Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kryzys? Szukamy pozytywnych wiadomości

Redakcja

Recommended Posts

Byłam własnie na nartach pod Krynicą Górską, przy okazji skoczyiśmy na Słowację. Kiedyś było tanio, przy obecnym kursie Euro ceny na Słowacji w Euraskach to porażka. Wypiliśmy po kawie i wróciliśmy do kraju.

Szkoda, bo zawsze wyjeżdżaliśmy nad ciepłe morze,a w tym roku będzie diablo drogo. A nasz Bałtyk to może plaże ma i ładne ale temperatura wody jest dla morsa lub osób poniżej 18 roku życia. Ja się do wody o temperaturze 18C nie zapuszczę :(

fakt bezsprzeczny morze bałtyckie jest zimne, ja się nie kąpie w nim moja córka z mężem owszem, dla mnie Bałtyk to piękne plaże , spacery, świetne trasy rowerowe itp. lubię tam wypoczywać ..........

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fakt bezsprzeczny morze bałtyckie jest zimne, ja się nie kąpie w nim moja córka z mężem owszem, dla mnie Bałtyk to piękne plaże , spacery, świetne trasy rowerowe itp. lubię tam wypoczywać ..........

tiaaaa przy założeniu że akurat trafi (to kluczowe słowo) się na pogode , bo jak nie to prze..srane.

Po latach narzekań , moja małża wydebiła u mnie zgodę na wakacja na wymarzonym Bałtykiem . Pojechaliśmy te 640 km (wyruszyliśmy o 4.00). Na miejscu byliśmy o 13tej . Okazało się że że klucze do pokoi będą wydawane będą dopiero o 14tej , wielu ludzi którzy jechali tam całą noc koczowało z małymi dziecmi po samochodach . Myślę se , no qrwa pięknie się zaczyna . Potem było już tylko...gorzej . :evil:

Na początek dali nam nie ten pokój co trzeba , ale małża w stanie bliskim babskiej furii poradziła sobie z tym . Notabene te pokoje wyglądały na zdjęciach na dużo większe. Potem codzienne problemy z posiłkami . Większość przyjachałaz dziecmi . Stołówka na troche ponad 100 osób a gości ponad 400 i tylko jedna pora obiadu . reszty możecie się domyślać , po 2 dniach qrwy (bo nie wpuszczali jak za dużo było) pod drzwiami leciały gęsto.

Co do warunków krajobrazowych rzekłbym, nie mam zastrzeżeń , blisko na szerokie plaże , cisza . :-?

Tylko pogody brakowało , przez cały czas naszego pobutu byliśmy z 3 razy na plaży . Z tego tylko raz świeciło słońce . Za to byliśmy częstym gościem aquaparku w Darłowie . Finansowo porażka . Wyszło drożej niż na Słowacji , a warunki w tamtejszym pensjonacie (na Slowacji) ,niebo a ziemia.

Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło . Temat bałtycki u mnie w domu zakończony definitywnie. 8)

zagraniczne wakacje podrożały dla Polakow

dla mieszkancow strefy euro ceny sie nie zmieniły - wiec czemu miałoby byc taniej?

wakacja nad Bałtykiem? - jak 1/2 miliona Polakow w tym roku wybierze Bałtyk zamiast innych ciepłych morz - to wędzonych rybek zabraknie nad morzem

Hmm... A mi się wydaje że wakacje dla takich Niemców w Polsce to barddzo potaniały. I nie tylko wakacje:

http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090102/POWIAT11/96958817

I nie tylko Niemcom:

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,6246402,Slowacy_na_tanich_zakupach_w_Polsce.html?skad=rss

Wszystko dzięki słabej złotówce. Gdyby nie kiepska polityka rpp, knf i rządu przez którą sporo ludzi załadowało się w kredyt w walucie, a także chciwość baranów z firm eksportowych, którzy zamiast prowadzić normalną działaność to się bawili w opcje, to skokowa dewaluacja złotego mogłaby być naszym kołem ratunkowym w kryzysie. Z resztą będzie tylko na mniejszą skalę niż mogłaby być.

Pozdrawiam

Wracając do tematu przewodnigo wątku:

Kryzys? Szukamy pozytywnych argumentów

to może "dzięki" kryzysowi UE przyzna w końcu, że całe to globalne ocieplenie to przysłowiowa bujda na resorach i odstapi od wdrażania kosztwnych projektów walki z CO2, na czym z pewnością wszyscy skorzystamy !!!

