Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kryzys? Szukamy pozytywnych wiadomości

Redakcja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i mamy pozytywny wątek :)

http://www.bialystokonline.pl/artykul.php?ida=37418

Ale to mozliwe ze przez to afere z logo Bstoku?

Wszędzie na świecie chyba spadają. W Warszawce też, powolutku. Co mnie osobiście cieszy.

no dokładnie. Mogłyby jeszcze spaść conajmniej oi 50%:) ale chyba za dużo wymagam

No i mamy pozytywny wątek :)

http://www.bialystokonline.pl/artykul.php?ida=37418

Ale to mozliwe ze przez to afere z logo Bstoku?

Wszędzie na świecie chyba spadają. W Warszawce też, powolutku. Co mnie osobiście cieszy.

no dokładnie. Mogłyby jeszcze spaść conajmniej oi 50%:) ale chyba za dużo wymagam

Moze przez ów "kryzys"wszysko znormalnieje?

Świat jak powstawał tez był haos :)

Kilka mądrych słów z bloga gazety "Parkiet", dotyczy nie tylko rynku kapitałowego.

Czy warto słuchać dziadka?

13 Luty 2009, 08:45

W różnych kulturach różnie podchodzi się do osób starszych. Na Wschodzie się je hołubi i stara czerpać z doświadczenia życiowego. Kultura zachodnia opętana kultem młodości starsze osoby odsuwa na bok.

Warto przełamać ten stereotyp i posłuchać, co mówi człowiek, który w grudniu ubiegłego roku skończył 104 lata. Tym bardziej że jest to nadal aktywny inwestor, który karierę na rynku kapitałowym rozpoczął tuż przed kryzysem. Wielkim Kryzysem.

Historia uczy, że każdy wzrost kończy się załamaniem i kto o tym nie pamięta, kończy marnie

Ostatnio „Rzeczpospolita” opublikowała krótki wywiad z Irvingiem Kahnem, potomkiem polskich Żydów, którzy za chlebem dotarli do Ameryki. Irving Kahn to legenda Wall Street, guru zwłaszcza tych, którzy próbują w swoich poczynaniach kierować się zasadami inwestowania w wartość. Ten sposób inwestowania kojarzymy głównie z Warrenem Buffettem, choć chyba właśnie poczynania Kahna są bliższe zasadom, jakie m.in. obu panom wpajał Ben Graham.

Nie o zasady Grahama tu jednak chodzi. Nie jest zwolennikiem tej metody, jak pewnie większość czytelników „Parkietu”. Nie oznacza to jednak, że nie uznaję doświadczenia Kahna za cenne przy budowaniu własnego podejścia do rynku. Tu nawet nie chodzi o zasady podejmowania decyzji, ale raczej pewną filozofię czy może świadomość ułomności rynków kapitałowych.

O ile więc części wywiadu dotyczące opinii o Polsce, czy możliwościach Obamy, uważam za jeden głos z wielu, to już kilka innych zdań nie mogło umknąć mojej uwadze. Chodzi oczywiście o wypowiedzi związane z inwestycjami. Warto im się przyjrzeć, bo za nimi stoi coś niewyobrażalnego, prawie 80-letnie doświadczenie rynkowe.

Co nam mówi człowiek, nad którego długowiecznością oraz długowiecznością jego rodziny głowią się medycy? Po pierwsze, przyznaje, że nie wie, co będzie za 12 miesięcy. Tym samym stoi w opozycji w stosunku do tych, którzy właśnie zakończyli niedawno swoje wywody w ramach corocznego sezonu wróżb i zaklęć na temat rozwoju wypadków w tym roku.

Warto też tę wypowiedź powiązać z innym zdaniem dotyczącym inwestycji w papiery oparte na rynku nieruchomości: „To nie inwestycje dla nas, ale dla młodych, agresywnych ludzi, którzy bawią się papierami, nie mając pojęcia, co się działo na rynkach w przeszłości”. Do inwestowania przyłączają się nowi gracze. Panuje na nim znacząca rotacja.

Za każdym razem przez chwilę to ci nowi rządzą w przeświadczeniu, że posiedli wiedzę tajemną. Historia uczy, że każdy wzrost kończy się załamaniem i kto o tym nie pamięta, kończy marnie. Zatem zamiast wybiegać za bardzo w przyszłość, której i tak nie jesteśmy w stanie poznać, lepiej dobrze przerobić historię rynku i wyciągnąć z niej wnioski. Kahn jest sceptykiem: „(…) ludzie nie uczą się niczego. Nie wyciągnęli żadnych wniosków z kryzysu w 1929 r., z tego też niczego się nie nauczą”.

