Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kryzys? Szukamy pozytywnych wiadomości

Redakcja

Recommended Posts

Jakoś nie wyobrażam sobie elektrycznej siódemki,czy eski...a gdzie te "pierdzenie" silnika...o kopie nie wspomnę...

A jak na takiego eko-tititka chłopaki laski mają rwać? :D

No tutaj chyba akurat trafiłaś jak kulą w płot.

O Tesla Roadster słyszałaś?

http://collegecars.files.wordpress.com/2009/03/tesla_roadster.jpg

Marzenie...

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

P a n s t w o demokratyczne nie funkcjonuje bez klasy sredniej.....to klasa srednia je stworzyla.......a nie bogaci czyli patrycjusze.

TO prawda. Ale prawda jest tez, ze panstwo demokratyczne wczesniej czy pozniej zaczyna zarzynac klase srednia.

Demokracja prowadzi do socjalizmu - nie pamiętam kto to powiedział.

a wg Platona - demokracja prowadzi do dyktatury ;)

Takie rozwarstwienie , bogaci- biedni i brak klasy sredniej oznacza totalna porazke panstwa demokratycznego - Polska - republika bananowa .

Pytanie czy zadaniem państwa ma być dokarmianie klasy średniej (wyrównywanie szans?), bo to zdaje się wynikać z Twojego wpisu.

Pytanie czy w razie zagrozenia powodziewego obowiazkiem panstwa ( gminy, powiatu) jest dostarczenie pisaku i workow mieszkancom zagroznych terenow ?

Takie rozwarstwienie , bogaci- biedni i brak klasy sredniej oznacza totalna porazke panstwa demokratycznego - Polska - republika bananowa .

Pytanie czy zadaniem państwa ma być dokarmianie klasy średniej (wyrównywanie szans?), bo to zdaje się wynikać z Twojego wpisu.

Pytanie czy w razie zagrozenia powodziewego obowiazkiem panstwa ( gminy, powiatu) jest dostarczenie pisaku i workow mieszkancom zagroznych terenow ?

Trochę niedoskonała analogia. Lepsza byłaby wg mnie taka: czy w razie zagrożenia powodziowego obowiązkiem państwa (gminy, powiatu) jest dostarczenie piasku i worków wszystkim blondynom za pieniądze zabrane szatynom i pozostawienie szatynów na lodzie?

No to pozytywna wiadomość:

"This is America. Piffling talkers would turn back the calendar to the nineties and destroy the economic progress of thirty years. Vicious rumors spread for selfish purposes; flippant predictions of a five-year slump in business; wholesale demands for the cutting of wages are unworthy of American intelligence. Credit is super-abundant. Business is no worse than three months ago. Twelve months of declining volume is behind us. Many adjustments have been all but completed. Engineering and marketing brains are as fertile as ever. Problems there have always been. To proclaim their insurmountability is childish."

Tlumaczenie w skrocie: czarnowidztwo i egoistyczne plotki to bzdury, najgorsze juz za nami, wiekszosc programow naprawczych juz zostala wprowadzona.

A data?

Mhmhmhm... 16 czerwca 1930 roku. To chyba nie byl nawet jeszcze srodek Wielkiej Depresji :)

Kapitalna lektura :-D

http://newsfrom1930.blogspot.com/2009/06/weekly-digest-june-16-21-1930-dow-22197.html

Mhmhmhm... 16 czerwca 1930 roku.

To ja jeszcze dodam od siebie, że po krachu 1929 była na NYSE korekta wzrostowa o ok. 50%, a potem kilka lat dalszych, wściekłych spadków... historia lubi się powtarzać.

http://img512.imageshack.us/img512/6326/29to32percentchart.png

386 -> 195 -> 297. Jak rosło do 297, to ogromnej większości się wydawało, że już po kryzysie, widać "green shoots" (jest taki fajny cytat z Fishera, wypadł mi z głowy... poszukam), rynki się stabilizują itd. A kryzys się na dobre nie zaczął (a przynajmniej nie dla proles, bo bezrobocie na początku, podobnie jak teraz, słabo rosło, główna fala bankructw firm i zakredytowanych gospodarstw dopiero się zbliżała itd).

