Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kryzys? Szukamy pozytywnych wiadomości

Redakcja

Recommended Posts

A kto napisał, że dzidek miał 5 uncji?

:roll:

fajnie poczytac o dobrych starych czasach. :p

pamietam jak dzis, kiedy to kumpel w podstawowce chwalil sie, ze sa bogaczami pociadajac 4 zlote $20. dodatkowo rodzice zgromadzili kapital $120 dolcow . bogatwo zamykala kolekcja kilkunastu krysztalow i 2 zestawow porcelany.

zapomnialem o kurołapce, to byla bryka. :p

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dodatkowo Crashproof nie dopuszcza do siebie zdania innego niż on ma. Jeśli ktoś powie , że ma inne zdanie na temat kryzysu, wartości złota , kredytów to według niego musi być albo niemądry, albo nierozgarnięty albo w ogóle nie rozumie o co chodzi na świecie :)

Jakbym ja był tak wszechwiedzący i miał super zdolności 100% przewidywania to z 1zł w rok zrobiłbym kilka miliardów uratował świat i na koniec zamieszkał na Marsie.

Dodatkowo Crashproof nie dopuszcza do siebie zdania innego niż on ma. Jeśli ktoś powie , że ma inne zdanie na temat kryzysu, wartości złota , kredytów to według niego musi być albo niemądry, albo nierozgarnięty albo w ogóle nie rozumie o co chodzi na świecie :)

Dopuszczam inne zdanie. Stygmat niemądrego i nierozgarniętego należy się takim zapatrzonym w siebie jednostkom, jak Ty.

Jakbym ja był tak wszechwiedzący i miał super zdolności 100% przewidywania to z 1zł w rok zrobiłbym kilka miliardów uratował świat i na koniec zamieszkał na Marsie.

No niestety nie jesteś. Ludzie, którzy byli - albo im się wydawało, że byli - to np. Hitler, Pol Pot, Stalin.

Upominki dla dyskutantów.

Ponieważ liczba odpowiedzi przerosła wyobraźnię Redakcji :) , czekamy na pierwsze 10 osób, spośród tych, które wypowiadały się - o przesłanie adresu jako pw do Redakcji. Liczy się kolejność zgłoszeń.

Liczymy na dalszą dyskusję!

czy Szanowna Redakcja opublikowała gdzieś listę wybrańców? :)

Zostawić mi prawdomówność dziadka :evil: Bo mimo, że białogłowa, to usieczę.

Dziadek miał monety srebrne ale głównie złowe na równowartość kilku kamienic w latach siedemdziesiątych i osiedziesiątych. Po spadku wartości dolara "czarnorynkowego" odłożonyw monetach majątek szlak trafił.

Tyle samo warte są te wasze zbiory, jak się USA załamie mocniej, to będziecie se mogli zrobić pamiątkę dla późnego wnuka a nie źródlo dochodu, hi, hi, hi...

No widzisz. Różnica polega na tym, że PRL był systemem izolowanym finansowo i ceny były z kosmosu, tzn. rzeczywiście mogło być tak, że te kamienice były warte np. 5 uncji złota (chociaż nawet w to mi trudno uwierzyć). Natomiast w tej chwili ktoś, kto ma 5 kg złota, kupi sobie jako-taki apartament w większości stolic świata... i to się raczej nie zmieni (a jeśli zmieni, to z korzyścią dla złota). Jeśli sądzisz, że ewentualne załamanie się USA będzie miało negatywny wpływ na wartość złota... no cóż... tak jak napisałem, chyba jesteś nierozgarnięty.

Podpowiem Ci coś, nad czym możesz się pozastanawiać: znajdź sobie ceny w złocie nieruchomości w starożytnym Rzymie. Porównaj z cenami w XX i XXI wieku. Coś ciekawego może Ci się rzuci w oczy.

2000 lat temu Rzymianin za uncje złota mógł kupić sobie dobrej jakości tunike i sandały :D

...Pszczelarze jeszcze cierpliwści :)
ale jaka to niebezpieczna praca !!! Przez cztery dni kręcenia miodu naliczyłem w sumie 23 ukąszenia :(((( Najgorsze było jak taka jedna cholera wpadła pod siatkę i walnęła mnie w kąciku ust. O czubku... głowy nie wspomnę - ale to już moja głupota. nie sprawdziłem i założyłem kask i mało nie wywaliłem się na motorze z tego powodu

...Pszczelarze jeszcze cierpliwści :)
ale jaka to niebezpieczna praca !!! Przez cztery dni kręcenia miodu naliczyłem w sumie 23 ukąszenia :(((( Najgorsze było jak taka jedna cholera wpadła pod siatkę i walnęła mnie w kąciku ust. O czubku... głowy nie wspomnę - ale to już moja głupota. nie sprawdziłem i założyłem kask i mało nie wywaliłem się na motorze z tego powodu

Drzewiej pszczelarzy/bartników wybierano na "mężów zaufania"!!

Wczasy w Sarbinowie.

Po tygodniu ajent uciekł (długi).

Kucharki własnym sumptem organizowały co się dało do jedzenia,żeby wczasowicze nie padli z głodu.

Na plaży byliśmy 2 razy (słownie DWA razy).Raz w kurtkach a raz okopaliśmy się ale nas wywiało.

Bałtyk?? Nigdy więcej!!

Toz ten Bałtyk krwia naszych ojców zdobyty i na prózno??

:D :D :D :D :D

E tam, dziadek kolekcjonował srebrne i złote, dostał na tym tak w dupę, że przez kolejne pokolenia będziemy opowiadać, jaki majątek zadup..ył. Biedny dziadek, na kilka kamienic by było, a po śmierci dwubiegunowego świata, najwyżej na przyzwoite auto zostało.

Więc sorki widok dulara nie zwala z nóżysk. Papatki

Mój dziadek był puścił kilka wiosek w monte Carlo przed wojna,zginął w 42 biedaczysko :(

Moze przewidział "Nowy ład"?

dular i tak zniknie wkrótce z tego ziemskiego świata...ma go podobno zastąpić nowa waluta AMERO :wink:

Bajka. Jak na razie to waluty CEE i pribaltiki są na dobrej drodze do przemiany we wspomnienie historyczne, ewentualnie zachowania wartości jako obiekty filatelistyczne. Dular pewnie padnie, ale to może być jeszcze łaaaadnych parę lat.