Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kryzys? Szukamy pozytywnych wiadomości

Redakcja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli natomiast nie chcecie się wykrwawić finansowo, to kupujcie jak najatńsze i jak najmniej - proste i skuteczne niezmiennie od stuleci.

Czyli chińskie :)

No cóż. Skoro tak wychodzi - to chińskie.

Tak wychodzi, tylko że większości polityków się wydaje że jak każdy będzie kupował dużo i drogo to gospodarka stanie na nogi. I tak - w Polsce będziemy kupować 'dobre bo polskie', Amerykanie mają już 'Buy American', cała Europa za chwilę przywróci opłaty celne wewnątrz wspólnoty, a potem okaże się że warto też przywrócić granice ze strażnikami no i że co prawda waluta jest wspólna, ale Euro niemieckie jest warte tyle co 2 Euro słowackie :)

Kryzys w gospodarce to pikuś........tragedia jest jak kryzys dotyka naszych rodzin.........rozwód, śmierć, choroba, brak porozumienia.............wtedy trzeba się martwic................z innym kryzysem można sobie poradzić , praca zawsze się znajdzie ( nawet taka z łopatą), mieszkać w jednym pokoju z kuchnią, albo z teściową :wink: pieniądze raz sa raz ich nie ma.............najważniejsze to mieć w około siebie ludzi którzy Cie kochają ...........

Dokładnie, to, co najważniejsze mieć przy sobie. To, co kochamy, szanujemy i potrzebujemy, aby móc funkcjonować.

No może Teściowa, choć kilkanaście metrów dalej;)

śmiejecie się , ja już zaliczkowałam wczasy nad Bałtykiem w czerwcu ( niezmienny punkt wakacyjny od kilkunastu lat bez względu na pogodę), bo potem to miejsc może nie byc.................a sierpniu może last minute..............dobra oferta za średnie pieniądze bo nie będzie chętnych????

z tym last minute innym niż krajowe to moze byc problem. W zeszłe wakacje 1 euro było po 3,20, teraz po 4,60 zl. Jak kursy nie spadna to mimo 40% obniżki i tak moze byc drozej niż rok temu, nie mowiac juz o wydatkach na miejscu.

"Tania Slowacja" odeszła w przeszłosc - wejscie do aquaparku w cenie 14-17 euro od osoby a karnet na wyciagi 20-25 euro - Polaków wymiotło.

z tym last minute innym niż krajowe to moze byc problem. W zeszłe wakacje 1 euro było po 3,20, teraz po 4,60 zl. Jak kursy nie spadna to mimo 40% obniżki i tak moze byc drozej niż rok temu, nie mowiac juz o wydatkach na miejscu.

"Tania Slowacja" odeszła w przeszłosc - wejscie do aquaparku w cenie 14-17 euro od osoby a karnet na wyciagi 20-25 euro - Polaków wymiotło.

ja liczę ,że właśnie dlatego że wczasy podrożeją będzie mniej chętnych ,więc na "końcu" sezonu letniego będą biura podroży chciały cokolwiek zarobić i będą fajne oferty w miarę tanio proponować

wakacje w Polsce mogą być w tym roku bardzo atrakcyjne więc trzeba za wczasy zrobić rezerwacje

zbieram na wakacje. Mówicie ze zagranica droga? Hmmm... a Polska nie? Jak się rzucimy wszyscy nad zimy Bałtyk, jak zapełnimy Mazury i Kaszuby to będzie taniej? Wątpię. Przynajmniej będąc nad morzem śródziemnym pogodę mamy zagwarantowana.

Bylem zawsze zwolennikiem zwiedzania o odpoczywania w naszym pięknym kraju ale... ale jak pierwszy raz zdecydowałem się wyjechać za granice na urlop okazało się, ze wydałem.... mniej niż w kraju - szok? nieprawdaż?

jareko

ale powinniśmy uściślić pewne dane co to znaczy tajnej za granicą niż w Polsce?

Ja za tygodniowy pobyt nad morzem trzy osobowej rodziny w dobrym hotelu z pełnym wyżywieniem , dojazdem i atrakcjami typu jakaś wycieczka, drobne zakupy itp płacę około 4 tys. złotych

Jadąc za granicę all inclusive hotel o takim samym standardzie jak w Polsce to pewnie min 4 gwiazdki zagraniczne to min 1800 tys. od osoby czyli jakieś 5400tys. razem + jakieś pieniądze ze sobą około 1000 zł.

porównując oczywiście te same standardy

wszystko dla 3 osób

można inaczej pokój nad morzem u kogoś w domu oko ło 100 zł dziennie, wyżywienie 100 zł dziennie ( śniadanie, obiad kolacja)czyli razem 1400 zł, benzyna na dojazd w obie strony 500 zł. , jakieś atrakcje , wycieczka powiedzmy 500 zł następne to razem 2400 zł.

to powiedz gdzie taniej można spędzić wczasy zagraniczne

:o :o :o :o

dojazd własny czy Wochy, czy Chorwacja to około 1000 zł, jeść coś musisz to chyba min 1000 zł ( nawet jak część weźmiesz ze sobą ale to w Polsce też musisz kupić) jakieś pole namiotowe czy tania kwatera to tez około 1000 zł, to taniej z żadnej strony tez mi nie wychodzi ........

wszyscy mi mówią taniej , taniej za granicą na pewno jak porównamy koszty tygodniowego wyjazdu w Polsce w luksusowym hotelu do wyjazdu zagranicznego pod namiot czy na kwaterę.....bo przy tych samych standardach to chyba się nie uda.......

jak się mylę to sprzedajcie mi patent na te tanie wczasy zagraniczne , chętnie pojadę ale nie wychodzi mi to od paru ładnych lat

Byłam własnie na nartach pod Krynicą Górską, przy okazji skoczyiśmy na Słowację. Kiedyś było tanio, przy obecnym kursie Euro ceny na Słowacji w Euraskach to porażka. Wypiliśmy po kawie i wróciliśmy do kraju.

Szkoda, bo zawsze wyjeżdżaliśmy nad ciepłe morze,a w tym roku będzie diablo drogo. A nasz Bałtyk to może plaże ma i ładne ale temperatura wody jest dla morsa lub osób poniżej 18 roku życia. Ja się do wody o temperaturze 18C nie zapuszczę :(