Kazdy ma swoja kalkulacje i priorytety

Mnie w dalszym ciągu wychodzi ze Kreta czy Turcja wychodzi mi taniej lub porównywalnie.

Pod namiot - nie pojadę z wielu powodów

Żywic sie a McDonaldzie nie zamierzam

Zjadać tylko jeden posiłek a resztę samemu sobie pitrasić - tym bardziej

Paty, gratuluje dobrego (czyli min 4 gwiazdki) hotelu dla 3 osób, wyżywienia całodziennego dla trzyosobowej rodziny i innych atrakcji za maks 4 tys

Widać ja niegospodarny jestem lub ceny podajesz sprzed wielu lat

A jak się okaże ze pogody nie ma... ze leje i ziąb... doliczyłaś nieprzewidziane wydatki na alkohol? :lol:

Dla porównania cena sprzed dwu godzin, 7 dni na Cyprze latem z dolotem (Neckermann a nie jakieś czort wie jakie biuro), koszt 2200 za osobę, all inclusive z transportem, akurat moje dziecko to 50% tej kwoty czyli całość zamknie sie suma 5.500 - nie zdecydowałem się jeszcze ale myślę nad podpisaniem umowy

Dodajmy dodatkowe wydatki na trzy osoby ekstra (choć znam osoby mające all inclusive nie wydające dodatkowo ani centa) rzędu 50 Euro dziennie - to dodatkowo 250 zeta dziennie, za tydzień 1750 ekstra

wiec w sumie nie oszczędzając wychodzi mi 7250 dla rodziny 3 osobowej z prawie 8 letnim synem

Życzę Ci byś się w tej kwocie latem zmieściła w porównywalnych warunkach nad Bałtykiem.

Słowacja tej zimy... faktycznie nie wychodzi juz tak tanio jak zeszłej ale... ale w porównaniu z Zakopanem, Białką, Witowem, Korbielowem - ceny realnie porównywalne

Kazdy ma swoja kalkulacje i priorytety

Mnie w dalszym ciągu wychodzi ze Kreta czy Turcja wychodzi mi taniej lub porównywalnie.

Pod namiot - nie pojadę z wielu powodów

Żywic sie a McDonaldzie nie zamierzam

Zjadać tylko jeden posiłek a resztę samemu sobie pitrasić - tym bardziej

Paty, gratuluje dobrego (czyli min 4 gwiazdki) hotelu dla 3 osób, wyżywienia całodziennego dla trzyosobowej rodziny i innych atrakcji za maks 4 tys

Widać ja niegospodarny jestem lub ceny podajesz sprzed wielu lat

A jak się okaże ze pogody nie ma... ze leje i ziąb... doliczyłaś nieprzewidziane wydatki na alkohol? :lol:

Dla porównania cena sprzed dwu godzin, 7 dni na Cyprze latem z dolotem (Neckermann a nie jakieś czort wie jakie biuro), koszt 2200 za osobę, all inclusive z transportem, akurat moje dziecko to 50% tej kwoty czyli całość zamknie sie suma 5.500 - nie zdecydowałem się jeszcze ale myślę nad podpisaniem umowy

Dodajmy dodatkowe wydatki na trzy osoby ekstra (choć znam osoby mające all inclusive nie wydające dodatkowo ani centa) rzędu 50 Euro dziennie - to dodatkowo 250 zeta dziennie, za tydzień 1750 ekstra

wiec w sumie nie oszczędzając wychodzi mi 7250 dla rodziny 3 osobowej z prawie 8 letnim synem

Życzę Ci byś się w tej kwocie latem zmieściła w porównywalnych warunkach nad Bałtykiem.

Słowacja tej zimy... faktycznie nie wychodzi juz tak tanio jak zeszłej ale... ale w porównaniu z Zakopanem, Białką, Witowem, Korbielowem - ceny realnie porównywalne

właśnie mam zarezerwowany mały hotel nad morzem ( jedząc śniadanie patrze na pełne morze) pokój 2 osobowy z dostawką ze śniadaniami 400 zł w tym jest kwota 90 zł dziennie na jedzenie do wykorzystania w restauracji to daje nam 400 x7 =2800, do tego paliwo w obie strony 500 zł ( mam ok. 700km) to razem 3300 , zostaje 700 zł , stówa dziennie , razem 4000.

a za taką kasę w życiu nie będę miała takiego standardu za granicą jak tam

nie jest to hotel moloch , nie ma basenu za to bezpośrednie zejście na plażę.

tiaaaa przy założeniu że akurat trafi (to kluczowe słowo) się na pogode , bo jak nie to prze..srane.

