Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kryzys? Szukamy pozytywnych wiadomości

Redakcja

Recommended Posts

a ja myślę że kryzys jest wielka szansą dla nas ;) Frank drogi- więc opłaca się brac kredyt w chf- dużo już nie wzrośnie a jak zacznie spadać to będzie bardzo miło.....

Myślę, że Islandczycy podobnie myśleli pół roku temu o relacji korona-dolar ;)

Kryzys w budownictwie powoduje, że "fachmani" już się tak nie cenią i nie robią łaski, jak im ktoś robote daje, materiały budowlane są i to w coraz lepszych cenach, stopy procentowe spadają... mieliśmy zacząć budowę w 2010 lub 2011 ale coraz bardziej skłaniamy sie ku temu, żeby zacząć już teraz ;)

Trzeba czekać. To dopiero początek kryzysu.

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WIBOR ładnie spada niczym W20 w najlepszym okresie bessy (wykres poniżej)

http://rynek.bizzone.pl/lib/php/wykres.php?id=WIBOR&typ=7&p=6mies&o=6M&ls=7229347222489011

ciekawe czy spadnie poniżej 4,05 ?

gdzieś obiło mi się o uszy, że RPP będzie obniżać stopy do 3%

już mamy 4,25 więc 3,0% napewno a może 2,75%? WIBOR napewno poniżej 4%. Ja liczę że jest szansa na oprocentowanie oego kredytu w PLN poniżej 4% czyli WIBOR ok. 3% + marża 0,98% czyli razem 3,98%

a ja myślę że kryzys jest wielka szansą dla nas ;) Frank drogi- więc opłaca się brac kredyt w chf- dużo już nie wzrośnie a jak zacznie spadać to będzie bardzo miło..... Kryzys w budownictwie powoduje, że "fachmani" już się tak nie cenią i nie robią łaski, jak im ktoś robote daje, materiały budowlane są i to w coraz lepszych cenach, stopy procentowe spadają... mieliśmy zacząć budowę w 2010 lub 2011 ale coraz bardziej skłaniamy sie ku temu, żeby zacząć już teraz ;)

tylko że banki podnoszą marżę na waluty do 5 a nawet 6% - niestety też nie chcą udzielać kredytów przy wysokim kursie - szkoda że jak ludzie brali kredyty we frankach po 2 zł to nie było problemu z niską marżą :evil:

już mamy 4,25 więc 3,0% napewno a może 2,75%? WIBOR napewno poniżej 4%. Ja liczę że jest szansa na oprocentowanie oego kredytu w PLN poniżej 4% czyli WIBOR ok. 3% + marża 0,98% czyli razem 3,98%

Ważna uwaga dla zastanawiających się nad kredytem: stopy procentowe poniżej poziomu 5-6% są anomalią historyczną, tak więc kalkulując swoją zdolność kredytową zróbcie sobie symulację, co będzie przy stopach 10-15%.

Nie popadajcie w paranoję. Unia USA, Kanady i Meksyku (terytorialna, czy też monetarna - amero) jest skrajnie nieprawdopodobna przez najbliższe lata (dekady?), bo nie jest w (subiektywnym) interesie najważniejszego gracza, a w zasadzie w interesie Kanady też. Jedyna strona, która by to chętnie zrobiła, to Meksyk, ale sorry, szanse na to są takie same, jak na unię personalną Polski z Grenlandią :D

Natomiast dużo bardziej prawdopodobny jest rozpad UE, a szczególnie kulejącej unii monetarno-finansowej.

Unia taka nie lezy bynajmniej poza interesem USA - Meksyk ma cos bardzo cennego do zaoferowania Ameryce - zasoby ludzkie i bogactwa naturalne. :D Tego Europa juz praktycznie nie ma.

Stany dadza swoja organizacje i zarzadzanie i bedzie ok .

Praktycznie juz jezykiem ulicy w USA jest jezyk hiszpanski - granicy z

Meksykiem to tak praktycznie nie ma. :D Biegne na lunch.

Taka unia dla USA bylaby baaaardzo korzystna. Przecietni biali i czarni obywatele jednak sa bardzo jej nieprzychylni. Ale to kwestia czasu.

jak Stany wyjda z kryzysu i kazdy znow zajmie sie swoimi sprawami - wprowadza jakas forme unii z Meksykiem na pewno.

Jak chodziłem do przedszkola to moja pani zawsze mówiła : " jedz małą łyżeczką to się najwyżej zakrztusisz, bo wazuwką na pewno udusisz!". Zbyt wiele osób je wazówką i takie są teraz efekty!

Tej pani by się przydały korepetycje z j. polskiego. Całe szczęście, że Ty nie robisz takich błędów ;)

Unia taka nie lezy bynajmniej poza interesem USA - Meksyk ma cos bardzo cennego do zaoferowania Ameryce - zasoby ludzkie i bogactwa naturalne. :D Tego Europa juz praktycznie nie ma.

Stany dadza swoja organizacje i zarzadzanie i bedzie ok .

Praktycznie juz jezykiem ulicy w USA jest jezyk hiszpanski - granicy z

Meksykiem to tak praktycznie nie ma. :D Biegne na lunch.

Taka unia dla USA bylaby baaaardzo korzystna. Przecietni biali i czarni obywatele jednak sa bardzo jej nieprzychylni. Ale to kwestia czasu.

jak Stany wyjda z kryzysu i kazdy znow zajmie sie swoimi sprawami - wprowadza jakas forme unii z Meksykiem na pewno.

oba ma silami te kraje to zrobia. he hehe

juz jest. $7 dziennie dla dzieciaka , ktory zrywa szpinak caly dzien i inne zdrowe warzywa na eksport, oczywiscie do stanow.

....lub dorosli pracujacy w filiach zakladow nalezacych do polnocnego sasiada......20 razy mniej jak u wlasciciela.....tym bardziej lukratywna jest praca na czarno (minimum socjalne w stanach), dla co dziesiatego obywatela meksyku.

kochana wegetarianko.

Redakcjoo, czy ta pierwsza dziesiatka bedzie jawna? Bo jak juz - jak wiesc niesie - wszystko stracilam i nic tylko pakowac manele i kartony mi zbierac - to moze chociaz jakis upominek na wspomnienie lepszych czasow, kiedy to zachcialo mi sie snuc marzenia na kredyt ( i w walucie) od Redakcji dostane. To bylaby pierwsza dobra wiadomosc w tym watku. No i zeby jeszcze zdazyl dojsc zanim mnie zlicytuja..... :-? :D