanowego najlepiej jednoskładnikowego w ilości 1,3 do 1,5kg/m2.

podkład (wylewka) musi byc sucha maksymalnie 2% na 2/3 od dołu wylewki. poza tym równa 2mm/2mb prześwit, zwarta, stabilna nie piaszczaca się i wytrzymałośc na ścinanie rzędu 2,5N/mm2 a na zrywanie 1,5N/mm2.

• 7 years później...
Powiem tak. W mieszkaniu mam położoną deskę dąb 3-warstwowy klejoną i pływająco. Obie podłogi kładłem sam. Zdecydowanie polecam położyć na klej. Ja używałem silanowego jednoskładnikowego. Nawet jak deska się zabrudzi, można bez problemu klej usunąć, nawet na następny dzień. Podłoga klejona jak się po niech chodzi nie wydaje głuchego podgłosu. Czytałem też wcześniej fora i stwierdziłem, że część położę pływająco, (a co tam - nie chciało mi się już kleić :) ). Teraz żałuję. Podłogę pływającą położyłem oczywiście na korku. Nie ma możliwości wyeliminowania głuchego podgłosu, w sensie zawsze będzie dużo bardziej słychać kroki na podłodze pływającej, choćby nie wiem co. Jak dla mnie nie ma porównania do podłogi klejonej. Już nawet myślałem ściągać tę pływającą i ją przykleić, ale musiałbym rozmontowywać do tego całą kuchnie, więc sobie odpuściłem. Do tego polecam wybrać deski olejowane, aniżeli lakierowane ( w łazience mam olejowany teak). Te "nowe" lakiery są tak miękkie, że nie ma możliwości aby utrzymać podłogę bez zarysowań. A jak jest olejek, nie dość że się przyjemniej chodzi (boso bez porównania na plus dla olejowanej) to jeszcze rysy bez problemu niwelujemy drobnym papierem ściernym ;). Pozdrawiam i jak możecie weźcie sobie do serca mój post :) - (sam chciał bym go przeczytać 1,5 roku temu ;) ).