O, znalazłem: http://www.gold-eagle.com/editorials_01/seymour062001.html

"We feel that fundamentally Wall Street is sound, and that for people who can afford to pay for them outright, good stocks are cheap at these prices." - 25 października 1929 ("teraz jest najlepszy czas na zakup akcji/nieruchomości, niżej już nie spadną" - ahhahahaha)

• 3 months później...

Witam

A ja ostatnio buszuje po Internecie dużo i czytałem sporo i jednak jak się okazuje kryzys nie jest już taki straszny i powoli mija. I tak kryzys nie do końca złamał branżę budowlaną, nawet czasem ludzie traktują to jako nieruchomości jako dodatkową inwestycję. Chociaż wiadomo widać spowolnienie gołym okiem - nie raz deweloper zaczyna inwestycję i jej nie kończy, bo prawdopodobnie albo nie ma pieniędzy, albo nie ma chętnych na kupno. Są jednak deweloperzy, którzy radzą sobie dość całkiem dobrze - np. Wawel Service (firma dość znana ponieważ moja córka kupiła sobie mieszkanie w Krakowie na ul. Pod Fortem i jest bardzo zadowolona i ja także. Z tego co wiem ostatnio zmienił się gust kupujących - ogromną popularnością cieszy się program rządowy Rodzina na swoim, dzięki któremu można uzyskać dopłatę do 50% wysokości odsetek kredytu. Więcej można poczytać na http://www.taniemieszkania.pl/index.php?page=news_detal&id=66.

• 4 weeks później...
  • 3 months później...
Kryzysu by nie było, gdyby media paniki nie narobiły...

Choć ja śmiem twierdzić iż takowego nie ma, owszem może trochę "spokoju" nastało ale rynek developerski twierdzi iż spodziewa się znacznego wzrostu sprzedaży ( widzą to po ostatnim półroczu ) :roll:

jest, jest

Pooglądaj wieczorem "Wiadomości" z Grecji.

A wspominają już ostro o Portugalii i Hiszpanach.

Grecy potrzebują 50mld na wypłaty- a tu dupa.

To są kraje, które spoczęły trochę na laurach. Po za tym w Grecji ale też i Hiszpanii nie od dziś są strajki tak jak i w Polsce ( o Portugalii słyszałem )

Przyjdzie sezon to się uspokoją ( przecież tam turystyka napędza budżety )

Myślmy pozytywnie ( niby łatwo się mówi ) ale sam zauważyłem że w pozytywnym myśleniu coś jest.

A kryzysu nigdy by nie było gdyby nie te MEDIA - ręce opadają ! Szukali sensacji i prosze co narobili, sztucznie napędzili kryzys i każdy trzyma w skarpecie. I jak ma gospodarka się trzymać ?

• 2 months później...
Zawsze jest grupa ludzi, ktorym sie swietnie powodzi - nawet w najwiekszym kryzysie ekonomicznym. :D

Problem polega na tym, ze im bardziej ta grupa sie zaweza a powieksza ludzi bez pracy i p e r s p e k t y w tym wieksze szanse nie tylko na zwiekszenie przestepczosci pospolitej ( kradzieze, napady itp ) ale i na o s t r e

n i e p o k o j e spoleczne i polityczne.

-

Jestem madra, jestem zgrabna, slodka, wiotka i po wabna.

Jednym slowem - jestem ekspert i profesjonalista , malo - wrozka i czarodziejka .

Ci ktorzy przekonywali mnie, ze kryzysu w Polsce nie bylo, nie ma i nie bedzie - wystap .

-

Okazuje sie , ze tak robia wlasnie Chiny.

Z prostego powodu - to klasa srednia jest glownym nabywca a skoro rynek zbytu w Stanach i Europie kurczy sie na chinskie produkty i towary na skutek kryzysu chca miec swoja klase srednia ....

Odwrotnie niz w Stanach , europie i Polsce - tu klase srednia sie zazyna nakladajac na nia wysokie po datki i sprowadzajac badziewie z Chin .

Ha ha .

-

Ot, siurpryza.......

Edytowane przez barakuda1