Po latach narzekań , moja małża wydebiła u mnie zgodę na wakacja na wymarzonym Bałtykiem . Pojechaliśmy te 640 km (wyruszyliśmy o 4.00). Na miejscu byliśmy o 13tej . Okazało się że że klucze do pokoi będą wydawane będą dopiero o 14tej , wielu ludzi którzy jechali tam całą noc koczowało z małymi dziecmi po samochodach . Myślę se , no qrwa pięknie się zaczyna . Potem było już tylko...gorzej . :evil:

Na początek dali nam nie ten pokój co trzeba , ale małża w stanie bliskim babskiej furii poradziła sobie z tym . Notabene te pokoje wyglądały na zdjęciach na dużo większe. Potem codzienne problemy z posiłkami . Większość przyjachałaz dziecmi . Stołówka na troche ponad 100 osób a gości ponad 400 i tylko jedna pora obiadu . reszty możecie się domyślać , po 2 dniach qrwy (bo nie wpuszczali jak za dużo było) pod drzwiami leciały gęsto.

Co do warunków krajobrazowych rzekłbym, nie mam zastrzeżeń , blisko na szerokie plaże , cisza . :-?

Tylko pogody brakowało , przez cały czas naszego pobutu byliśmy z 3 razy na plaży . Z tego tylko raz świeciło słońce . Za to byliśmy częstym gościem aquaparku w Darłowie . Finansowo porażka . Wyszło drożej niż na Słowacji , a warunki w tamtejszym pensjonacie (na Slowacji) ,niebo a ziemia.

Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło . Temat bałtycki u mnie w domu zakończony definitywnie. 8)

wszystko kwestia gdzie się trafi z pogodą to też loteria , ja od 10 lat jeżdżę co roku i nie trafiłam na deszcze, bez słońca się zdarzało ale nie padało

a to że doba zaczyna się od 14 to standard w każdym pensjonacie czy hotelu, czasami dają klucze o 12

co do deszczu , kuzynka była w zeszłym roku w sierpniu na Maderze i z 7 dniu przez 5 padało, nawet nie bardzo miła jak popływać w basenie, zdjęcia tylko z parasolem albo zachmurzonym niebem , słońce widziała raz, tyle ze ciepło było i piękne widoki ale więcej już raczej tam nie pojedzie

Paty - jak wspomniałem każdy ma swój sposób na urlop i swoja ocene sytuacji - ty masz fart od 10 lat, inni nie, koleżanka płacze ze na Maderze lalo, ja płakałem ze ani jednej chmury nie było przez dwa tygodnie na Krecie i podobnie w Turcji i ledwo wytrzymywałem upały

Dla ciebie hotel o którym wspominasz ma standard porównywalny, dla mnie nie,

nie ważne

Nie zamierzam nikogo na sile przekonywać ze nawet przy euro nawet za 5 zl, urlop za granica nie musi być droższy od krajowego

Zwłaszcza przy okresach dłuższych niż tydzień oferta znad Morza Śródziemnego może okazać się porównywalna bądź tańsza

Paty - jak wspomniałem każdy ma swój sposób na urlop i swoja ocene sytuacji - ty masz fart od 10 lat, inni nie, koleżanka płacze ze na Maderze lalo, ja płakałem ze ani jednej chmury nie było przez dwa tygodnie na Krecie i podobnie w Turcji i ledwo wytrzymywałem upały

Dla ciebie hotel o którym wspominasz ma standard porównywalny, dla mnie nie,

nie ważne

Nie zamierzam nikogo na sile przekonywać ze nawet przy euro nawet za 5 zl, urlop za granica nie musi być droższy od krajowego

Zwłaszcza przy okresach dłuższych niż tydzień oferta znad Morza Śródziemnego może okazać się porównywalna bądź tańsza

masz rację ty nie chodzi o przekonywanie do swoich racji, tak luźno piszemy ale opinia jest taka że nad naszym morzem jest drogo i taniej wychodzi zagranica, wszystko tak jak piszesz zależy od oceny sytuacji, dla kogoś luksusem jest coś co dla innego standardem itd.gwarancja pogody za granica jednak bez dyskusyjna, a że 2 tygodnie niewiele droższe o jednego to fakt, najdrożej w tym wszystkim wychodzi przelot, nawet na takich wczasach w Bułgarii , wziąć ten sam hotel z samolotem czy dojazd własny to prawie tak jak nasz Bałtyk

a tak z ciekawości zerknij na hotel o którym ci pisałam co o tym sądzisz ( wysłałam na priv)