Rynek ma swój cykl. „Wiem tylko jedno: zanim rynek zacznie rosnąć, przez kilka miesięcy będziemy mieli stagnację”. Każda faza cyklu ma swoje cechy, które pozwalają ją wyodrębnić. Nie ma się co spieszyć z decyzjami, ale spokojnie poczekać, aż pojawi się faza, która będzie sprzyjać inwestycjom.

„Gdybym powiedział, że w ciągu siedmiu miesięcy może pani zarobić 10 proc. od zainwestowanego kapitału, a pani by była taka głupia, żeby mi uwierzyć, to sama mogłaby się pani winić za utratę pieniędzy” – mówi leciwy inwestor do dziennikarki. Nie każda wizja zysku jest warta ryzyka. Każdy ostatecznie sam podejmuje decyzję i zwalanie odpowiedzialności na innych jest tylko ucieczką w ślepą uliczkę i nie pozwala na wyciągnięcie wniosków. Dodam, że czasem lepiej nie wejść na rynek, niż wejść w złym momencie.

Na pytanie dziennikarki: „co pan teraz mówi swoim klientom?”, Kahn odpowiada: „że muszą być cierpliwi”. To powinna być puenta, ale dodam jeszcze wypowiedź (z października ubiegłego roku) syna naszego bohatera Thomasa. Ten zdenerwowanym inwestorom zaleca przyjęcie długoterminowego podejścia: „skorzystajcie z życia! Przestańcie oglądać telewizję. Wyjedźcie nad rzekę. Spójrzcie jak piękne kolory przyniosła nam w tym roku jesień”.Czy wiosną będzie mógł powiedzieć to samo o soczystej zieleni?

Irving Kahn

Dobre to jest :D Typowa księżycowa księgowość. 160 tys ludzi świeżo bez pracy, ale pozostałym niby pensje wzrosły. Idąc tym tropem, gdyby w Polsce wszyscy stracili pracę, a zostałby jeden człowiek zarabiający tyle, ile wynosi PKB Polski (ok. 2 biliony PLN), odnotowalibyśmy wzrost płac o jakieś 621118012422%.

Jest dobrze, towarzysze!

„Wiem tylko jedno: zanim rynek zacznie rosnąć, przez kilka miesięcy będziemy mieli stagnację”.

Trzymam kciuki za te "kilka"...

Po 1929 to było parę lat... no ale też znowu nie pół życia, aż tak źle to nigdy nie było po recesji. Jak rynek przeczyszczony, to łatwiej biznes robić - konkurencja wykoszona :)

"Posiadacze kapitału będą stymulować popyt klasy robotniczej na coraz większą

ilość towarów, mieszkań i wytworów techniki. Jednocześnie będą udzielać coraz

więcej coraz droższych kredytów na zakup tych dóbr, aż rzeczone kredyty nie będą

mogły być spłacane. Niespłacane kredyty doprowadzą do bankructwa banków, które z

kolei zostaną znacjonalizowane. To w rezultacie doprowadzi do powstania komunizmu".

Karol Marks, 1867 rok.

"Posiadacze kapitału będą stymulować popyt klasy robotniczej na coraz większą

ilość towarów, mieszkań i wytworów techniki. Jednocześnie będą udzielać coraz

więcej coraz droższych kredytów na zakup tych dóbr, aż rzeczone kredyty nie będą

mogły być spłacane. Niespłacane kredyty doprowadzą do bankructwa banków, które z

kolei zostaną znacjonalizowane. To w rezultacie doprowadzi do powstania komunizmu".

Karol Marks, 1867 rok.

Ojeny :D

Jestem poza rynkiem, więc mnie nie wykosi.

??

Nie mam ekspozycji na rynek pracy ani rynki kapitałowe (za wyjątkiem walut i złota). Nie posiadam akcji, obligacji, nie pożyczam nikomu na procent, nie prowadzę firmy, mam ekstremalną nadpłynność finansową (drastyczną przewagę zapasu gotówki nad kredytem).

Jestem poza rynkiem, więc mnie nie wykosi.

??

Nie mam ekspozycji na rynek pracy ani rynki kapitałowe (za wyjątkiem walut i złota). Nie posiadam akcji, obligacji, nie pożyczam nikomu na procent, nie prowadzę firmy, mam ekstremalną nadpłynność finansową (drastyczną przewagę zapasu gotówki nad kredytem).

Mafia? :lol: