Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kryzys? Szukamy pozytywnych wiadomości

Redakcja

Recommended Posts

Jareko,ja nie czytałem o PKP ale ja nie muszę bo potrafię sobie wyobrazić co piszą na sam dżwięk PKP dostaję dreszczy ,przez parę miesięcy zeszłego roku ze względu na sąsiedztwo mojego terenu z PKP uzgadniałem projekt budowlany i wtedy dopiero poznałem zasady funkcjonowania tego stworka od kuchni.

Wiem że PKP ma ok(129) spółek każda po paru dyrektorów od każdego jest potrzebny podpis ,natomiast pieczątki są w oddziale kilkadziesiąt km.dalej itd.mógłbym napisać elaborat ale spoko kosztowało mnie to tylko 2 paczki Relanium ,parę miesięcy i mam.A oprócz tego dowiedziałem się jeszcze co to jest strefa oddziaływania kolei i jak się to mierzy od której główki szyny i wiele innych ciekawostek ,jak sypnąłem tą wiedzą swojemu projektantowi to jest pełen podziwu do dzisiaj.

Ale nie o tym chciałem pisać ,tylko o tym że jak lump ze względu na wzrastające bezrobocie martwi się o twoje bezpieczeństwo i tym samym próbując uzależniać stopę bezrobocia od sytuacji gosp. i PKB to możemy to zmienić nie musimy brać przykładu z Obamy możemy naśladować nasze rodzime ,krajowe wypróbowane metody.Pewnie pamiętasz jak podczas jednej z wizyt Gierka w instytucie badawczym zaprezentowano mu urządzenie które zastępowało pracę 15 osób a na pytanie ile osób jest potrzebnych do obsługi usłyszał że 28. Może by to opatentować i sprzedawać jako pomysł na wyjście z kryzysu.Może do Hameryki,

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z gatunku wiesci optymistycznych z ostatniej chwili :D

Po decyzji Banku Centralnego Szwajcarii o obniżce stóp procentowych frank szwajcarski zaczął mocno tracić do złotego.

Późnym popołudniem na rynku walutowym za szwajcarską walutę płacono 2,96 zł. To najniższy poziom od ponad miesiąca.

Dziś Szwajcarzy zdecydowali o obniżce stóp procentowych co wywołało gwałtowne osłabienie franka w stosunku do innych walut, w tym do złotego. Niemal w jednej chwili szwajcarska waluta potaniała o kilkanaście groszy schodząc poniżej bariery 3 zł.

VWiem ze Palikota Forumowicze nie cytują - bo niby nie wypada i nie po linii i tym podobne (NIE Urbana tez nikt nie czytał

Jareko no co TY,jeden z nielicznych umysłów neoliberalnych naszego kraju i że... nie wypada?!A Urbana też swojego czasu czytałam,można było się dowiedzieć czasami ciekawych rzeczy i pomijam jechanie na kler(już dawno powinni opodatkować tę firmę),ale ujawnił dwie twarze polityków,którzy na wizji prawie się nie pozabijali w obronie swoich poglądów,a po "szopce" razem pili i się bawili i interesy robili.

ZUSy srusy
Coś o tym wiem.Szczególnie odczuwalne jak się zatrudnia(co najmniej) kilkanaście osób.

Jeśli chodzi o kryzys,to jeszcze nie dał mi się odczuć.A że mój przypływ gotówki jest ściśle powiązany z ilością przybycia nadmorskich turystów to myślę,że będzie jej więcej niż w poprzednich latach.Bo kogo stać na tydzień, dwa wolnego z pracy,aby zaliczyć wycieczkę za granicą.Za to trzy dni z całą rodzinką nad naszym morzem i owszem.Mój sondaż wśród właścicieli pensjonatów to potwierdza.Już mają obłożenie.

Pozdrawiam.

...Jareko no co TY,jeden z nielicznych umysłów neoliberalnych naszego kraju i że... nie wypada?!A Urbana też swojego czasu czytałam,można było się dowiedzieć czasami ciekawych rzeczy i pomijam jechanie na kler(już dawno powinni opodatkować tę firmę)...
a znalazła się tu osoba co wytknęła mi lekturę jego bloga jako objaw mego hmmm...no właśnie - czego?

A firma o której mówisz pal sześc jej opodatkowanie - ale wpływ na nasze życie ma za duży i dąży do ustawowego ograniczenia nam swobody wyboru

Pozytywne wiadomości? Proszę bardzo.

Wikipedia definicję "kryzysu" zaczyna tak:

Kryzys - termin pochodzi z greckiego "krisis" i oznacza, w sensie ogólnym, wybór, decydowanie, zmaganie się, walkę, w której konieczne jest działanie pod presją czasu.

A kończy tak:

Kryzys jest częścią naszego życia, dotyczy nas wszystkich, co ważne jest spodziewany, a nawet pożądany. Wymaga od nas zmian i podejmowania nowych wyzwań i zadań. Z drugiej jednak strony sytuacje kryzysowe wywołują w świadomości społecznej kształtowanie postaw zachowawczych, często rezygnację a nawet skrajny krytycyzm rzeczywistości, zamiast poszukiwania rozwiązań sytuacji trudnych, innych niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kryzys_(definicje)

To sie daje zauwazyc ..... :D :D :D :D wlasnie w poszukiwaniu nowych rozwiazan tydzien temu mojemu znajomemu wybito szybe w samochodzie jak stal na czerwonych swiatlach i zanim sie zorientowal co jest grane nie mial laptopa ktory lezal kolo niego na siedzeniu obok. :D :D :D :D

sorki, ale te zjawiska miały także miejsce w czasach "dobrobytu" i nie maja wogole związku z kryzysem tylko - wybacz - głupotą kumpla co na wierzchu takie rzeczy wozi

Juz kobiety nauczyły sie ze torebki w samochodzie nie sa dodatkowym pasażerem na przednim bądź tylnym siedzeniu

teraz inni tez o pewnych podstawowych sprawach winni pamietac

Według "Gazety Prawnej" w tej chwili opłaca się zainwestować w budowę domu.

W porównaniu z cenami z października w 2008 roku koszt budowy 150 metrowego domu zmniejszył się o 115 tysięcy złotych.

Dziennik wyjaśnia, że najbardziej spadły koszty robocizny. Za wykonanie niektórych prac budowlanych zapłacimy nawet

połowę mniej niż kilka miesięcy temu.

Wielu robotników wróciło z zagranicy i nie ma problemy ze znalezieniem niedrogiej, ale solidnej ekipy.

Potaniały też znacznie materiały budowlane. Na przykład o jedną trzecią mniej zapłacimy za beton czy styropian.

Według wyliczeń "Gazety Prawnej" dla rynku poznańskiego, rok temu na budowę domu o powierzchni 150 metrów kwadratowych

trzeba było wydać 450 tysięcy złotych. Teraz jest to koszt niewiele przekraczający 335 tysięcy złotych.