Pat

W zeszłym roku zagranica była dużo tańsza - w tym jest porównywalna - nie mowie o cenach które rok rocznie nad naszym pięknym morzem rosną i nie uwzględniamy ich w tych rozważaniach

Zapominasz ze przeloty sa już wkalkulowane w koszty

oczywiście że są wkalkulowane w koszty ale jaki procent jest w cenie za jedną osobę samego przelotu , moim zdaniem min 30 %

a co do hotelu. Widzisz, dla mnie odpada z podstawowego powodu - Rozewie

Właściwie od najmłodszych lat zwiedzałem nasze wybrzeże, od Świnoujścia, Wolin, Międzywodzie, Ustkę, Łebę, Rowy, Jarosławiec, Dąbki, Dębki, Mielno, Władysławowo - po co wymieniać - te ponad 500 km granicy zaliczyłem i wiesz co? Mimo wszystko Rozewie i wogóle Jastrzębia i okolice, pomimo porównywalnie pięknych widoków jak wybrzeże klifowe na wyspie Wolin dla mnie a przede wszystkim dla mego synka odpada.

Hotel coz... ładna architektura, nowoczesny, strona ładnie zaprojektowana itd

Zareklamować sie potrafią :)

...oczywiście że są wkalkulowane w koszty ale jaki procent jest w cenie za jedną osobę samego przelotu , moim zdaniem min 30 %
I co z tego? Co mnie obchodzą % ? no chyba ze mówimy o C2H5(OH) :lol:

Mnie interesuje cena końcowa.

I od razu małe sprostowanie twej kalkulacji

jesli chcesz porównywać to porównujmy oferty z tego samego okresu i pokoi

wiec wspomniany cypr odpowiada w tym wypadku cenie od 1 lipca do 31 sierpnia za apartament - czyli 520 za dobę a nie jak podałaś 400

wiec już w 4000 się nie zmieścisz :( bo o 120 zeta dziennie musisz policzyć więcej

czyli już z 4000 robi ci się 4850 :(

odwieczny problem porównywania ofert :lol:

a to że doba zaczyna się od 14 to standard w każdym pensjonacie czy hotelu, czasami dają klucze o 12

może i standard , ale widocznie nie tylko nam telefonicznie obiecano że będą wpuszczać od 11-tej . :evil:

W zeszłym roku pojechaliśmy w Pieniny i wszystko było cacy . Zakwaterowanie , wyżywienie , okolica no i pogoda (za wyjątkiem jednego dnia , lało 12 godzin, no ale to góry w końcu) . :D

...oczywiście że są wkalkulowane w koszty ale jaki procent jest w cenie za jedną osobę samego przelotu , moim zdaniem min 30 %
I co z tego? Co mnie obchodzą % ? no chyba ze mówimy o C2H5(OH) :lol:

Mnie interesuje cena końcowa.

I od razu małe sprostowanie twej kalkulacji

jesli chcesz porównywać to porównujmy oferty z tego samego okresu i pokoi

wiec wspomniany cypr odpowiada w tym wypadku cenie od 1 lipca do 31 sierpnia za apartament - czyli 520 za dobę a nie jak podałaś 400

wiec już w 4000 się nie zmieścisz :( bo o 120 zeta dziennie musisz policzyć więcej

czyli już z 4000 robi ci się 4850 :(

odwieczny problem porównywania ofert :lol:

a dlaczego akurat apartament, na Cyprze w ofercie którą opisałeś dostajesz apartament czyli 2 pokoje?, sądzę ż pokój dwuosobowy z dostawką.

jareko

właśnie weszłam na Neckermana , znalazłam oferty wakacyjne na Cypr , soory ale szukam ale ja nie znalazłam żadnej poniżej 3 tys.za osbę i to all inclusive

Hotel / kategoria Miejsce pobytu Cechy i możliwości pobytu Cena/od

HOTEL LENIOS BEACH

od:2009-05-01

do:2009-10-23

Cypr

Larnaca

LARNACA pokoje: 1, 2, 3

wyżywienie: FR, HP

dostawka: nie od 3325PLN

HOTEL LORDOS BEACH

od:2009-04-03

do:2009-10-23